Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, görevden alınarak yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk'ü ziyaret için Mardin'e gitti.

İmamoğlu’nun yanısıra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun heyette yer aldı.

İMAMOĞLU HAVALİMANINDA KARŞILANDI

İmamoğlu ve beraberindeki heyeti, yerlerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Devrim Demir ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun karşıladı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki de karşılamaya katıldı.

İmamoğlu, daha sonra DEM Partililerle birlikte konvoy halinde Ahmet Türk’ün evinin bulunduğu Kasr-ı Kanco’ya gitti.

KASR-I KANCO’YU GEZDİ

Misafirlerine kasrı gezdiren Ahmet Türk, yapının tarihi hakkında bilgiler verdi, ikram edilen çaylar eşliğinde çardak altında sohbet edildi.

İMAMOĞLU’NUN TALEBİYLE ÖZEL GÖRÜŞTÜLER

Sonrasında İmamoğlu’nun talebi üzerine CHP’li ve DEM Partili milletvekilleri ve belediye başkanları, eşbaşkanları özel bir görüşme gerçekleştirmek üzere odaya çekildi.

Görüşme sonrasında yenecek yemeğin ardından İmamoğlu, Ahmet Türk ve Devrim Demir ile birlikte basının karşısına geçti.

TÜRK: KAYYIMLA DEMOKRASİYE ULAŞILMAZ

Açıklamada konuşan Ahmet Türk, İmamoğlu'nun kendilerini ziyaret etmesinin önemli ve anlamlı olduğunu belirtti. Türk, "Gelişleri, bizleri ziyaret etmeleri bizler için büyük bir onur. Türkiye’deki gelişmeleri dikkatle izliyoruz. Kayyım siyasetiyle demokrasiye ulaşmamın imkanı yok. Adalet ve hukukun sağlanmasını istiyoruz. Halkların ötekileştirildiği politikalardan vazgeçilmesi gerekiyor” dedi.

'YEREL YÖNETİM GÜÇLENDİRİLSİN'

İmamoğlu ise, "Bu kişisel bir ziyaretti ama yakın bölgede olan belediye başkanlarımız da bize eşlik etti. Türkiye’de yerel demokrasinin çok güçlü olması gerekiyor. Yerelden kalkınmalıyız. Yerel yönetimler güçlendirilmediği zaman kalkınmayı sağlamlayamazsınız” dedi.

'SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ GASP EDİLMESİNİ KONUŞUYORUZ'

Türkiye'nin 2'inci yüzyılında seçme ve seçilme hakkının yok sayılmasının bir utanç olduğunu ifade eden İmamoğlu, “Ülkemizde yerelden güçlenmeyi konuşurken ne yazık ki uzun süredir tam tersini yaşıyoruz. Yerel yönetimlerin yetkileri kısıtlandı. Bütçeleri sadece maaş ödeyecek basiretsizliğe getirildi. Bunu düzeltmek yerine ne yazık ki Cumhuriyetin ikinci yüzyılında kayyımı konuşuyoruz. Seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesini konuşuyoruz. İnsanların yetkilerinin ellerinden alındığında ülkeye inançları azalıyor. Geleceğe umutla bakmakta güçlük çekiyorlar. Ülkenin doğusu, batısı, kuzeyi yok. İstanbul'un göbeğindeki ilçeye kayyım atandı. Ardından kadim kültürün şehri Mardin’e kayyım atandı. Her inancın ve etnik kökenin olduğu kente de geldi” diye konuştu.

Ufuk Uras: Bahçeli pozitif bakıyor, Öcalan ve DEM buluşmasının önemini vurguluyor Ufuk Uras: Bahçeli pozitif bakıyor, Öcalan ve DEM buluşmasının önemini vurguluyor

'BAŞIMIZI ÖNE EĞEN BİR DURUM'

Muhalefet partilerinin genel başkanları ile yaptığı görüşmeye değinen İmamoğlu, şöyle konuştu:

"Daha güçlü birlikteliği anlatacağımız yerde, TBB başkanı olarak büyük bir mahcubiyetle kayyımı konuşuyoruz. Başımızı öne eğen bir durumdur. Bizi mahcup eden bir durumdur. Türkiye Cumhuriyeti’ni itibar noktasında kayba uğratan bir durumdur. Herbirimiz bu ülkenin iyiliği, memleketin birliği için buradayız.

Adalet, demokrasi çok önemli husustur. Bunun tesisi için sırt sırtayız ve dayanışma içindeyiz. TBB olarak yaptığımız destek açıklamamız akabinde ülkenin önemli siyasi partilerin genel başkanını gezdim. Bu uygulamanın hukuksuz ve kötü olduğunu, aşama aşama hukuksuz yapıldığını söyledik. Meclisin yok sayılması ayrı hukuksuzluktur. 10 siyasi parti lideriyle bunu konuştuk.

Bir siyasi partiden randevu alamadık. O partinin de bu konuda çekimser olduğunu düşünüyorum. İktidar partisindeki bir kısım insanların büyük mahcubiyet yaşadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

'BARIŞIN VE HUZURUN OLMASINI İSTİYORUZ'

Hukuksuzlukların artık yaşanmaması için Mardin'de olduklarını belirten İmamoğlu, “Bugün bize kapılarını açtı, soforasını açtı. Ülkenin geleceğini ve barışını konuştuk. Bu memlekette birliğin, barışın ve huzurun olmasını istiyoruz. Hemen yanı başımızdaki Ortadoğu’ya, Balkanlara örnek olacağını unutmayalım. O bakımdan buradan atacağımız güçlü ve birleştirici adımlar örnek olacak. Her vatandaşın katkı sağlayacağı bir barış herkese faydalı olacaktır” diye konuştu.

Heyet, açıklama sonrası Artuklu ilçesinde bulunan eski Mardin'e geçti.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: Selda Manduz