MHP lideri Devlet Bahçeli’nin geçen haftaki grup toplantısında yaptığı “DEM Parti İmralı ile yüz yüze görüşsün” çağrısına, Adalet Bakanlığı’nın olumlu yanıt vermesi bekleniyor.
BBC Türkçe’ye bilgi veren bakanlık ve iktidar partisi kaynaklarına göre İmralı için izin konusunda “bir pürüz yok.” Ancak heyette yer alacak isimlere henüz karar verilmedi.
Bakanlığın eş başkanlar yerine daha önce çözüm sürecinde de İmralı heyetinde yer alan Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder ile partinin deneyimli isimlerinden Sırrı Sakık’a İmralı izni verebileceği belirtiliyor.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 26 Kasım’daki grup toplantısında “DEM Parti grubu ile İmralı yüz yüze görüşsün” çağrısının ardından, DEM Parti Eş Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları Adalet Bakanlığı’na İmralı ziyareti için izin başvurusunda bulundu. Bu başvuruya bakanlık henüz yanıt vermedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dün TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’ndaki sunum sırasında milletvekillerinin sorusu üzerine DEM Parti’nin başvurusunun değerlendirildiğini ve makul sürede de yanıt verileceğini açıkladı.
Edinilen bilgiye göre Adalet Bakanlığı, bir DEM Parti heyetinin İmralı’ya gitmesine izin vermeyi planlıyor. DEM Parti‘nin başvurusuna ilişkin sürecin işlediği belirtilirken, İmralı heyetinde kimlerin yer alacağının netleşmesinden sonra iznin verilebileceği ifade ediliyor.
EŞBAŞKANLAR YERİNE BULDAN, ÖNDER VE SAKIK GİDEBİLİR
DEM Parti’den şimdiye kadar İmralı için yapılan başvuruları da inceleyen bakanlığın, Bakırhan ve Hatimoğulları yerine yine milletvekilleri içinden farklı isimlerden oluşan bir heyete izin vermeye hazırlandığı öğrenildi.
BBC Türkçe’ye konuşan kaynaklar, 2013-2015 Çözüm Süreci’ndeki İmralı heyetinde yer alan Van milletvekili Pervin Buldan ile TBMM Başkanvekili de olan İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e İmralı için izin verilebileceğini söylediler. Heyette yer alma olasılığı yüksek görülen bir diğer kişi partinin deneyimli isimlerinden Ağrı milletvekili Sırrı Sakık.
Bu temasların son derece hassas olduğuna dikkat çeken iktidar kaynakları, İmralı heyetinde yer alacak isimler konusunda, çözüm sürecindeki birikim, devletle kurulan ilişkiler konusundaki deneyim ile siyasi deneyim gibi kriterlerin dikkate alındığını ifade ediyorlar.
Abdullah Öcalan’ın da görüşmelerde Önder ve Buldan’ın yer almasını istediği biliniyor.
DEM PARTİ: KİMİN GİDECEĞİ DEĞİL, ÖCALAN’IN NE DİYECEĞİ ÖNEMLİ
Geçen hafta iktidara “İmralı kapısını açın” çağrısı yapan DEM Parti kurmayları, şimdiye kadar bakanlık veya iktidar kanadından kendileriyle bir temas kurulmadığını, bakanlıktan da henüz bir yanıt alamadıklarını söylediler.
DEM Parti yöneticileri, en son eş genel başkanların İmralı için başvuruda bulunmakla birlikte, gruptaki bütün milletvekillerinin daha önce yaptığı başvuruların Adalet Bakanlığı’nda beklediğine işaret ettiler. Bakanlığın izin vereceği isimler konusunda herhangi bir itirazları olmayacağını ifade eden DEM Partililer, “İmralı’ya kimin gideceğinden ziyade, Öcalan’ın vereceği mesaj önemlidir. Bizden öneri isterlerse bir heyet önerisi iletiriz, DEM Parti içinden kendi seçtikleri isimleri belirlerlerse bu isimlere bir şerh koymayız” görüşünü dile getiriyorlar.
İmralı’ya en son ziyareti, 23 Ekim’de, Abdullah Öcalan’ın da yeğeni olan DEM Parti Şanlıurfa milletvekili Ömer Öcalan “aile görüşü” kapsamında yapmıştı.
Ömer Öcalan, görüşmeden sonra Abdullah Öcalan’ın “Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim” mesajını paylaşmıştı.
TEMELLİ: ÖCALAN KONUŞTUĞUNDA BARIŞA DAİR UMUTLAR YÜKSELECEK
DEM Partili bir grup milletvekili, kayyum atamalarını protesto etmek için Meclis'te 1 saatlik oturma eylemi düzenledi.
Kayyum atamalarını protesto eden pankartlar açan milletvekilleri, "Kayyuma hayır" sloganları attı ve zaman zaman zılgıt çekti.
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, protestonun sadece kayyumu değil, aynı zamanda içişleri Bakanlığı'nın "anayasa ihlal suçunu da teşhir etmek istediklerini" ifade etti.
TBMM'nin de tüm yurttaşların seçme ve seçilme hakkına sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Temelli, "Yoksa burası halkın iradesinin tecelli ettiği bir yer değil, tamamen başkalarının ipotek altına aldığı bir yer olur ki bu kabil edilemez" görüşünü dile getirdi.
Temelli, İmralı'ya gidiş için yapılan başvuruya ilişkin gazetecilerin sorusuna da yanıt verdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un, başvuruya "makul sürede" yanıt verileceği sözlerini anımsatan Temelli, kendilerinin de "o makul sürenin ne olduğunu merakla beklediklerini" ifade etti. Temelli şu görüşleri dile getirdi:
"Bu makul süre nedir, bu adımı atmalarının önündeki engel nedir? İmralı kapısı açıldığında Öcalan konuştuğunda bu ülkenin barışa dair umutları da yükselecek.
"Şimdi siz bu adımı atmıyorsanız demek ki barışa dair bir beklentiniz de yok. O zaman niyetinizin ne olduğunu açık açık söyleyin. DEM Parti'ye ayar vereceğinize önce kendi ayarlarınızı düzeltin."
Kaynak: BBC