TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a faks gönderen seçilmiş milletvekili Can Atalay, milletvekilliğinin ve özlük haklarının iadesinin anayasal bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

Seçilmiş Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a gönderdiği faksta milletvekilliği statüsünün iade edilmesini istedi.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hakkında verdiği son karardan sonra yazdığı faksı sosyal medya hesabından paylaşan Atalay, AYM'nin gerekçeli kararının Resmi Gazete'de yayınlanması sonrasında milletvekilliğinin iadesinin ve özlük haklarının geri verilmesinin anayasal bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Atalay'ın faksı şu şekilde:

Erdoğan'dan 'Narin cinayeti' çıkışı: Siyasi hesaba müsaade etmeyeceğiz Erdoğan'dan 'Narin cinayeti' çıkışı: Siyasi hesaba müsaade etmeyeceğiz

"Anayasa Mahkemesinin 25.10.2023 günlü (Başvuru No: 2023 /53898) ve 21.12.2023 günlü (Başvuru No: 2023/9974) kararları ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği haklarımın ihlal edildiğine karar verilmiştir. Ayrıca, Anayasa Mahkemesinin sözü geçen 21.12.2023 günlü kararında Anayasa’nın 148. Maddesinde düzenlenen bireysel başvuru hakkımın da ihlal edildiğine karar verilmiştir. Her iki kararda da tespit edilen hak ihlallerinin ortada kaldırılmasına yönelik olarak kararın bir örneğinin başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi hüküm altına alınmıştır."

'MAHKEME BU HUSUSUN YOK HÜKMÜNDE OLDUĞUNU TESPİT ETTİ'

Anayasa Mahkemesi, 01.08.2024 günlü Resmi Gazete’de yayınlanan kararı ile (22.02.2024 gün, 2024/43 Esas ve 2024/65 karar) Milletvekilliğinin fiili durum yaratılarak düşürülmeye çalışıldığını bu hususun yok hükmünde olduğunu tespit ederek, 'hukuken var olmayan işlem ile ilgili karar verilmesine' yer olmadığına hükmetmiştir. Anayasa Mahkemesinin sözü edilen son kararında hakkımda 'kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararının varlığını sürdürdüğünün kabulü de mümkün değildir' saptamasını, önemle dikkatinize sunmak isterim. Özetle, açıklanan bu nedenlerle, TBMM’nin itibarının ve hukukunun daha fazla zarar görmemesi için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını, Anayasa Mahkemesinin açık kararları doğrultusunda öncelikle özlük haklarımın iadesi ve tesisi için gerekli tüm işlemlerin gerçekleştirilmesini Anayasa’nın 2, 138, 153, 158. maddeleri uyarınca talep ederim."

Editör: Selda Manduz