İran'da reformist (Ilımlı Muhafazakar) Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, bakanlık binasındaki seçim merkezinde düzenlediği basın toplantısında, dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun oy sayım işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.

Ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldığını aktaran İslami, Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını söyledi. Buna göre Pezeşkiyan'ın oy oranı yüzde 53,7 oldu.

İslami, muhafazakar Said Celili'nin ise oyların 13 milyon 538 bin 179'unu aldığını belirtti. Celili'nin oy oranı yüzde 44,4'te kaldı.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi verilerine göre, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna katılım oranı ise yüzde 49,8 oldu.

PEZEŞKİYAN NE KADAR REFORMCU?

İran sokaklarında, Usulcüler (rejimin aşırı muhafazakar kliği) ve Reformcular arasında bir fark olmadığı konuşulurken, “Reformcu aday” diye tanıtılan Pezeşkiyan, seçim sürecinde Ali Hamaney'i birçok kez “kırmızı çizgisi” olarak nitelendirmiş ve niyetinin liderin politikalarını uygulamak olduğunu vurgulamıştı. Bu Reformcular açısından da önemli bir açıklamaydı. Pezeşkiyan “Ben kimi değişiklikler isteyen Usulcüyüm” diyerek halkın son 7 yıldır reformcularla ilgili söylediği şeyi doğruluyordu.

Öte yandan Pezeşkiyan’ın “İyiliği emretmek ve kötülükten menetmek” yasa önerisi 14 yıl önce onaylandı ve yürürlüğe girdi. Bu yasa kadınların başta giyim özgürlüğü olmak üzere birçok hakkın ihlal edilmesine yol açtı.

DÜŞÜK KATILIM

İran'da 28 Haziran'da yapılan seçimlerin ilk turunda adaylardan hiçbiri yüzde 50'yi geçemeyince seçimi önde tamamlayan reformist (Ilımlı Muhafazakar) aday Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar aday Said Celili, 5 Temmuz'daki ikinci tura kalmıştı. Saat 18.00'de sona ermesi gereken oy verme işlemlerinin 3 defa uzatılarak gece yarısı sonlandırılmasına rağmen katılım düşük olmuştu.

Resmi açıklamalara göre seçimlere katılım yüze 40’larda kalmıştı. Öte yandan İran’da Halkın Mücahitleri gibi illegal çalışma sürdüren örgütler, oy kullanılan yerlerin önünde bekleyen halktan gelen bilgiler ve bazı siyasetçilerin yorumları gerçek katılım oranının yüzde 15’i geçmediği yönünde. İran International haber merkezi ise yüzde 15-17 arası bir katılım oranına işaret etti.

Gazze'de can kaybı 40 bin 972'ye yükseldi Gazze'de can kaybı 40 bin 972'ye yükseldi

Rejime karşı öfkenin günden güne büyüdüğü İran'da halkının sürdürdüğü "Rejime oy yok" kampanyasının etkilerinin görüldüğü ilk turda ülke tarihindeki en düşük katılımlı cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşmişti.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz