Financial Times'ın üst düzey bir Mısırlı yetkiliye dayandırdığı haberine göre Mısır, Gazze'den gelecek mültecileri istemiyor.

Haberde aktarılana göre Mısırlı yetkili, "Bir milyon insanı almamızı mı istiyorsunuz? Peki, onları Avrupa'ya göndereceğim. İnsan haklarını o kadar önemsiyorsanız, onları (mültecileri) alın" dedi.

Görüşmeye katılan bir AB yetkilisine göre, Kahire'yi Gazze'den gelen mültecileri kabul etmeye zorlamaya çalışan Brüksel'e "Mısırlılar gerçekten çok kızgın"dedi. Financial Times, Mısırlı yetkililerin konuyla ilgili tutumlarını açıkça ortaya koyduğunu, Gazze sakinlerinin "zorla yerinden edilmesinin" bölgedeki insani krizin çözümüne ya da Filistin-İsrail çatışmasının çözümüne yardımcı olmayacağını belirtti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Financial Times'a yaptığı açıklamada, Mısır'ın Gazze halkına insani yardım sağlanması konusunda başından beri "çok yapıcı" davrandığını, ancak sınırın mültecilere açılmasına şiddetle karşı çıktığını söyledi. "Mısır'ın çok ama çok net olduğu şey, Filistinlilerin Gazze'den Mısır'a girmesine izin vermeyecekleri, çünkü daha sonra belirsiz bir süre boyunca sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalacakları büyük bir akından korkuyorlar."açıklaması yaptı.

Gazeteye göre İsrailliler, çok sayıda insanı Gazze'den çıkarmaya istekli olduklarını ancak insani yardımın geçmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek tam tersi bir tutum sergiledi.

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), daha önce yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin toplam nüfusunun neredeyse yarısı olan bir milyondan fazla insanın, kitlesel şiddet nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirmişti. İsrail bölgeyi bombalıyor. İsrailli yetkililer BM'ye 1,1 milyon Filistinlinin 24 saat içinde güney Gazze'ye tahliye edileceğini söyledi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), radikal Hamas hareketine mensup militanların Gazze Şehri'ndeki evlerin ve sivil binaların altındaki tünellerde saklandığını söyledi.

Hamas, bölge halkını İsrail'in tavsiyesini dikkate almamaya çağırdı. Hareket ayrıca BM'yi zorla yerinden edilmeye karşı harekete geçmeye çağırdı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün'ün başkentinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, Gazze nüfusunun "zorla yerinden edilmesini" reddettiğini söyledi.