İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah başkomutanı Fuad Şükrü'nün ardından Tahran'da Hamas siyasi lideri İsmail Haniye'yi öldürmesi sonrası İran-Hizbullah misillemesi beklenirken, Beyaz Saray açıklamasına göre ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu'daki gelişmeleri görüşmek üzere ulusal güvenlik ekibini bugün durum odasında toplayacak.

ÜRDÜN-İRAN TEMASLARI HAKKINDA BİLGİ ALACAK

Biden, Ürdün Kralı Abullah'la da telefon görüşmesi gerçekleştirecek. Dün Tahran'da temaslarda bulunan Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es Safedi, İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri ve Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'la görüşmüştü.

'24-48 SAAT İÇİNDE BEKLİYORUZ'

ABD haber sitesi Axios'a konuşan kaynaklar Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmesi hakkında bilgi verdi. Buna göre Blinken, mevkidaşlarına İran ve Hizbullah'ın 24-48 saat içinde İsrail'e saldırabileceğini söyledi.

'İRAN'IN NASIL BİR MİSİLLEME YAPACAĞINI BİLMİYORUZ'

G7 dışişleri bakanlarına İran'ın nasıl bir misilleme yapacağının belirsiz olduğunu aktaran Blinken, saldırıların tam zamanlamasını bilmediklerini, ancak "24-48 saat içinde başlayabileceğini" dile getirdi.

TARAFLARI DİZGİNLEME ÇABASI

ABD Dışişleri Bakanı, Biden yönetiminin, İran ve Hizbullah'ın saldırılarını mümkün olduğunca sınırlamak ve ardından İsrail'in tepkisini dizginleyerek gerilimi tırmandıran döngüyü kırmak amacıyla çaba sarf ettiğini iletti.

G7 dışişleri bakanlarını İran, Hizbullah ve İsrail'e itidalli olmaları için diplomatik baskı kurmaya çağıran Blinken, bölgedeki ABD güçlerinin sayısındaki artışın savunma amaçlı olduğunu söyledi.

GAZZE'DE ATEŞKES OLMADAN HUZUR YOK

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına göre Blinken, G7 dışişleri bakanlarıyla Ortadoğu'da gerilimin azaltılmasına yönelik "acil ihtiyacı ele almak üzere" telefonda görüştü. Gazze'de tesis edilecek ateşkesin, İsrail ile Lübnan arasında "Mavi Hat" olarak tabir edilen sınır hattı dahil bölgede barış ve istikrarın önünü nasıl açacağını görüşen bakanlar, "İsrail'in güvenliğine bağlılıklarını" yineledi ve çatışmanın tırmanmaması için tüm taraflara azami itidal çağrısında bulundu.

'ABD'NİN İSRAİL'E SARSILMAZ DESTEĞİ'

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'la telefon görüşmesi hakkında açıklama yaptı. Açıklamada "tehditlere karşı İsrail'in güvenliği ve meşru müdafaa hakkına yönelik ABD'nin sarsılmaz desteğini" vurguladı.

İkili, ABD kuvvetlerinin korunmasını güçlendirmek, İsrail'in savunmasını desteklemek ve bölgedeki daha geniş çaplı gerilimleri caydırmak ve azaltmak için Pentagon'un attığı adımları ele alırken, Austin Gazze'de ateşkes anlaşmasına ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

ABD'NİN İSRAİL'E DESTEK İÇİN BÖLGEYE SEVK ETTİKLERİ

Daha önce ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada İsrail'e yardım için bölgeye sevk edilen güçlerle ilgili şöyle denilmişti:

DEM Parti, Narin Güran'ı Meclis'e taşıdı: Köydeki tüm doğal olmayan ölümler araştırılsın DEM Parti, Narin Güran'ı Meclis'e taşıdı: Köydeki tüm doğal olmayan ölümler araştırılsın

"Austin, Ortadoğu'da uçak gemisi saldırı grubu varlığını sürdürmek için şu anda Merkezi Komutanlığı (CENTCOM) sorumluluk alanında konuşlandırılmış Theodore Roosevelt Uçak Gemisi Saldırı Grubu'nun yerini Lincoln Uçak Gemisi Saldırı Grubu'nun almasını emretti. ABD Avrupa Komutanlığı ve CENTCOM bölgelerine balistik füze savunma yeteneğine sahip kruvazörler ve muhripleri ilaveten göndermeleri talimatını verdi. Yanısıra bakanlık, ilave kara tabanlı balistik füze savunması konuşlandırma hazırlığımızı artırmak için adımlar atıyor."

En son Hawai'de bulunan Lincoln Uçak Gemisi'nin Pasifik ve Hint Okyanusu'nu geçip bölgeye gelmesi en az iki hafta alabilir.

'F-22 RAPTOR FİLOSU DA GÖNDERİLDİ'

Pentagon bölgeye ilave savaş uçakları da gönderirken, Air & Space Forces Magazine'e konuşan bir kaynak, hayalet savaş uçağı F-22 Raptor'lardan oluşan bir ABD Hava Kuvvetleri filosunun bölgeye sev edildiğini söyledi. Buna göre F-22 filosu, ABD Hava Kuvvetleri'nin Ortadoğu'da mevcut 3 savaş uçağı filosuna eklenecek: F-15E Strike Eagles, F-16 Fighting Falcons ve A-10 Thunderbolt II filoları.

Editör: Selda Manduz