Irak'ta ABD'nin Ayn El-Esad Havaüssü'ne füze saldırısı düzenlendi. ABD medyasının güvenlik yetkililerine dayandırdığı bilgilere göre, saldırı sonucunda ABD askerlerinden yaralananlar oldu.

Associated Press ve Reuters haber ajanslarının Amerikalı ve Iraklı savunma yetkililerine dayandırdığı haberlerde, Irak’ın batısındaki Ayn El Esad hava üssüne iki Katyuşa füzesi fırlatıldığı, füzelerin üssün içine düştüğü kaydedildi. ABD savunma yetkilileri, El-Esad hava üssündeki birliklerin yaralıların durumunu ve hasarı değerlendirdiğini söyledi. Iraklı güvenlik yetkilileri de saldırıyı doğruladı ancak saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Reuters haber ajansı, yaralı Amerikalılar’dan birinin durumunun ağır olduğunu bildirirken, ajanslara konuşan yetkililer yaralı sayısının artabileceğini söyledi.

Saldırı İran'dan misilleme beklenirken gerçekleşti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, X hesabından yaptığı açıklamada, İsrailli mevkidaşı Gallant ile telefon görüşmesinde, "İsrail'e yönelik İran kaynaklı tehditler" ve Orta Doğu'da son günlerde yaşanan gelişmeleri istişare ettiklerini belirtti.

ABD'nin, "İran, Lübnan Hizbullahı ve İran destekli vekil gruplardan kaynaklanan tehditlere" karşı İsrail'in savunmasına sağlayacağı desteği yineleyen Austin, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esad hava üssüne düzenlenen saldırının bölgedeki gerilimin tırmanmasına neden olacağı konusunda hemfikir olduklarını kaydetti. Austin, ABD'nin bölgedeki askeri duruşunu güçlendirmeye yönelik tedbirler konusunda Gallant'ı bilgilendirdiğini ifade etti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden ile Başkan Yardımcısı Kamala Harris Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldi. Toplantıda, ağırlıklı olarak İsrail ile İran arasındaki gerilim değerlendirildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), "İran kaynaklı tehditler" karşısında İsrail'in güvenliğine desteğini artırmak için bölgeye ilave savaş uçakları ve gemiler göndereceklerini bildirmişti.

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor.

AİHM'den Can Atalay adımı: Hükümetin savunması istendi AİHM'den Can Atalay adımı: Hükümetin savunması istendi

İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlediği hava saldırısının ardından Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğramasıyla bölgede tansiyon yükselmişti.

Haniye'nin suikastından İsrail'i sorumlu tutan İran ve Lübnan Hizbullahı'ndan, Tel Aviv'e karşı misilleme tehdidi gelmişti.

Editör: Selda Manduz