Dünya

Fransa'da erken genel seçimin ilk turunda aşırı sağcı RN önde

Macron'un, Fransız aşırı sağının AP seçimlerindeki galibiyetinin ardından Meclisi feshederek karar verdiği erken genel seçimlerde ilk turunda aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi ilk sırada.

Abone Ol

Fransa'da erken genel seçimin ilk turu bugün yapıldı. Sandık çıkış anketlerine göre, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) oyların yüzde 34'ünü alarak ilk sırada yer aldı. Seçime katılım oranı son 40 yılın en yükseği oldu. Seçimin ikinci turu 7 Temmuz Pazar günü yapılacak.

BBC Türkçe'nin haberine göre France 2 televizyonunun sandık çıkış anketine göre, yüzde 34 oy alan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'ni, yüzde 28,1 ile Halk Cephesi İttifakı izledi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans ve ittifak ortakları ise yüzde 20,3 oy oranı alabildi. Cumhuriyetçiler Partisi'nin oy oranı ise yüzde 10,2 oldu.

AFP'ye konuşan Macron, seçmenlere, 7 Temmuz Pazar günü yapılacak olan ikinci turda "Cumhuriyetçi" ve "Demokrat" adaylar etrafında birleşme çağrısı yaptı.

Fransa'da sandıkların kapanmasına 3 saat kala, seçime katılım oranı yüzde 59'u geçmişti. Ülkede 2022'de düzenlenen seçimlerde bu oran yüzde 39,42 olarak kayıtlara geçmişti. Bu genel seçimlerin ilk turunda 17.00 itibarıyla seçime katılım oranı 1978'den bu yana en yüksek oran oldu.

Seçimin ilk tur oylamasında yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar, 7 Temmuz’da yapılacak ikinci tura katılabiliyor. Fransa Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te 11 seçim bölgesi de dahil olmak üzere 577 sandalye bulunuyor. Bir partinin mutlak çoğunluğu elde edebilmesi için 289 sandalyeye ihtiyacı var. Macron'un ittifakının Meclis'te sadece 250 sandalyesi vardı.

FRANSA'NIN ERKEN SEÇİME GİDİŞİ

Fransa'da son 3 seçimdir oylarını artırmaya devam eden aşırı sağcı RN, en son 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak en yakın rakibi olan Macron'un partisi Rönesans'ı ikiye katlamıştı.

Aşırı sağın AP seçimlerindeki galibiyeti üzerine Emmanuel Macron, 9 Haziran gecesi Meclisi feshederek 30 Haziran-7 Temmuz'da erken seçime gitme kararı almıştı.

Macron, bu kararını, "AP seçim sonuçlarına demokratik bir cevap vermeliydik." sözleriyle savunmuş ancak ülkenin 26 Temmuz-11 Ağustos'ta ev sahipliği yapacağı 2024 Paris Olimpiyatlarının hemen öncesinde erken seçime gidecek olması, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk yaratabileceği gerekçesiyle kamuoyunda endişeyle karşılanmıştı.

Sol partiler "Yeni Halk Cephesi" İttifakı altında bir araya gelmiş ve tek aday çıkaracaklarını duyurmuştu. Yeni Halk Cephesi İttifakı'nda Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve çevreci parti Yeşiller (EELV) yer alıyor.

Aşırı sağcı RN ise merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR üyeleriyle ittifak yaparken iktidar partisi Rönesans ile ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi de "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı'nı kurmuştu.