Dominik Cumhuriyeti'nde 1930'dan 1961'e kadar hüküm süren diktatör Rafael Trujillo'ya karşı mücadele eden Mirabal kardeşler, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin de simgesi haline geldi.

Patria, Minerva ve Maria Teresa Mirabal kardeşler, 1924, 1926 ve 1931 yıllarında dünyaya geldiler. Babaları çiftçi, anneleri ise öğretmendi. Kardeşler, eğitimli ve modern kadınlardı.

Trujillo diktatörlüğü, Dominik Cumhuriyeti'nde baskıcı ve otoriter bir rejimdi. Trujillo, muhaliflerini acımasızca bastırıyor, işkence ediyor ve öldürüyordu.

Mirabal kardeşler, Trujillo'nun diktatörlüğüne karşı mücadeleye katıldılar. Kardeşler, muhalif grupların toplantılarına katıldılar, broşürler dağıttılar ve Trujillo rejimini eleştiren yazılar yazdılar.

Nagehan Alçı: Rasim beni boğuyordu, boğazıma yapıştı Nagehan Alçı: Rasim beni boğuyordu, boğazıma yapıştı

Trujillo, Mirabal kardeşlerin faaliyetlerinden rahatsızdı. Kardeşleri göz hapsine aldı, tehdit etti ve işkence etti.

25 Kasım 1960'ta, Mirabal kardeşler, Trujillo'nun polisleri tarafından durduruldu. Kardeşler, boğazlanarak ve dövülerek öldürüldü.

Mirabal kardeşlerin öldürülmesi, Trujillo rejimine karşı büyük bir tepkiye neden oldu. Trujillo, 1961'de suikast sonucu öldürüldü.

Mirabal kardeşler, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin sembolleri haline geldi. Kardeşlerin hikayesi, kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesinde ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Editör: Selda Manduz