Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’na çıkmak için bir araya geldi.

Cumartesi Anneleri/ İnsanları ve beraberlerindeki insan hakları savunucuları 972’nci haftalarında 30 hafta süren engellenmelerinin ardından ilk defa ‘Hafıza mekanımız’ dedikleri alanda basın açıklaması okudu.

KARANFİLLER GALATASARAY MEYDANI’NDA

Artı Gerçek’ten Ezgi Yıldız’ın haberine göre, basın açıklamasını İkbal Eren’in okuduğu alanda Cumartesi Anneleri/ İnsanları kayıpların akıbetlerini sordu.

Emine Şenyaşar'ın Meclis'teki eylemi üçüncü gününde: Erdoğan'la görüşme ayarlanacak Emine Şenyaşar'ın Meclis'teki eylemi üçüncü gününde: Erdoğan'la görüşme ayarlanacak

İkbal Eren, açıklamayı okumaya başlamadan önce, “Beş buçuk yıl sonra kayıplarımızla buluşma mekanımız olan bu ülkenin vicdanı olan Galatasaray Meydanı’na bulunuyoruz” diyerek kendileriyle dayanışma içinde olan herkese teşekkür etti.

Galatasaray Meydanı'nın hafıza merkezleri olduğunu söyleyen Eren sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu hafta 28 yıldır olduğu gibi Abdülkerim Yurtseven, Mithat Özen nerede demek için Galatasaray Meydanı’ndayız. 28 yıldır soruyoruz kayıplarımız nerede? Devletin kayıplarımızın akibetini açıklamaya, faillerini sorgulamaya ve gerekli etkin bir soruşturma yapmaya davet ediyoruz.”

Açıklamanın ardından Cumartesi Anneleri/ İnsanları alana karanfil bırakıp, geldikleri yol güzergahını kullanarak İnsan Hakları Derneği’ne döndüler.

GEÇTİĞİMİZ HAFTADAN BUGÜNE MEYDANDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Anayasa Mahkemesi’nin Cumartesi Anneleri/İnsanlarının eylemlerinin engellenmesine dönük verdiği hak ihlali kararı sonrası Beyoğlu Kaymakamlığı’nca 30 hafta boyunca ablukaya alınıp basın açıklaması yapmaları engellendi.

30’uncu haftada polis, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak ile yaptığı müzakere sonrası basın açıklamasına engellemiş, alana sadece Ocak’ın karanfil bırakmasına izin vermişti. 29 hafta boyunca gözaltına alınan Cumartesi Anneleri gözaltına alınmamıştı.

HEDEP Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya, 700'ncü haftadan bu yana Galatasaray meydanındaki oturma eylemleri yasaklanan ve darbedilerek gözaltına alınan Cumartesi Anneleri ile ilgili soru sormuştu. Bakan Yerlikaya, “Cumartesi Anneleri'nin yaşadığı mağduriyettir. En kısa zamanda sürede çözüm üreteceğiz” demişti.

Editör: Selda Manduz