İsrail tarafından öldürülen Hamas lideri Yahya Sinvar'a, Mısır'ın Hamas adına ateşkes müzakerelerine katılması karşılığında Gazze'den güvenli çıkış teklif edildiği belirtildi. Mısır'ın Hamas yerine Gazze'de ateşkes-rehine anlaşması müzakerelerine katılması koşulunda, Sinvar'a Gazze'den güvenli bir şekilde ayrılma şansının teklif edildiği kaydedildi.

'KUŞATMA ALTINDA DEĞİLİM, FİLİSTİN TOPRAKLARINDAYIM'

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te düzenlediği Aksa Tufanı adlı operasyonunun ardından Sinvar'ın, arabuluculardan gelen teklifi "Kuşatma altında değilim, Filistin topraklarındayım" diyerek reddettiği aktarıldı.

Ayrıca, 'öldürülme olasılığının yüksek olduğunu kabul eden' Sinvar'ın, Hamas yetkilileri ile bu ihtimali değerlendirdiği de belirtildi. Habere göre, İsmail Haniye suikastının ardından Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak seçilen Sinvar, kendi ölümünden sonra geçiş sürecini yönetecek bir liderlik konseyi seçilmesini önerdi. İsrail'in kendi ölümünden sonra Hamas'ı taviz vermeye zorlayacağını öngören Sinvar, grup yöneticilerine 'pes etmemeleri' konusunda da uyarıda bulundu.

'SİNVAR, TÜNELLERDEN ÇIKMAYA ZORLANDI'

Haberde ayrıca Tel Aviv yönetiminin, 'fırsat olmasına rağmen 7 Ekim saldırılarından önce Sinvar'ı öldürmemeyi seçtiği' ileri sürüldü. WSJ'ye konuşan İsrailli kaynaklar, yetkililerin operasyonlar konusunda fikir ayrılığına düşmesi ve kötü zamanlama nedeniyle Sinvar'ın hayatta kaldığını dile getirdi.

Almanya'da "sınır dışı edilmesi gereken" 16 bin Türk yaşıyor Almanya'da "sınır dışı edilmesi gereken" 16 bin Türk yaşıyor

Öte yandan, İsrail ordusunun Hamas'ın Gazze'de inşa ettiği tünelleri hedef alarak Sinvar'ı güvenli alanlardan çıkmaya zorladığı ve suikasta alan hazırladığı kaydedildi.

Editör: Selda Manduz