Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı 6 mahalleyi ve yüzlerce mezrayı olumsuz etkileyecek maden projesine tepkiler sürüyor.

Köylüler, 24 Temmuz’da sondaj ile maden numunesinin alınmasına karşı şirket hakkında hukuki süreç başlattı. Madene karşı ayrıca 10 Ağustos’ta yaylada eylem yapılacak. Köylülerin eylem hazırlıkları da sürüyor.

Miting için İstanbul Kulplular Derneği (KULP-DER) üyeleri de Diyarbakır’da çalışmalarını sürdürüyor. Kurulan komisyon ziyaretlerde bulunarak mitinge katılma çağrısı yapıyor.

İstanbul KULP-DER Başkanı İflahattin Aslanhan, Hasandin Yaylası’nda maden istemedikleri için harekete geçtiklerini söyledi. Hasandin’in olduğu gibi kalmasını istediklerini belirten Aslanhan, “Biz İstanbul’da olsak da kalbimiz Pasûr’ladır (Kulp). Bunun için siyasi partileri, sivil toplum örgütleri, dernekler bizlere destek vermeli. Bizler bunun için geldik ve maden istemiyoruz. Herkesin bizimle 10 Ağustos’ta mitingde olmasını istiyoruz” dedi.

Diyarbakır Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Sekreteri Ahmet İnan ise “Sivil toplum kurumları ve meslek örgütleri halkı bilinçlendirmesi gerekirken, halktan doğru bir bilinçlenme gerçekleşti. Binlerce insan doğasını ve suyunu korumak için yaylada toplandı. Yine 10 Ağustos’ta halk yaylada doğasını, yaşam alanını savunmak için toplanacak. Köylüler Amed’deki tüm örgütleri tek tek ziyaret ediyor. Bütün çevre örgütleri ve hak savunucularını mitinge bekliyoruz. Herkesi 10 Ağustos’ta Hasandin’e bekliyoruz” çağrısında bulundu.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan Hasandin Yaylası’nda maden rezervi arayan şirketin Kulp Madencilik ve Dış Ticaret Anonim Şirketi olduğu öğrenildi. Ticaret Sicili Gazetesi’nde Eren soyadındaki kişilere ait olduğu görülen şirket, bin 970 metrekarelik alanda yapacağı maden arama çalışmalarının ruhsatını 2 Temmuz 2023 tarihinde aldı. Ruhsatın süresi 2 Temmuz 2028’e kadar geçerli. Şirket, sodyum, potasyum, lityum, iyot ve bor tuzları gibi endüstriyel hammaddelerinin yanı sıra enerji ve metalik maden faaliyetleri yürütecek.

Çeşme'deki orman yangınında 3 kişi hayatını kaybetti Çeşme'deki orman yangınında 3 kişi hayatını kaybetti

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz