Erdoğan'dan 'Narin cinayeti' çıkışı: Siyasi hesaba müsaade etmeyeceğiz Erdoğan'dan 'Narin cinayeti' çıkışı: Siyasi hesaba müsaade etmeyeceğiz

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin’in belinin polis tarafından kırılmasını İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu.

Türkiye'nin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yönelik sınır ötesi operasyonlarına karşı Dersim'de 19 Temmuz Cumartesi günü DEM Parti tarafından düzenlenen basın açıklamasına, kolluk müdahale etmiş ve EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin'e bir kolluk görevlisinin tekme atması sonucu belinde iki kırık oluşmuştu.

Konuyu meclis gündemi taşıyan EMEP Milletvekili Sevda Karaca, barışçıl bir gösteri olmasına karşın yapılan müdahaleyi açıklamaya katılan herkesin toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlali ve işkence suçu olarak nitelendirdi.

POLİSİN KÖTÜ MUAMELESİ SİSTEMATİK ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR

EMEP Dersim İl Başkanına karşı işlenmiş bu suçun, uzun yıllardır muhalif her kesime karşı sistematik halde işlenen ve cezasızlıkla ödüllendirilen, olağan bir kolluk yöntemi haline geldiğini belirten Karaca “Kolluk güçlerinin bu pervasız saldırısı, açıkça uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınan işkence yasağının ihlalidir ve Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen işkence ve kötü muamele suçunu oluşturmaktadır. Türkiye’de barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğünün sistemik olarak ihlal edilmesi, barışçıl gösterileri dağıtmada kolluk kuvvetlerinin aşırı ya da orantısız güç kullanması ve bundan kaynaklanan kötü muamele iddialarına ilişkin etkili soruşturma yürütülmemesi sorunları AİHM tarafından da Türkiye’ye karşı pek çok davada tespit edilmiştir. Ancak bütün bunlara rağmen, bu sistemik sorun ciddi şekilde devam etmektedir.” açıklamasını yaptı.

Bütün bilge edinme çabalarına karşın, şehrin Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünün işkenceci kolluğun hala görev başında olup olmadığı bilgisini tarafına vermediğini belirten Karaca, Bakan Yerlikaya’dan şu soruların yanıtını istedi:

*EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin’in beline tekme atarak kemik kırığına sebep olan kolluk görevlisinin kimliği tespit edilmiş midir? Söz konusu fail kolluk hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Fail hala görev başında mıdır?

*2013-2024 yılları arasında Dersim’de düzenlenen ya da düzenlenmek istenen kaç tane basın açıklaması, eylem ve etkinliğe kolluk müdahale etmiştir? Bu müdahalelerin sonucunda kaç vatandaş basit ya da ağır düzeyde yaralanmıştır ve/veya gözaltına alınmıştır? Şiddet uygulayan kolluk görevlilerine ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?

*2013-2024 yılları arasında vatandaşa şiddet uygulaması nedeniyle kaç kolluk görevlisi hakkında şikayet yapılmıştır? Bu şikayetlerden kaç tanesine dava açılmıştır? Kaç polis memuru ceza almış ya da beraat etmiştir?

*2013-2024 yılları arasında vatandaşa şiddet ve işkence nedeniyle görevinden uzaklaştırılan, açığa alınan, ihraç edilen ya da hakkında herhangi bir disiplin suçu nedeniyle disiplin kararı verilen kolluk görevlisi sayısı kaçtır?

*2013-2024 yılları arasında Anayasa Mahkemesi kaç dosyada kolluğun şiddeti nedeniyle toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlali ve/veya işkence ve kötü muamele yasağının ihlaline karar vermiştir? Bu kararlar dolayısıyla toplamda ne tutarda tazminat ödenmiştir?

*2013-2024 yılları arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kaç dosyada kolluğun şiddeti nedeniyle Türkiye’nin toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlali ve/veya işkence ve kötü muamele yasağını ihlal ettiğine karar vermiştir? Bu kararlar dolayısıyla toplamda ne tutarda tazminat ödenmiştir?

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz