Güncel

Kars Bal Kooperatifi: Üreticiden tüketiciye doğal ve kaliteli ürünler

Kars Bal Kooperatifi, Kars’ın yöresel bal ve peynir gibi ürünlerini kooperatif güvencesiyle halka sunuyor.

Abone Ol

Kars Bal Kooperatifi, Kars’ın yöresel bal ve peynir gibi ürünlerini kooperatif güvencesiyle halka sunuyor.

Endemik çiçek ve bitkilerle beslenen arıların ürettiği ballar, tahlile gönderilerek tüm testlerden geçiriliyor.

Rekoltenin düşük olduğu dönemlerde, Kars'taki diğer arıcılardan bal satın alınarak yerel üreticilere destek sağlanıyor.

Sekiz arıcı tarafından kurulan kooperatif, ticaretin başından itibaren ilkelerine bağlı kalıyor. Ürünlerini düşük fiyatlara satmak zorunda kalan arıcılar, bu duruma çözüm bulmak için kooperatif kurmaya karar vermiş.

Kooperatif kurucularından Kemalattin Özışık, “Ürünümüzü ucuza alıp yüksek fiyatlara satan aracılarla çalışmak zorunda kalıyorduk. Ürünümüzün değerinde satılması ve aracıların ortadan kalkması için kooperatif kurduk” diyor. Özışık, kooperatifin zamanla daha fazla ortak kazanacağını ve özellikle kadın üreticilerin de bu yapıya katılmasını istediklerini belirtiyor.

Kuruculardan Nihat Doğangün ise, ballarının sahtecilikten arındırılmış ve sağlıklı olduğunu vurguluyor. “Tüm ballarımızı tahlile gönderiyoruz. Tahlillerden olumsuz sonuç alınan hiçbir bal satışa sunulmuyor” diyor.

Kooperatif, sadece bal değil, aynı zamanda tereyağı, sarıyağ, kaşar, beyaz peynir, göbek, çeçil ve Kars’ın yöresel karın kaymak peyniri gibi yerel peynirleri de doğrudan köylerden temin ediyor.

Doğangün, karın kaymak peynirinin coğrafi işaret alabilecek potansiyele sahip olduğunu ve bu ürünü tanıtmayı amaçladıklarını ifade ediyor.

(Karı Kaymak Peyniri)

Ayrıca kavılca unu ve bulguru da ürün yelpazelerine eklemeyi planladıklarını söylüyor. Doğrudan üreticiden, kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler sunan kooperatif, tüketicilere güvenilir bir alternatif sunuyor.

Kars Bal Kooperatifinin ürünlerine ulaşmak için tıklayınız.