AB'den Türkiye'nin olası BRICS üyeliğine ilişkin açıklama AB'den Türkiye'nin olası BRICS üyeliğine ilişkin açıklama

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi, bölgede gerilimin tırmanması endişesini artırdı.

Hamas "Yanıtsız kalmayacak" açıklaması yaparken ABD Savunma Bakanı, "Bölgede geniş bir savaş kaçınılmaz değil" dedi.

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Salı günkü yemin törenine katılmak üzere gittiği Tahran'da öldürülmesi, Ortadoğu'da gerilimin tırmanması endişelerini artırdı. Haniye, 2019'da Gazze Şeridi'nden ayrılarak Katar'a yerleşmişti.

Suikast sonrası Hamas'tan yapılan açıklamada, saldırının amaçlarına ulaşamayacağı ve gerilimi ciddi bir şekilde tırmandıracağı belirtildi. Hamas açıklamasında saldırının "yanıtsız kalmayacağı" bildirildi.

Ramallah merkezli Filistin Özerk Yönetiminin Başkanı Mahmud Abbas da Haniye'ye yönelik saldırıyı kınayarak Filistinlileri İsrail'e karşı birlik olmayı sürdürmeye çağırdı.

İRAN: İSRAİL'İ PİŞMAN EDECEĞİZ

Tahran'da gerçekleşen saldırıya İran'dan da kınama geldi. İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İsrail'i bu "korkakça" suikast nedeniyle "pişman etme" sözü verdi.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise "Haniye'nin kanının boşuna dökülmediği" belirtilerek Haniye'ye yönelik saldırının İran ile Filistin direnişi arasındaki bağı daha da güçlendireceği kaydedildi. Açıklamada, saldırının nasıl gerçekleştiğine dair ayrıntıların araştırılmakta olduğu belirtildi.

İran Devrim Muhafızlarının eski komutanlarından Muhsin Rezai de "İsrail'in, Haniye'yi Tahran'da öldürmenin bedelini ağır ödeyeceğini" söyledi.

Pekin de suikastı kınadı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, bu olaydan ötürü "son derece endişeli" olduklarını, suikasta "ciddi şekilde karşı olduklarını ve kınadıklarını" ifade etti.

KATAR'DAN UYARI

İsrail ile Hamas arasındaki barış görüşmelerine arabuluculuk yapan ve Haniye'yi topraklarında barındıran Katar da suikastı kınayarak gerilimi tehlikeli bir şekilde tırmandıracağı uyarısı yaptı.

Gazze savaşında Hamas'a destek veren Yemen'deki Husilerden de açıklama geldi. Haniye'ye yönelik suikastı  "alçakça bir terör suçu" diye kınayan Husiler, saldırının hukukun ve ideal değerlerin bir ihlali olduğunu kaydetti.

ABD: GENİŞ BİR SAVAŞ KAÇINILMAZ DEĞİL

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise Ortadoğu'da daha geniş bir savaşın "kaçınılmaz" olmadığını düşündüğünü ve ABD olarak bölgede artan tansiyonu düşürmek için çalıştıklarını kaydetti.

"Diplomasi için her zaman alan ve fırsatlar olduğunu düşünüyorum" diyen Austin, İsrail'e yönelik bir saldırıya karşı İsrail'in yanında olacaklarını bir kez daha vurguladı.

TÜRKİYE: SAVAŞI BÖLGESEL BOYUTA YAYMA HEDEFİ TAŞIMAKTADIR

Dışişleri Bakanlığı, ise Haniye'nin Tahran'da öldürülmesine ilişkin, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakanlık, suikaste ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz" denildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığının bir kez daha gözler önüne serildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır. Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir."

RUSYA: SİYASİ CİNAYET

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, suikastın siyasi bir cinayet olduğunu ve bölgede gerilimin tırmanmasına yol açacağını söyledi.

Bogdanov, Rus RİA haber ajansına yaptığı açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen suikast sonucu öldürülmesine tepki gösterdi.

Söz konusu durumun çok kötü olduğunu vurgulayan Bogdanov, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan İsrail Ordu Sözcülüğü Birimi yetkilisi ise, "Haniye’nin Tahran’da düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruluyor musunuz?" sorusuna "Dünya basınında bu konuda yayımlanan haberler hakkında yorum yapmıyoruz" yanıtını verdi.

CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisi de açıklamasında, "Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük" ifadesini kullandı.

Kaynak: DW Türkçe

Editör: Selda Manduz