"İnsanların ağızlarından çıkanları dinlemeyin, tüm dikkatinizi yaptıklarına verin."

Albert Einstein

Geçim derdinde olan halkın önünde seçim de var. Seçim iyidir. Lakin hakça olsa, adil olsa gerçekten iyidir. Bir de geçim iyi olsaydı ama ne gezer!

Hatırlanacaktır, 28 Mayıs Cumhurbaşkanı seçimlerden sonra ana muhalefet partisi değişim sancıları çekerken bir çok milletvekilinin kaç dönem üst üste vekillikleri de gündeme gelmişti. Bugün hemen hemen bütün partilerde hali hazırda milletvekili olan zat-ı muhteremler belediye başkan adayı. Mesela CHP Afyon belediye başkan adayının vekilliği 4. Dönem(miş ). Alemi salak yerine koyan kabahatinden büyük özrü sayesinde kendisini de tanımış olduk. Demek ki aday bulmak gerçekten zor(!)

Burcu-3Milletvekilliği gibi belediye başkanlığı da birer meslekmiş gibi aynı isimlerle aynı yüzlerle vazgeçilmez bir hırsla karşımızda duruyor. İki üç dönem başkanlık yapmış zatlar aday gösterilmeyince kıyameti koparıyorlar. Kendilerine "vergili" olduğundan olsa gerek  başkanlık, aday gösterilmiyorsa eğer hemen bagajda bekleyen stepne bir parti(cik) bulunur ve oradan aday olunur.

Bu şekilde kazanmak imkansıza yakın olsa da eski partisine kaybettirmek bir marifet sayılır.

Daha önce bir kez kazandığı için aldığı oyların şahsına verilmiş gibi kasım kasım kasılanların sonraki durumlarını az çok biliyoruz. Yerellerde örnekleri çok fazla ancak Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı oyları ve sonrasını hatırlamak kafi olsa gerek.

Neyse geçelim bunları bir kalem. Memleketin en küçük ilçelerinden birisini konuşalım biraz. Usta oyuncu Şener Şen'in "kargaya yavrusu şahan gibidir" repliğini ödünç alarak memleketim Cilavuz’dan bahsedeceğim size.

Cumhuriyet'in ilanından sonra Kars ilinin merkez ilçesine bağlı bir bucak olan Cilavuz (Susuz) 1959’da ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçe olmadan önce ilk nahiye müdürlerinden birisi, yazar Server Tanilli'nin babasıdır. Burada kurulan Cilavuz Köy Enstitüsü ile adını duyurmuştur. Ümit Kaftancıoğlu, Dursun Akçam gibi yazarların yetiştiği enstitü ve sonrasında ilköğretmen okulu ile bilinen ilçede ilk belediye seçimleri iki büyük sülale arasında rekabete sahne olmuştur.

Adıyla tam bir tezatlık oluşturan Susuz demek yerine Cilavuz demek daha bir güzel. Ancak Cilavuz Köy Enstitüsü'nden geriye neredeyse sadece harabelerin kaldığı bu küçük ilçeyi eskiden "Hayat Ansiklopedisi"; "şirin bir mesire yeri" olarak yazardı. Şirinliği kalmadı. Bağlı olduğu Kars vilayeti gibi harap.

Eski Kars eski Cilavuz nerede?

"Zübük Siyaseti" ve söylemi  devam ediyor. Malumunuz üzere Zübük büyük yazar Aziz Nesin'in eseri. Yayımlanmasının üzerinden 63 yıl geçmesine karşın güncelliğini koruyan eserden çok yazarının büyüklüğüne şapka çıkarıyorum. 

Zubuk3 (1)

Haziran 2014 tarihinde Antalya’da ikamet ediyordum . O tarihte Aziz Nesinlik bir reklam muharebesi yaşanmıştı. Antalya Gazi Bulvarı’nda Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ama AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından yaptırılıyormuş gibi reklam yapması üzerine CHP’li Muratpaşa Belediyesi başkanı Ümit Uysal da yaratılan algıya karşılık kavşak çalışması için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne teşekkür etmişti.

Turel

Aradan geçen 10 yıldan sonra aynı mizah benim ilçemde de yaşanıyor. Belki de, memleketin bir çok yerinde benzer şeyler yaşanıyordur. Menderes Türel Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bir kavşağı üzerinden algı yaratırken ne kadar da "mütevazılık" etmiş meğer. Boynuz kulağı geçermiş...

Turel2

Cilavuz’daki yarış iki aday arasında geçeceği için diğer partilerin adaylarından söz etmeyeceğim .

Her bir aday bir dönem başkanlık yaptığı için neler vaat ederlerse etsinler yaptıkları yapacaklarının teminatı olarak orta yerde duruyor.

Verdiği göçlerle gittikçe küçülen ilçemizin köyler hariç seçmen sayısı 1519'a kadar gerilemiş.

Kanal İstanbul gibi çılgın projeleri üreten partinin kasabadaki adayı daha önce 5 yıl belediye başkanlığı yaptığı gerçeği onu yeterince uzman (!) yapıyor zaten.

"İhtiyaç sahibi ailelere ev yaptık." İki tane ev yapılmış ancak yapan Kaymakamlık.

"İlçemize 4 adet köprü yaptık. " Köprüleri yapan DSİ.

"İlçe girişine yeni camii yaptık." Hayırsever vatandaşlar bu bildiriyi gördü, okudu mu bilmem.

"İmam hatip lisesi yaptık." Türkiye'nin her yerinde bir birinin aynısı imam hatip okulları inşa edildi. Susuz’daki bunlardan biri sadece.

"Susuz Şelalesini ilçemize kazandırdık." Şelale nasıl kazandırıldı doğrusu bravo. Kastedilen Şelale parkı olsa gerek belediye değil Kaymakamlık yaptı.

"Anadolu lisesine öğrenci yurdu yaptık." Pes demeden önce "yarım kalan projelerimiz"den sadece biri "Hükümet Konağı Projesi " Belediye değil merkezi iktidar mübarek.

Susuz

Reis "Ankara'da 14 sene önce havalimanı var mıydı?"demişti. Ama Esenboğa Havalimanı 1955 yılında yapıldı. Fırın, buzdolabı, MR, ambulanslar vs. var mıydı da demişti.

"Politikacıdır bu. Herkesi öper" sözü de Aziz Nesin'e ait. Keşke Zübük filmi de televizyonlarda gösterilse de nasıl öpüldüğümüzü görüp gülseydik biraz.

Zubuk

İyi seyirler pardon iyi seçimler... Selametle.