İran’da petrol işçilerinin “14 gün çalışma 14 gün izin” talebiyle başlattığı grev 5’inci gününe girdi.

İran Petrol İşçileri Örgütlenme Konseyi’nin açıkladığı rakamlara göre 90’a yakın petrol ve gaz şirketinde çalışan 20 binden fazla işçi greve katıldı. Petrol’de özellikle proje bazlı çalışan işçilerin başlattığı fabrika demir-çelik fabrikasında çalışan işçilere de yayıldı.

Ağır koşullarda çalışan petrol işçilerinin grevinde “14 gün çalışma, 14 gün izin” en acil talep olarak öne çıkıyor. Ayrıca işçilerinin kaldığı yurtların koşullarının iyileştirilmesi, yemekhanede yemek kalitesinin yükseltilmesi, yurtlarda ve iş yerinde tuvalet ve banyoların hijyenin sağlanması, 50 dereceye kadar çıkan sıcaklarda çalışma ortamlarında gerekli soğutma ekipmanlarının yerleştirilmesi ve işçilerin güvenliği de dahil olmak üzere yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleri dile getiriliyor.

"BU REJİME OY YOK"

“14-14” Kampanyası yürütücüsü işçiler yaptıkları açıklamada greve dair şunları ifade etti: “Petrol işçilerinin hakları onlarca yıldır müteahhit mafyasının pençeleri altında eziliyor. Bu önemli sektörde en alışkın olduğumuz şey zor koşullarda çalışıp, hakkımızı almamamız olmuştur. Mücadelemizin en önemli noktalarından biri de çalışma ortamlarımızın kışlaya dönmüş olması ve baskının had safhaya ulaşmış olmasıdır. Biz petrol işçileri hiçbir zaman hükümetin bütçe planlarında yer almadık.  Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi artık yeter! Bu esarete boyun eğmeyeceğiz! Bu kölece çalıştırma koşullarına boyun eğmeyeceğiz! Bu koşullar doğrudan hükümete bağlıdır. O yüzden tekrar edelim, bu rejime oy yok. Hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz.”

"ZAFERİN SIRRI BİRLİĞİMİZDİR"

Petrol İşçileri Örgütlenme Konseyi de greve çıkmayan tüm işçileri greve çağırarak şu açıklamayı yaptı:

“Tüm işçileri bu greve katılmaya davet ediyoruz. Bu grev şu ana kadar patronlar üzerinde ağır bir baskı yarattı. Bizim istediğimiz, grevin ülke çapına yayılması. Bazı yerlerde meslektaşlarımız tehdit edildi.  Edinilen bilgiye göre, bu grev sırasında Bahrami Forman ve Mohammad Rahimi, ‘Gol Gohar Demir Çelik’ fabrikasının güvenliği tarafından tutuklandı ve kendilerinden hâlâ haber alamıyoruz. Bu iki arkadaşımızın derhal serbest bırakılmaların istiyoruz. Zaferimizin sırrı birliğimizdedir. Haklarımızı birlikte arayalım.”

Polonez işçilerine sert polis müdahalesi: Bir işçinin kaburgaları, bir işçinin de kolu ve bacağı kırıldı Polonez işçilerine sert polis müdahalesi: Bir işçinin kaburgaları, bir işçinin de kolu ve bacağı kırıldı

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz