Yıllar önce yapımına bölgenin coğrafyasına uyumsuz olacağı gerekçesiyle karşı çıkılan ve milyonlarca dolara mal olan Karadeniz Sahil Yolu'nu su bastı.

Fırtınanın etkisiyle oluşan dalgaların kaya parçaları taşıması sonucu çok sayıda araçta hasar oluştu.

Giresun’da etkili olan fırtına sonrası Karadeniz Sahil Yolu'na ulaşan dalgalar, göllenmelere neden oldu, sürücüler zor anlar yaşadı.

Boyu 4 metreye ulaşan dalgaların ulaştığı beton aydınlatma direğinde patlama ve sonrasında yolun hızla suyla kaplanma anları da cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Valilik yolun tedbir amaçlı kapatıldığını duyurdu.

Doğu Karadeniz’de dün gece başlayan ve devam eden sağanak, yaşamı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle Karadeniz’in kıyı şeridindeki kentlerde metrelerce yükseklikte dalgalar oluştu. Giresun’un Tirebolu ilçesi sahiline vuran dalgalar, kıyıyı aşarak Karadeniz Sahil Yolu’na ulaştı. Yer yer su birikintileri ve göllenmelerin oluştuğu yolda sürücüler, zor anlar yaşadı. Boyu 4 metreye ulaşan dalgaların ulaştığı beton aydınlatma ve enerji nakil direğinde de patlama meydana geldi.

Dalgaların denizden taşmasının ardından sahil yolu suyla kaplandı. Direkte yaşanan patlama ve sonrasında yolun hızla suyla kaplanma anları da çevredeki bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla kayda alındı. Görüntüde; kıyıdan yükselen dev dalgaların enerji nakli de bulunan aydınlatma direğine ulaşması, kıvılcımla patlama meydana gelmesi, ardından hızla suyla dolan yolda sürücülerin araçları ile bölgeden uzaklaşması yer aldı.

13 ilde 6 milyon metrekareden fazla arazi orman dışına çıkarıldı 13 ilde 6 milyon metrekareden fazla arazi orman dışına çıkarıldı

Gazeteci İsmail Saymaz da "Milyarlarca dolara mal olan Karadeniz Otoyolu, Karadeniz’e karıştı. Hopa-Kemalpaşa arasında yol denizle birleşti. Rezilliğe bakın…" sözleriyle Karadeniz Sahil Yolu'nun çöktüğü anları paylaştı.

VALİLİKTEN UYARI

Giresun Valiliği fırtınada yaşanan olumsuzluklara ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Fırtına kaynaklı denizde oluşan dalgalar nedeniyle Tirebolu ilçe merkezinden geçen yolun, önlem amaçlı trafiğe kapatıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlimizde etkili olan fırtına zaman zaman yüksek dalgalar nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu ve sahil kesimlerinde olumsuzluklara neden olmaktadır. İlimiz Tirebolu ilçe merkezinden geçmekte olan sahil yolunda ‘fırtına ve rüzgar' nedeniyle denizde dalgalar yükselmiş olup yol tedbir amaçlı trafiğe kapatılmıştır. Bu bölümde ulaşım ilçenin güney tarafından geçen çevre yolundaki Tirebolu 42’inci Gönüllü Alayı Tüneli ve Karadeniz Sahil yolundan sağlanmaktadır.

Alınan tedbirler sonucunda ulaşımda herhangi bir aksama söz konusu olmayıp gerekli takipler anlık olarak yapılmaktadır. Lütfen bu güzergahı kullanacak sürücülerimiz ve vatandaşlarımız dikkatli olunuz. Fırtınalı havalarda Deniz kenarlarından uzak durunuz”

YAPIMINA 4.2 MİLYAR DOLAR HARCANDI

Karadeniz bölgesindeki 11 kentten geçerek Sakarya'ya uzanan 1210 kilometrelik yolun, 2023 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Proje için bugüne dek yaklaşık 4.2 milyar dolar harcandı.

Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yaptığı bir açıklamada projenin “yanlış” olduğunu; ancak 700 milyonun üzerinde para harcandığı için bitirilmesi gerektiğini söyledi.

2010 Ağustos ayında Rize merkeze bağlı Gündoğdu'da şiddetli yağış nedeniyle biriken yağmur suları Karadeniz Sahil Yolu'nu aşamamış ve oluşan sel ile heyelan nedeniyle 12 kişi ölmüştü. 2011 Eylül ayında yine Rize'de sel baskınları olmuş ve baskın sonucu bir kişi ölmüştü.

Ocak 2012 sonunda yolun Sarp bölgesindeki 500 metrelik kısım çöktü.

21 Eylül 2016 tarihinde şiddetli yağmurla biriken su, Beşikdüzü'ndeki sahil yolunu aşamadı ve 2 kişinin ölümüne neden oldu.

Editör: Selda Manduz