Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Daussan fabrikasında Çimse-İş’ten istifa ederek DİSK Cam Keramik-İş Sendikasına üye oldukları için 5 işçi işten atıldı. Cam Keramik-İş Sendikası işten çıkarılan işçilerle birlikte fabrika önünde eylem yaparak atılan işçiler geri alınıncaya ve Cam Keramik-İş Sendikası tanınıncaya kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Mesaiden çıkan işiler de eyleme katılarak arkadaşlarına destek verdi.

İşçilerin eylemine DİSK'e bağlı Türkiye Gıda Sanayii İşçileri sendikası Genel Sekreteri Ufuktan Öden, DİSK İletişim-İş Genel Başkanı Gürkan Emreoğlu, Cam Keramik-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çavdar ile Manisa Emek ve Demokrasi Platformu adına Figen Pehlivan katıldı.

Fabrika bahçesinde toplanan Türkiye Çimse İş Sendikası'nın başka fabrikalardan getirdiği bir grup işçi ise, Cam Keramik-İş'e üye olduğu için işten çıkarılan işçilerin fabrika önünde yaptığı eylemi sık sık ıslık, slogan ve yuhalamalarla sabote etmeye çalıştı.

Eylemde konuşan Gıda-İş Genel Sekreteri Ufuktan Öden, atılan işçiler geri alınsın, işçinin anayasal hakkı olan sendika seçme hakkı tanınsın diye mücadele eden, açıklama yapan işçinin karşısına adeta patronun temsilcisi gibi tutulup birtakım fabrikalardan buraya taşınan işçilerin çıkarıldığını belirterek, “Bu provokasyona gelen işçi arkadaşlarımıza seslenmek istiyorum; yarın ekonomik ve demokratik haklarınız için ekmeğinizi büyütmek için verdiğiniz her mücadelede emin olun ki bizler sizlerin de yanında olacağız” dedi.

Daussan işçileri adına basın açıklamasını okuyan Gıda-İş Genel Sekreteri Ufuktan Öden, Daussan’da işçilerin haklarını koruma ve büyütme mücadelesini Cam Keramik çatısı altında yürütme kararı aldığını belirterek, “Asgari ücret düzeyindeki ücretleri açlık sınırının dahi altında kalan Daussan işçilerinden sefalet ücretlerine katlanması isteniyor. İşçilerin her gün maruz kaldığı toz bulutları içerisinde adım adım ölüme götüren meslek hastalıkları kıskacı da bunun cabası oluyor” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA GÖREV ÇAĞRISI

Öden, Daussan işçilerinin sendika seçme hakkının, işten atmalarla yok edilmeye çalışıldığını ve DİSK Cam Keramik-İş Sendikası’na üye olan işçilerin işten atıldığına dikkat çekti. Daussan’ın Fransa’daki fabrikasında işçilerin istediği sendikada örgütlü olduğunu belirten Öden, “Orada ‘Ya benim sendikam ya da hiç’ diyemiyor Daussan patronu. Türkiye’de Anayasada ve İş Kanununda açıkça bir hak olarak ifade edilen işçinin sendikada örgütlenme ve istediği sendikaya üye olma hakkı o halde neden ihlal ediliyor? Sendikaya üye olan işçileri ‘Canım artık sizinle çalışmak istemiyor’ diyerek işten atmak hak mıdır, hukuki midir? Daussan patronunun açlık ücretleriyle yarattığı sömürü düzenini yasaları ve işçilerin haklarını ayaklar altına alarak sürdürmemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını göreve çağırıyoruz” dedi.

“ÇİMSE İŞ PATRON SENDİKASI OLMADIĞINI İSPAT ETSİN?”

İşçilerin geçtiğimiz 8 yıl boyunca üyesi olduğu Çimse-İş Sendikası’nın hem Toplu İş Sözleşmesi süreçlerini hem de fabrikadaki uygulamalara ilişkin itirazlarının işçilerin ifadesiyle masallar anlatarak geçiştirdiği dile getiren Öden, “Fabrikada işçilerin iradesini temsil etmeyen Çimse-İş Sendikası’nın niyeti ve kastı, işçilerin iradesi ve haklarıysa bir an önce işçilerin seçimine saygı duyduğunu, patron sendikası olmadığını ispat etmesi gerekir. Böyle bir tutum Çimse-İş Sendikası için adına ‘sendikal rekabet’ denen ve Serel işçisinin iradesine de pranga vuran kara lekeyi silmeye başlamak için iyi bir fırsattır. Söz konusu, işçilerin haklarıysa doğru tutum ‘rekabet’ değil ‘dayanışma’dır” dedi.

Daussan işçilerinin, işten atılan arkadaşlarına sahip çıktığını ve kararlılıkla mücadelesini sürdürdüğünü dile getiren Öden, “Hem sendikamızın hem de Daussan işçilerinin başta Manisalı işçilere ve Manisa’daki Emek, Demokrasi güçleri olmak üzere emekten yana herkese ve kuruma çağrısı, Manisa’yı ucuz emek cenneti olmaktan çıkarmak için insanca çalışma ve yaşama çizgisinde birleştirmektir. İşten atılan arkadaşlarımızın bir an önce işlerine iade edildiklerinin ilan edilmesini ve Daussan patronunun işçi temsilcileriyle ve sendikamızla görüşmelere başlamasını talep ediyoruz. İşten atılan işçiler geri alınsın. Sendikalı olmak anayasal haktır” diye konuştu.

MANİSALI İŞÇİLERE 1 MAYIS ÇAĞRISI

Basın açıklamasının ardından söz alan Disk Cam Keramik-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çavdar ise toprak-cam işkolunda çalışan tüm Manisalı işçileri 1 Mayıs’ta Daussan Refrakter işçileriyle birlikte haklarını almak için 1 Mayıs pankartı arkasında taleplerini ifade etmeye Cumhuriyet Meydanı'na davet etti.

İşten atılan Murat Keskin de eylemde yaptığı konuşmada “Bugüne kadar Daussan işçilerinin taleplerine kulaklarını tıkayan Çimse-İş Sendikası, Serel Seramik'te yaptığı gibi bizlerin hak mücadelesine karşı bu fabrikayla ilgilisi olmayan birçok kişiyi buraya toplamış eylemimizi provake etmeye çalışıyor. Bunların işçinin hakkı diye bir dertleri yok. Tek dertleri koltuklarını korumak. İşçiyi karşı karşıya getirmeye çalışan bu anlayışı kınıyorum" dedi.

Öte yandan bir işçi sendikacılara mesaj atarak; “16/24 çalışan arkadaşların söylemek istediklerini iletiyorum: Beyaz yaka bizim dışarıya çıkmamıza izin vermedi, çıkarsanız kartı basın gelmeyin gibi tehdit eder gibi konuştu.

Biz de göze batmamak, tutanak yememek için makinaların başında durduk çünkü Cam Keramik-İş Sendikası’nın bizim gibi destekçilere ve birliğe ihtiyacı var. Sanmayın ki arkanızda değiliz biz her zaman arkanızdayız. Her zaman sizleri destekliyoruz, birliğimiz beraberliğimiz daim olsun sesiniz gür davamız bir olsun” yazdı.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz