Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Erdoğan-Şimşek programı kapsamındaki ücret politikalarını eleştirdi.

Bütün kaynakları yerli ve yabancı tekeller için harcamanın, başta vergi politikası olmak üzere sermayeye her türlü kıyağı yapmanın, emek gücünü en yoğun şekilde sömürmenin bu programın alametifarikası olduğunu söyleyen Bayhan, “Asgari ücret politikaları da bunun en somut ve çarpıcı göstergesidir. Onlar için asgari ücret, işçilerin açlıktan ölmeyecek kadar beslenmeleri ve her gün işe gelebilecek kadar bedenlerini koruyabilmeleri için tespit edilir. İşçiler ve emekçiler için, onların temsilcisi olarak bizler için asgari ücret ise sömürünün belirli bir düzeyde de olsa sınırlanmasıdır. Az da olsa insanca yaşam için gerekli olan asgari koşulların ücret olarak belirlenmesidir” dedi. Bayhan, bunun için acil olarak temmuzda asgari ücrete en az, gerçekleşen enflasyon oranında ve refah payı da eklenerek zam yapılması gerektiğini söyledi.

Ücret kavgalarına Çankırı’daki Sumitomo işçilerinin grevini örnek veren Bayhan şunlara dikkat çekti:

“Bizzat sermayenin padişahı Erdoğan tarafından açılışı yapılan bir Japon tekeli olan Sumitoma isimli bir fabrika var. Fabrikanın yüzde 80’i Japon sermayesine yüzde 20’si ise Abdülkadir Özcan isimli işbirlikçisine ait. Dün grevlerini ziyaret ettik. Fabrikanın sahibi sömürücüler, kuruluşundan bu yana 6. bölge kapsamında akla gelebilecek her türlü teşviki alıyorlar. Fabrikada günde 30 bin lastik üretiliyor. Bir lastiğin ortalama fiyatı 3 bin 500 lira civarında. İşçiler 12 ayın yaklaşık bir buçuk ayında ücretlerinden kesilen vergi için çalışıyorlar. Ücretlerin yıllık toplamı, 6 günde ürettikleri lastiklerin fiyatına eşit. İşte size Erdoğan-Şimşek acı ilaç programının, IMF’siz IMF programının ve onların ücret politikasının somut bir örneği.”

MİTİNGLERE ÇAĞRI

EMEP olarak yaklaşık 2 aydır ücretlere temmuzda zam kampanyası yürüttüklerini dile getiren Bayhan, 6 Temmuz’da İzmir Çiğli’de halk buluşması, 6 Temmuz’da Dersim mitingi, 7 Temmuz’da Ankara mitingi ve 30 Haziran’da birçok ilde kitlesel açıklamalar yapacaklarını söyledi. Bayhan, 26 Haziran’da İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformunun eylemine de çağrı yaptı.

Hopa saldırısı sonrası Yapı-Soy Beton projeden çekildi Hopa saldırısı sonrası Yapı-Soy Beton projeden çekildi

“MÜCADELELERDEN DERS ÇIKARALIM”

Bu mücadeleler ve temmuz zamları için daha önceki ücret kavgalarından çıkarılması gereken dersler olduğunu anlatan Bayhan, bunları şöyle sıraladı:

*Fabrikalarda birlik ve özgüven içerisinde hareket etmeli, işyerlerinde kendi belirledikleri öncü işçilerden-temsilcilerden komiteler kuralım.

*Kapitalistlerin ve onların hizmetindeki yerel bürokrasinin ayak oyununa gelmeyelim.

*Fiili grevler yapmanın sonuç almak için önemli olduğunu unutmayalım, buna hazırlıklı olalım.

*Fabrika ve işyerlerini terk etmeyecek eylem biçimlerini tercih edelim.

*Eyleme-direnişe geçen fabrikaların çevresindeki işçilere de hakları için birleşmeye ve harekete geçmeye yönelik sürekli çağrılar yapalım.

*Ailelerimizi, yaşadığımız semtlerdeki emekçi kardeşlerimizi bilgilendirelim ve direnişlere katılmalarını sağlayalım.

*Eylemlerde öne çıkan işçi kardeşlerimizin daha sonra işten atılmamasını garanti altına almak için sınıf birliğimizi daima diri tutalım.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz