Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Avrupa devletlerini Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasını ve onu destekleyen protestoculara yönelik misillemeleri kınamaya çağıran bir karar aldı.

Strasbourg’da devam eden AKPM genel kurul toplantıları sırasında "acil gündem maddesi" olarak düzenlenen "İstanbul Belediye Başkanının Tutuklanması ve Türkiye’de Demokrasi ve İnsan Haklarının Durumu" başlıklı oturum sonunda oylanan karar tasarısı, 8’e karşı 90 oyla kabul edildi. Oylamada 2 vekil çekimser kaldı. Karar tasarısı aleyhine sadece Türk heyetinin AKP ve MHP’li üyeleri oy kullandı.

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre, oturumda söz alan AKPM Türkiye raportörü İngiliz parlamenter Lord David Blencathra, Ekrem İmamoğlu hakkındaki kararların “siyasi saiklere dayandığını” belirterek Avrupa Konseyi üyesi devletlere İmamoğlu’nun tutuklanmasını kınama çağrısında bulundu. Türkiye’de siyasal hakların "erozyona uğradığını" ifade eden AKPM raportörü, sorunun büyük ölçüde terör tanımından kaynaklandığına işaret etti.

Sosyal Demokrat Grup adına söz alan Alman parlamenter Frank Schwabe, AKPM raportörlerinin son aylarda Osman Kavala’yı Silivri Cezaevi’nde ziyaret etmesiyle ve Kürt sorununun çözümünde son aylarda atılan adımlarla "kimi umutların doğduğunu", ancak Türkiye’de demokrasi ve insan haklarının "yıllardır gerilemekte olduğunu" söyledi. Bugün durumun değiştiğini söyleyen Schwabe, "Türkiye’de seçimle bir şeylerin değişme umudu vardı fakat Sayın Erdoğan bu umudu yok etti" şeklinde konuştu. Avrupa’nın Türkiye’ye net bir mesaj göndermesi gerektiğini sözlerine ekleyen Schwabe, AB'nin tepki olarak Türkiye'ye kimi ziyaretleri iptal etmesini önerdi ve Paris Büyükşehir Belediyesi’nin Ekrem İmamoğlu’na "fahri hemşehrilik" vermesini örnek gösterdi.

İstanbul Valiliği 1 Mayıs eylemlerinde gözaltı sayısını açıkladı İstanbul Valiliği 1 Mayıs eylemlerinde gözaltı sayısını açıkladı

Hristiyan Demokrat Grup (EPP) adına konuşan Yunan parlamenter Maria Syrengela, İmamoğlu’nun tutuklanmasını "hesaplanmış hareket ve siyasi sabotaj" olarak tanımladı. Avrupalı Muhafazakârlar ve Vatanseverler Grubu (CEPA) adına söz alan İtalyan parlamenter Marco Scurria, Türkiye’nin, "Arap-Müslüman dünyası liderliği ya da din ve kültürünü muhafaza ederek Avrupa yolu arasında seçim yapma zamanının geldiği" görüşünü savundu. Liberal Grup adına konuşan Monakolu parlamenter Béatrice Fresko-Rolfo ise Avrupa Konseyi üyeliğinden kaynaklanan yükümlülükleri olduğunu hatırlattığı Türkiye’nin "otoritarizme yöneldiği" mesajı verdi.