İlhan Sami Çomak’ın tahliyesi uzatıldı | ‘Buradan başım dik çıkacağım’ İlhan Sami Çomak’ın tahliyesi uzatıldı | ‘Buradan başım dik çıkacağım’

KESK Kars Şubeler Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Platform adına konuşan Hakan Topçu, savaşsız ve sömürüsüz bir dünya çağrısında bulunarak, barışın ancak dayanışmayla sağlanabileceğini vurguladı.

Topçu, açıklamasında, dünyanın farklı coğrafyalarında birbirine yakın tarihlerde kutlanan iki farklı Barış Günü olduğuna dikkat çekerek, bu durumun küresel kutuplaşmanın bir yansıması olduğunu belirtti. Egemen güçlerin krizleri ve savaşları körüklediğini söyleyen Topçu, "Para hesap eder gibi hesaplıyorlar bizi, savaş da bu hesabın ucunda," diyerek savaşların sermayeye dayalı düzenin bir parçası olduğunu ifade etti.

"SAVAŞ, HALK SAĞLIĞI SORUNU HALİNE GELDİ"

Savaşların yıkıcı etkilerini vurgulayan Topçu, Gazze ve Batı Şeria’daki son çatışmaların bilançosunu da paylaştı. Son on ayda 41 binden fazla insanın yaşamını yitirdiğini, 100 bine yakın kişinin yaralandığını ve yüzbinlerce kişinin evsiz kaldığını belirtti. Ayrıca, 500’den fazla sağlık kurumunun zarar gördüğünü ve savaşların yarattığı bu yıkımın halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirdi.

Savaşın etkilerinin temiz suya, güvenli gıdaya ve sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırdığını vurgulayan Topçu, milyonlarca insanın yeterli gıdaya ulaşamadığını, çocukların yarı açlıkla karşı karşıya kaldığını ve savaş mağdurlarının büyük çoğunluğunun çocuklardan oluştuğunu söyledi. İnsan kaçakçılığının özellikle çocuklar ve kadınları hedef aldığını belirten Topçu, savaş bölgelerinde işkence, açlık ve susuzluktan ölümlerin sürdüğünü ifade etti.

"BARIŞTAN BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK"

Topçu, Türkiye’de ve bölgede yaşanan çatışmaların yarattığı acıların en yakın tanıkları olduklarını belirtti ve barışa olan inançlarının her geçen gün daha da güçlendiğini söyledi. Siyasi ve toplumsal çatışmaların, barışçıl bir ortamın gerekliliğini ortaya koyduğunu vurgulayan Topçu, "Sürdürülebilir demokratik bir hayat için barıştan başka seçeneğimiz yok," dedi.

"EŞİT, ÖZGÜR VE SÖMÜRÜSÜZ BİR ÜLKE İSTİYORUZ"

KESK adına yapılan açıklamada, Türkiye’nin işçileri, kamu emekçileri, mühendisleri, hekimleri ve üreticileri olarak barışa olan çağrı yinelendi. Çatışmaların ve silahların sustuğu, farklı inanç, kültür ve kimliklerin eşitlik, özgürlük ve adalet içinde yaşayabileceği bir ülke istediklerini belirten Topçu, savaşsız ve sömürüsüz bir dünyanın dayanışmayla kurulacağını ifade etti.

Topçu, tüm insanlığı barış umudunu büyütmeye davet ederek, "Savaşsız, sömürüsüz bir dünya ellerimizde, dayanışmayla kurulacaktır," dedi ve 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutladı.

Editör: Selda Manduz