Eğitim ve öğretim yılının başlangıcıyla birlikte, Balıkesir Edremit’te bulunan altı okul ve bir okula bağlı pansiyonun ısınma sistemi değiştirildi. Kömürle ısınması sağlanan okulların kalorifer kazanları sökülerek satıldı.

Ağustos ayında tamamlanması gereken değişiklik aylar geçmesine rağmen tamamlanmadı. Yaklaşık 4 bin öğrenci ile 300 öğretmen dersliklerde ısınma sistemi olmaması nedeniyle mont giyerek eğitim ve öğretimi sürdürmeye çalışıyor.

Artı Gerçek’ten Osman Çaklı’nın haberine göre, Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tasarrufun Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait olduğunu söyledi.

ISINMA SİSTEMİ YOK ÖĞRENCİLER MONT GİYEREK DERSLİKLERDE OTURUYOR

Edremit’te bulunan Mithat Fethi Büyükdalgıç İlkokulu, Yılmaz Akpınar İlkokulu, Mevlana Ortaokulu, Ülkü Muharrem Ertaş Anadolu Lisesi, Edremit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pansiyonu, Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın Ortaokulu ve Şenay Aybüke Yalçın Anadolu Lisesi öğrencileri kış ortasında ısınma sistemi olmayan okullarda eğitim görüyor. Kalorifer kazanları satılan okullarda ikili eğitim yapılması nedeniyle öğrenciler sabahın en soğuk olduğu 07.45’te okula gidiyor. İlk grubun ardından öğle saatlerinde okula giden diğer öğrenciler ise akşam güneş battıktan sonra okuldan ayrılıyor. Öğrenciler ısınma sisteminde yaşanan aksaklık nedeniyle aylardır dersliklerde montlarla ısınmaya çalışıyor.

‘ÇOCUKLARINI SIKI GİYDİRİP OKULA GÖNDERİYORLAR’

Artı Gerçek’e ulaşan Eğitim-Sen ise yaptığı açıklamada, yetkililerin plansızlığı sonucunda 4 bin öğrenci ile 300 öğretmenin soğukta ders yapmak zorunda kaldığını belirtti. Eğitim-Sen, kalorifer kazanlarının satıldığı okulların bahçe ve depolarında kömürlerin durduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

Doğal gaz bağlanacağı gerekçesiyle kalorifer kazanları eğitim-öğretim yılı başlangıcında sökülüp satıldı. Kalorifer kazanlarının satılmasının ardından ise kömürler okulların bahçelerinde ya da depolarında kaldı. Yaklaşık 4 bin öğrenci ve 300 öğretmen, havaların soğumasıyla birlikte dersliklerde mont giyerek soğuktan korunmaya çalışıyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tasarruf sahibi olduğunu söyleyip açıklama yapmadı. Ortada bir plansızlık var. İnsanlar da kötü şartlara alıştırıldığı için bir kamuoyu oluşmadı. Veliler, okul müdürlerini İlçe Milli Eğitim’e şikâyet ettiler. Çocuklarını ise sıkıca giydirip okula gönderiyorlar.”

‘YERSİZ, ZAMANSIZ VE PLANSIZ’

Doğal gaz kutularının yanlış yerlerde olduğu belirtilen açıklamada, bazı okul müdürlerinin proje çizilmesi için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurduğu belirtildi:

Tacizle suçlanan müdürün yeni görev yeri, kız imam hatip lisesi Tacizle suçlanan müdürün yeni görev yeri, kız imam hatip lisesi

“‘Bugün, yarın’ derken aralık ayı geldi. Burada ikili eğitim var. Sabah 07.45’de dersler başlıyor ve güneş henüz doğmamış oluyor. Biz dersleri montlarla yapıyoruz, hiçbir şekilde ısıtma sistemi yok. Bir meslek lisesinin pansiyonunda öğrenciler konakladığı için küçük elektrikli ısıtıcılar ile ısınmaya çalışıyorlar. Yani faciaya davetiye çıkarılıyor. Çocuklar kendi aralarında şakalaşırken elektrikli ısıtıcı devrilse yangın çıkması muhtemel. Öğretmenler olarak siyasi partilere de gidip, sorunun çözülmesini talep ettik. Şu anda sorunla ilgili ne yapılıyor bilmiyoruz. Ağustos ayında Aksa şirketine projelerin teslim edilmesi gerekiyordu, biz aralık ayındayız. Burada iş bilmezlik var. Yersiz, zamansız ve plansız işlerin sonucunda 4 bin 300 kişi uygun olmayan şartlarda ders yapmaya çalışıyor. Biz öğlen gidiyoruz, sonra lise öğrencileri geliyor onlar da güneş battıktan sonra gidiyorlar. Yani ayazda gelip, akşam soğuğunda gidiyor öğrenciler.”

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SORUN OLDUĞUNU KABUL ETTİ

Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, yaptığımız görüşmede, okullarda doğal gaz ile ilgili sorun olduğu bilgisini doğruladı. Doğal gaz çalışmalarının hafta içerisinde ve hafta sonunda tamamlanacağını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, “Bazı yerlerde sorun var evet, şu an önlemler alınmış durumda, çalışmalar devam etmekte. Kurullarımız çalışıyor, ekiplerimiz sahada” ifadelerini kullandı.

Kalorifer kazanlarının kime ve ne kadara satıldığına ilişkin ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bilgi verilmedi.

Editör: Selda Manduz