Serenay Sarıkaya 'Ayşe Barım soruşturmasında' ifade verdi: İtibarsızlaştırma çabası var Serenay Sarıkaya 'Ayşe Barım soruşturmasında' ifade verdi: İtibarsızlaştırma çabası var

Türkiye sinemasının önemli isimlerinden, yönetmen Şerif Gören vefat etti. Gören, merdivenden düşmüştü.

Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Yol'un yanı sıra Yılanların Öcü, Derman, Umut ve Katırcılar gibi filmlerin yönetmeni olan Şerif Gören, 80 yaşında hayata veda etti.

Gören, 23 Kasım'da evinde merdivenden düşmüştü. Taksim İlk Yardım Hastanesi'ne kaldırılan Gören'in sağlık durumunun ağır olduğu ve entübe edildiği belirtilmişti.

ŞERİF GÖREN KİMDİR?

Türkiye sinemasında toplumsal gerçekçilik akımının ikinci kuşağını oluşturan başlıca yönetmenlerden olan Şerif Gören, 14 Ekim 1944'te Yunanistan'ın İskeçe şehrinde doğdu. 1956’te kazandığı bursla Türkiye’ye gelerek İstanbul Erkek Lisesi’nde okudu, 1962’de kurgucu olarak işe başladığı Erman Film Stüdyosu ile sinemaya ilk adımını attı. Filmlerinin belirgin özelliği olan hızlı kurgu anlayışını da burada kurgucu olarak çalıştığı dönemde kazandı.

1968'de Mehmet Aslan'ın 'Hakanların Savaşı'nda ilk kez yönet­men yardımcılığı yapan, bu alanda kendini geliştiren Şerif Gören; Remzi Jöntürk, Atıf Yılmaz, Yılmaz Güney, Natuk Baytan, Osman Seden gibi yönetmenlerle çalıştı.

Şerif Gören, 1974'te, çekimin ilk günlerinde Yılmaz Güney’in tutuklanması üzerine 'Endi­şe'nin yönetmenliğini üstlendi. Bu ilk filmi ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 'En İyi Yönetmen' ödülünü kazanan Gören, senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı 'Yol' ile Cannes Film Festivali’nde 'Altın Palmiye' ödülünü kazandı.

Gören, toplumsal gerçekçilik anlayışına dayalı filmlerin yanı sıra ticari filmler ve belgeseller de yönetti. Gören, filmlerinde daha çok kent yaşamı, doğa ile insan ilişkisi gibi konuları işledi.

Editör: Selda Manduz