Kars Bal Kooperatifi, Kars’ın yöresel bal ve peynir gibi ürünlerini kooperatif güvencesiyle halka sunuyor.

Endemik çiçek ve bitkilerle beslenen arıların ürettiği ballar, tahlile gönderilerek tüm testlerden geçiriliyor.

Rekoltenin düşük olduğu dönemlerde, Kars'taki diğer arıcılardan bal satın alınarak yerel üreticilere destek sağlanıyor.

2B25A852 2C19 4E27 A170 Bbd4Feb946Fa

Sekiz arıcı tarafından kurulan kooperatif, ticaretin başından itibaren ilkelerine bağlı kalıyor. Ürünlerini düşük fiyatlara satmak zorunda kalan arıcılar, bu duruma çözüm bulmak için kooperatif kurmaya karar vermiş.

Güran ailesinin evinden çıkan mühimmatın fotoğrafları çıktı Güran ailesinin evinden çıkan mühimmatın fotoğrafları çıktı

Kooperatif kurucularından Kemalattin Özışık, “Ürünümüzü ucuza alıp yüksek fiyatlara satan aracılarla çalışmak zorunda kalıyorduk. Ürünümüzün değerinde satılması ve aracıların ortadan kalkması için kooperatif kurduk” diyor. Özışık, kooperatifin zamanla daha fazla ortak kazanacağını ve özellikle kadın üreticilerin de bu yapıya katılmasını istediklerini belirtiyor.

C97D0007 02D3 4169 9824 1827081B02A3

Kuruculardan Nihat Doğangün ise, ballarının sahtecilikten arındırılmış ve sağlıklı olduğunu vurguluyor. “Tüm ballarımızı tahlile gönderiyoruz. Tahlillerden olumsuz sonuç alınan hiçbir bal satışa sunulmuyor” diyor.

20679B32 A965 4Eff B152 D9Fed1E12E52

Kooperatif, sadece bal değil, aynı zamanda tereyağı, sarıyağ, kaşar, beyaz peynir, göbek, çeçil ve Kars’ın yöresel karın kaymak peyniri gibi yerel peynirleri de doğrudan köylerden temin ediyor.

Aaf6Abd2 2Fe4 481A 8833 A174F0F647B2

Doğangün, karın kaymak peynirinin coğrafi işaret alabilecek potansiyele sahip olduğunu ve bu ürünü tanıtmayı amaçladıklarını ifade ediyor.

68693Dda 6Ea4 48Ff Bd42 4310B96D8D7C(Karı Kaymak Peyniri)

Ayrıca kavılca unu ve bulguru da ürün yelpazelerine eklemeyi planladıklarını söylüyor. Doğrudan üreticiden, kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler sunan kooperatif, tüketicilere güvenilir bir alternatif sunuyor.

Kars Bal Kooperatifinin ürünlerine ulaşmak için tıklayınız.

Editör: Selda Manduz