Milliyetçiler, muhafazakârlar ve Kemalist güçlerin birleşimi ile milli bir devlet koalisyonu oluşturulacak.
14 ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından seçim için yapılan ittifaklar dağıldı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ittifakların dağılması, 2024 Mart ayında yapılacak seçimde yeni ittifaklar kurulabileceğinin sinyalini verdi.
Yeni ittifak görüşmeleri ve oluşabilecek senaryolara ilişkin Gazeteci Oktay Candemir, bir yazı kaleme aldı.
Son genel seçimlerde 6 partiden oluşan Millet İttifakı dağıldı. 2024 Mart sonunda yerel seçimler başlayacak ve siyasi partilerde yerel seçimlerde nasıl bir strateji uygulayacaklarını tartışıyorlar. Bunun için Ankara’da canhıraş bir çalışma yürütülüyor.
İYİP ve Zafer Partisi’nde çalışan kaynağımın verdiği bilgilere göre, Millet ittifakının yerine Milli bir ittifakın kurulması için çalışmalar sürüyor.
Milli ittifak; CHP, İYİP ve Zafer Partisi’nden oluşacak. Yani “Yeşil Elma” diye tabir ettiğimiz Cumhur İttifakı’nın karşısına “Kurtlar ittifakı” çıkacak.
İttifak çalışmalarını şu anda Ülkücü Koray Aydın yürütüyor. İYİP’in kurulduğu ilk zamanlar kendisine destek veren ağır ülkücüleri partiden uzaklaştıran Akşener, Koray Aydın vasıtasıyla aradaki buzları gidermeye çalışıyor. Koray Aydın ve Yavuz Aliağıroğlu’nun MHP içinde dahi hala büyük etkisi var.
Meral Akşener eğer bu ekibin dediklerini yapmazsa, Yavuz Ağıralioğlu ve Koray Aydın yeni bir milliyetçi parti kurmaya hazırlanıyor.
Yeni ittifakta DEVA, Saadet ve Gelecek Partisi yer almayacak.
HDP’ye ilişkin temel hedef ise Kürtlerin siyaseten izole edilmesi ve etkisiz kılınması. HDP’nin Türkiye siyasetinde kilit bir parti durumuna gelinmesine izin verilmeyecek.
Zor günler geçiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bu ittifaka sıcak bakıyor. Kılıçdaroğlu’nun siyasi geleceği tamamen bu ittifaka bağlı. Kılıçdaroğlu, önümüzdeki günlerde uzun süredir rafa kaldırdığı ulusalcı-Kemalist çizgiye dönüş yapacak. Hatta 2. Tur seçimlerinden önce bunun işaretlerini vermişti.
Anlayacağınız ismi muhalefet ama asla muhalefet olmayan bu partiler, muhalefet olmaktan çıkıp tamamen klasik devlet refleksinin birer savunucusu pozisyonuna geçiyorlar. Türkiye’nin temel sorunlarının çözümünü değil, devamı üzerinden politika yapacaklar. İktidarı ve muhalefeti ile yeni milliyetçi cepheler oluşturulacak.
Söz ettiğimiz tüm siyasi yapılar Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ana ideolojisi olan Türk milliyetçiliği etrafında kümelenecek.
Görünen o ki; Kurtlar ovaya iniyor
Milliyetçiler, muhafazakârlar ve Kemalist güçlerin birleşimi ile milli bir devlet koalisyonu oluşturulacak. Bir dönem dünya konjoktürünün etkisiyle değişimden söz eden Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 1924 kuruluş kodlarına geri dönecek ama tüm kesimlerin uzlaşısıyla ikinci yüzyıla girilecek. İktidarı hizaya getirdiler, şimdi de muhalefeti hizaya sokuyorlar.
Yazının tamamı burada.