Hizbullah, başkomutanı Fuad Şükür'ün 30 Temmuz'da Beyrut'ta öldürülmesi sonrası İsrail'e beklenen misillemesini dün gece başlattı. Hizbullah'ın saldırılarının hemen öncesindeyse İsrail ordusu, "salvonun başlayacağı" yönünde yapılan değerlendirmeyi gerekçe göstererek Lübnan'da çok sayıda noktayı vurdu. Saldırılar sonrası Hizbullah'tan yapılan açıklamada misillemenin ilk aşamasının tamamlandığı belirtilirken, İsrail'de de 48 saatlik olağanüstü hal ilan edildi.

İLK SALDIRILAR İSRAİL'DEN

Bölgede ilk olarak İsrail'in saldırıları başladı; İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari "Hizbullah’ın İsrail’e yönelik geniş çaplı bir saldırı hazırlığında olduğunu" öne sürerek Lübnan’ın güneyine "önleyici" saldırıların başlattıklarını duyurdu. Hagari, "Az önce Lübnan’dan İsrail topraklarına füze ve roketli saldırılar düzenlendi. Bunun üzerine İsrail bölgelerinde sirenler aktifleştirildi" dedi.

Hizbullah’ın geniş çaplı bir saldırı hazırlığında olduğuna iddia eden Hagari, İsrail ordusunun buna karşılık Hizbullah hedeflerini vurmaya başladığını vurguladı. Hagari, Lübnan’daki Litani Nehri’nin güneyinde yaşayan Lübnanlılara bulundukları bölgeleri terk etme çağrısı yaparak, İsrail’in “kendisine yönelik tüm tehditleri ortadan kaldıracağı” uyarısında bulundu.

Solingen'de bıçaklı saldırı: Zanlı teslim oldu Solingen'de bıçaklı saldırı: Zanlı teslim oldu

HİZBULLAH: KIŞLALARI VE DEMİR KUBBE'Yİ HEDEF ALDIK

Kısa süre içinde Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamadaysa, "İslami Direniş Hareketi Mücahidleri, Büyük Komutan Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta misilleme çerçevesinde, Siyonist rejimin (İsrail) derinliklerine ve daha sonra açıklanacak olan bir İsrail askeri hedefine doğru çok sayıda insansız hava aracıyla (İHA) hava saldırısı başlattı" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, ayrıca "çok sayıda füzeyle işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde (İsrail'in kuzeyi) çok sayıda düşman bölgesi, kışla ve demir kubbe platformu da hedef alındı" denildi.

İSRAİL'DE 48 SAATLİK OHAL

Hizbullah'ın saldırıları nedeniyle İsrail'de olağanüstü hal ilan edildi. Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'a başlattıkları "önleyici saldırı" ve Hizbullah'ın da komutanlarından Fuad Şükür'ün suikastına misilleme başlatmasının ardından İsrail'de 48 saat olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Tel Aviv'in yanı sıra İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde de bazı kısıtlamalara gidildi. Bu kapsamda açık alanlarda 30, kapalı alanlarda ise 300'den fazla kişiyi aşacak toplantılar yasaklandı. Ayrıca, Lübnan sınırına yakın plajlar kullanılamayacak.

'İLK AŞAMA TAMAMLANDI'

Gerilimin zirve yapması sonrasında Hizbullah'tan gelen son açıklamada ise Şükür'e düzenlenen suikasta misilleme olarak İsrail’e başlattığı saldırıların "ilk aşamasının 320 füzeyle tamamlandığı" belirtildi. Yazılı açıklamada, “Allah’ın yardımıyla, ilk aşama başarıyla tamamlandı” ddenildi.

İnsansız hava araçlarının (İHA) İsrail'in askeri kışlalarını ve bölgelerini hedef aldığına dikkat çekilen açıklamada, 320 katyuşa füzesinin de İsrail’in Celile ve işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan askeri kışlalarını vurduğu vurgulandı. Açıklamada, operasyonun diğer ayrıntılarının daha sonra açıklanacağı kaydedildi.

Editör: Selda Manduz