Pervin Chakar, 19 Haziran 1981 tarihinde Mardin'in Derik ilçesinde doğdu. Kürt asıllı Türk opera sanatçısıdır.

Eğitimi

İlkokulu Bismil'de okuduktan sonra, ortaokul ve liseyi Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde tamamladı. 2003 yılında Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera-Şan Bölümü'nü kazandı. 2007 yılında okuldan mezun oldu.

Hayatı

Pervin Chakar, opera sanatçısı olmadan önce ortaokul yıllarında halk müziği ile ilgilenmeye başladı. Lise yıllarında ise Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda oyunculuk yapmaya başladı. 2003 yılında Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na girdiğinde opera eğitimi almaya başladı.

Melisa Sözen YPJ’li kadını canlandırdı, sosyal medya ikiye bölündü Melisa Sözen YPJ’li kadını canlandırdı, sosyal medya ikiye bölündü

Konservatuvardan mezun olduktan sonra, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde solist sanatçı olarak çalışmaya başladı. Chakar, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde birçok operada başrol oynadı.

2013 yılında, Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen "Richard Wagner Uluslararası Genç Solistler Yarışması"nda birincilik ödülünü kazandı. Bu ödül, Chakar'ın uluslararası alanda tanınmasını sağladı.

Chakar, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, İtalya, Fransa, Avusturya, İspanya, İsviçre, Rusya, Japonya, Çin, Kore gibi birçok ülkede konserler verdi.

Müzik Hayatı

Pervin Chakar, operanın yanı sıra, halk müziği ve pop müziği de seslendirmektedir. Chakar, 2018 yılında "Yılların Türküsü" adlı bir halk müziği albümü yayınladı.

Chakar, 2022 yılında "Pervin Chakar" adlı bir solo opera albümü yayınladı. Bu albümde, Chakar, Verdi, Puccini, Mozart gibi klasik opera bestecilerinin eserlerini seslendirdi.

Aldığı Ödüller

  • Richard Wagner Uluslararası Genç Solistler Yarışması (2013) - Birincilik Ödülü
  • 2015 Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu (Opera)
  • 2016 Afife Tiyatro Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu (Opera)
  • 2017 Lions Tiyatro Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu (Opera)
  • 2018 Altın Kelebek Ödülleri - Yılın En İyi Opera Sanatçısı

Pervin Chakar, opera sanatına yaptığı katkılarla Türkiye'nin en önemli opera sanatçılarından biri olarak kabul edilmektedir.

Editör: Selda Manduz