Güncel

Diyanet'ten Kürtçe hutbe yanıtı: Dil havuzu geliştirme çalışmaları devam ediyor

HEZKURD'un kurucu başkanı Suphi Özgen, Diyanet'ten gelen cevabı, Kürtçe ve Türkçe olarak sosyal medya hesabından pa

Abone Ol

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde sekiz dilde yayınladığı hutbe uygulamasında Kürtçeye yer vermemesi tartışmaları beraberinde getirdi. Kürtçe Dil Hareketi (HEZKURD) da Diyanet'e rahatsızlığı bildirerek Kürtçe din hizmetlerinin verilmesini talep etti.

HEZKURD'un kurucu başkanı Suphi Özgen, Diyanet'ten gelen cevabı, Kürtçe ve Türkçe olarak sosyal medya hesabından paylaştı.

Özgen, şu ifadeleri kullandı:

"Geçtiğimiz ay internet sitesinde 8 dil ile dijital hutbe uygulamasını duyuran Diyanet İşleri Başkanlığı ülkemizin en fazla konuşulan 2. dili ve nüfusumuzun yarısını oluşturan biz Kürtlerin dili Kürtçeye yer vermemişti. Biz de rahatsızlığımızı aktarmış; hem dijitalde Kürtçe hutbeye de yer verilmesini hem de Kürtlerin çoğunluk ve yoğunlukta yaşadıkları yerlerde fiili Kürtçe din hizmetlerinin verilmesini talep etmiş idik.

'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Tarafımıza iletilen cevabi yazıda “meşkûr tercüme dil havuzunu geliştirme çalışmaları devam etmektedir” denilmektedir. Konunun takipçisi olacağız. Biz tüm kamu hizmetlerinde Kürtçenin etkin kullanılmasını talep etmekteyiz, sizler de talep edin."

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışma kapsamında, başkanlığın cuma ve bayram hutbelerinin 8 dil seçeneği ile e-Devlet Kapısı'nda yer alacağını belirtti.

Dil seçenekleri arasında Türkçe, Arapça, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça yer aldı. Ancak Kürtçe seçenekler arasında yer almadı.

SAĞLIK BAKANLIĞI DA YER VERMEMİŞTİ

Kürtçeye yönelik kısıtlama sürekli gündeme geliyor. Sağlık Bakanlığının e-reçetem uygulamasında da Kürtçeye yer vermemesi tepkilere neden olmuştu. Tepkiler ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sistemin yabancı hastalar için ihtiyaç olduğundan eklendiğini açıkladı. Koca, “Kendi vatandaşlarımız içinse bu dillerden birinde reçete yazılması söz konusu değildir” dedi.

YILMAZ, 'BİZİM KÜRTÇE İLE BİR DERDİMİZ YOK' DEMİŞTİ

Yine 24 Kasım'da Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz'a 'Diyanet İşleri Başkanlığının Kürtçe yayın yapıp yapmadığı' sorulmuş, Yılmaz ise, "Bizim, Kürtçe ile bir derdimiz yok. Eskiden tabu olabilir bu konular. İnsanın zihni, gerçeklerden daha inatçı. Gerçekler daha hızlı değişiyor ama zihnimizdeki algılar, bunu bir süre sonra takip ediyor. Kürtçe ile ilgili geçmişte tabular vardı. Özellikle 12 Eylül sonrası neler yaşandığını biliyoruz" cevabını vermişti.