Uluslararası silah şirketleri soğuk savaşın sona ermesinden bu yana “en çok işçi alımı”nı hayata geçirirken sektör de rekor seviyelere yaklaşan siparişleri teslim etmeye çalışıyor!

Financial Times’ın 20 büyük ve orta ölçekli ABD’li ve Avrupalı silah ve havacılık şirketinin işe alım planları üzerine yaptığı bir ankete göre şirketler bu yıl on binlerce yeni işçi almaya hazırlanıyor.

ABD’nin en büyük silah şirketlerinden üçü olan Lockheed Martin, Northrop Grumman ve General Dynamics 6 bine yakın iş pozisyonu açarken, ankete katılan 10 şirket toplamda yaklaşık 37 bin ya da toplam işgücünün neredeyse yüzde 10’u kadar pozisyon artırmaya çalıştığı bildirildi.

Avrupa havacılık ve savunma ticaret birliği ASD’nin genel sekreteri Jan Pie, “Soğuk savaşın sona ermesinden bu yana savunma sektörü için oldukça kısa bir süre içinde sipariş hacmindeki en yüksek artışla en yoğun dönem”in yaşandığını söyledi.

Başta Ukrayna savaşı olmak üzere yaygın jeopolitik gerilimlerin ortasında devletler savaş harcamalarını artırıyor. Siparişlerdeki ani sıçrama, dijital rekabet ve kovid döneminde kitlesel işten çıkarmalar sektör genelinde “işe alım çılgınlığı”na neden olan faktörlerden bazıları olarak sayılıyor.

Habere göre şirketler, çıraklardan kariyerinin son aşamasındaki yöneticilere kadar geniş bir yelpazedeki pozisyonları doldurmak istediklerini söylüyor. Mühendisler, yazılım geliştiriciler ve siber güvenlik analistlerinin yanı sıra kaynakçılar ve mekanikçiler de talep görüyor.

IRAK VE AFGANİSTAN İŞGALLERİ DÖNEMİNDEN BİLE DAHA FAZLA SİLAH ÜRETİMİ

İtalyan silah şirketi Leonardo’nun insan kaynakları müdürü Antonio Liotti, “Irak ya da Afganistan gibi önceki çatışmalardan bile daha yoğun bir yeni işe alım arayışı” yürüttüklerini söyledi.

Birleşik Krallık’taki BAE Systems ve Japon Mitsubishi Heavy Industries ile birlikte yeni bir savaş uçağı inşa etmek üzere üç uluslu programın bir parçası olan şirket, 2024 yılı sonuna kadar yedekler de dahil olmak üzere 6 bin yeni çalışanı işe almayı hedefliyor. Şirket 2025 ile 2028 yılları arasında ise başta endüstri ve yazılım mühendisleri olmak üzere 8 bin ila 10 bin yeni pozisyon için işe alım yapmayı planlıyor.

Liotti, yeni işe alım arayışının sadece çatışmalardan değil, aynı zamanda “yüksek teknoloji şirketleri ve danışmanlıklar” gibi komşu sektörlerden gelen daha büyük rekabetten de kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Başta Alman Rheinmetall ve Kuzey Avrupalı Nammo olmak üzere askeri mühimmat üreten ve devlet stoklarını yenilemek için üretimlerini önemli ölçüde arttıran şirketler, en agresif işe alım planlarına sahip olanlar arasında yer alıyor.

Nammo “daha önce hiç böyle bir durumla karşılaşmamış”. Bir kısmı Norveç ve Finlandiya hükümetlerine ait olan şirket, 2021’de 2 bin 700 olan personel sayısını yüzde 15 artırarak 2023’te 3 bin 100’e çıkardı. Yaklaşık 3 bin 250 kişiyi istihdam eden şirket, “2030 yılı sonuna kadar şirket büyüklüğünün iki katına çıkmasının makul göründüğünü” söylüyor.

OTOMOTİV İŞLERİ ASKERİ SANAYİYE TRANSFER

Alman Rheinmetall cuma günü yaptığı açıklamada, otomotiv sektöründeki talep düşüklüğünden muzdarip olan lider otomobil parçaları üreticisi Continental’den yüzlerce çalışanı işe almak istediğini söyledi.

Batı hükümetlerinin stoklarından Ukrayna’ya hibe edilen omuzdan ateşlemeli Starstreak füzesini üreten Fransız Thales, son üç yılda savunma operasyonlarında 9 bin kişiyi – 81 bin kişilik mevcut işgücünün yüzde 11’ini- işe aldığını söyledi.

İngiliz BAE geçen yıl işe alımları önemli ölçüde arttırdı ancak Küresel Savaş Hava Programı ve Kraliyet Donanması’nın Tip 26 fırkateynleri gibi uzun vadeli programları gerçekleştirmek için işe alımları zaten hızlandırmıştı.

Şirketin grup İK direktörü Tania Gandamihardja, Birleşik Krallık’ta “son beş yılda kariyerinin başındaki kişileri işe alımımızı iki katına çıkardık ve bu yıl yaklaşık 2 bin 700 çırak ve mezunun yanı sıra binlerce deneyimli profesyoneli daha işe alıyoruz” dedi.

BAE, Airbus ve Leonardo’nun sahibi olduğu ve Ukrayna’da yıkıcı bir etki yaratan havadan fırlatılan Storm Shadow ve Scalp füzelerini üreten Avrupa’nın füze şampiyonu MBDA, bu yıl 2 bin 600’den fazla kişiyi işe almayı planlıyor; bu rakam mevcut 15 bin kişilik işgücünün yüzde 17’sine tekabül ediyor.

EMEP’li Karaca: Yoksul halka açıklama yapabilir misiniz? EMEP’li Karaca: Yoksul halka açıklama yapabilir misiniz?

Rafale savaş uçağını üreten Dassault Aviation, Ukrayna’dan gelen siparişlerde doğrudan bir artış görmedi, ancak sektördeki üretim döngülerinin uzunluğu göz önüne alındığında, sürekli olarak personel alımı yapıyor.

NÜKLEER ŞİRKETLER DE AYNI DURUMDA!

Nükleer savunma alanındaki üreticiler, özellikle de İngiltere, ABD ve Avustralya arasındaki üçlü Aukus denizaltı programında yer alanlar, vasıflı çalışan eksikliğinde en yüksek artışı görenler arasında.

Aralarında Rolls-Royce ve Babcock International’ın da bulunduğu birçok şirket yakın zamanda kendi nükleer eğitim akademilerini açarken, Kraliyet Donanması’nın tüm denizaltılarına sonar sağlayan Thales UK de bir sonar akademisi kurdu.

Editör: Selda Manduz