Asgari ücretin artırılması, emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çekilmesi taleplerini dile getiren Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e iktidarın yanıtı gecikmedi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler asgari ücrete ara zam yapılmayacağını, emekli maaşlarının da asgari ücret seviyesine çekilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Emekli aylıklarıyla ilgili tüm emeklilere zam yapılmayacağı ortaya çıkarken, kulislerde en düşük maaşın 12 bin liraya çıkarılacağı belirtiliyor.

Evrensel’inn haberine göre gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, en düşük emekli aylığında artış düzenlemesine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bir çalışma yaptığını belirtti. Güler, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ile gelecek günlerde bir toplantı yapacaklarını söyledi.

Seyyanen zam ya da en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasının mümkün olmadığını savunan Güler, "Arkadaşlar diyor ya 'AB ülkelerinde böyle bir asgari ücret, emekli maaşı yok' Peki hangi AB ülkesinde 42 yaşında emekli var?" diye konuştu.

Santa Maria Kilisesi saldırısında silah temin eden kişi yakalandı Santa Maria Kilisesi saldırısında silah temin eden kişi yakalandı

Güler, asgari ücrete ara zam olmayacağını da söyledi.

1.6 MİLYON EMEKLİ SIFIR ZAM ALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı TÜFE verilerini açıklamasıyla birlikte altı aylık enflasyon oranı yüzde 24.73 olarak gerçekleşti. Milyonlarca SGK ve Bağ-Kur emeklisinin aylığına yüzde 24,73 oranında zam yapıldı. Ancak bu oran kök maaşlara uygulandı. En düşük emekli maaşı olan 10 bin lira aylık alan yaklaşık 1.6 milyon emekli temmuzda sıfır zam ile karşı karşıya kaldı.

Kök aylığı 7 bin 710 lira ve altında olanların maaşına zam yansımadı. Kök aylığı 7 bin 710 lira üzerinde olan emeklilerin ise maaşına kısmi zam yansıdı. AKP'nin ise en düşük emekli maaşına yönelik düzenleme yapması bekleniyor. Kulislerde, en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin liraya çıkarılacağı konuşuluyor.

KONFEDERASYONLAR DÜN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Öte yandan Türk-İş, Hak-İş ve DİSK genel başkanları dün “Çalışanlar üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergi yükünün azaltılması, Asgari ücretin acilen artırılması, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesi” taleplerinin yer aldı 10 maddelik talepler listesi açıklamıştı. Ortak basın toplantısında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, taleplerin karşılanmaması halinde ne yapacakları sorusuna “Bununla ilgili olumlu olumsuz ne tablo önümüze getirecekler bilmiyorum. Ne çalışması yapılması gerekiyorsa uygulayacağız” demişti. Gazetemize konuşan konfederasyonların üyesi işçiler de “Sözde kalmasın, icraata geçilsin” demişti.

Editör: Selda Manduz