4 Ağustos 2021'de kurulan AKP, 23'üncü kuruluş yıldönümünü Ankara'daki AKP Kongre Merkezi’ndeki kutluyor.

Törende iki milletvekili ve 15 belediye başkanının AKP'ye katılması beklenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da konuşmasında partisinin 23 yıllık icraatlarını övdü.

Öte yandan Erdoğan'ın, partide değişim vurgusu yaparak ve kongre sürecine işaret ederek, "Kendini yorulmuş, bitkin hisseden varsa onlardan kenara çekilip biraz soluklanmasını istiyoruz" demesi dikkat çekti.

"Sadece ekonomi ile ilgili beklentilerde değil hak ve özgürlükler, kültür, kamusal alanda, özellikle gençlerimizin kendilerini tanımladığı alt kimliklerde de ciddi değişim yaşanıyor. Bunu görüyoruz" diyen Erdoğan, "Biz de buna uygun politikalar uygulamak zorundayız. AK Parti'nin yeni dönem ruhunu ıskalaması düşünülemez" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Özeleştirimizi samimiyetle yapıyor, eksiklerimizin üzerine gidiyoruz" iddiasında bulunup, "Kongre maratonumuzu milletimizin bizden beklediği kapsamlı değişimin ana zemini olarak görüyoruz" deyip ekledi: "Umutları ziyan edenlere hoş görü göstermeyiz, gözünün yaşına bakmayız. Tazelenerek ilerlerken kimsenin bize ayak bağı olmasına müsaade etmeyiz. Yorulmuş olan kenara çekilmeli. Her bir arkadaşımız işine odaklanacak ve bu millete nasıl daha fazla hizmet ederim sorusunu kendisine soracak."

Erdoğan, konuşmasının son kısımlarında, iktidar ortağı MHP'ye de teşekkür etti.

Muhafazakar demokrat kimliğimizle milletimizin ruh köküne sadık kalarak ülkemizin kronik sorunlarını çözmeyi vadettik. Bir dip dalga olarak kurulan AK Parti, milletimizin umudu haline dönüştü.

Milletimiz AK Parti'de yıllar sonra kendini gördü. Liyakatli kadrolar gördü. Kuruluşumuzun üzerinden yalnıza 14 ay geçmişken ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendik. Türkiye'yi yönetme mesuliyetini aldığımız andan itibaren milletimize karşı görevlerimizi hakkıyla yerine getirme çabasındayız.

'SİNSİ SENARYOLARLA MUHATAP OLDUK'

'Aşk ile çalışan yorulmaz, bize yorulmak, pes etmek yakışmaz' diyoruz. Bugüne kadar nice engelle karşılaştık. Bizi hizmetten alıkoymak isteyen sinsi senaryolarla muhatap olduk. Sokak olaylarından, vesayet girişimine, kanlı darbe girişiminden terör eylemlerine kadar pek çok şeyle mücadele ettik.

Meclis'in iradesine ipotek koymak istediler. Cumhuriyet mitingleriyle insanımızı kışkırttılar. Gezi olaylarında sokaklarımızı ateşe verdiler. PKK'sından FETÖ'süne yularını ellerinde tuttukları bütün taşeronları üstümüze saldılar. 17-25 Aralık'ta Emniyet'e sızan Haşhaşileri kullanarak milletin iradesine çökmeye kalkıştılar. Kitleleri karşı karşıya getirmek için sayısız yola başvurdular. Bunların hiçbirine eyvallah etmedik.

Oyunları bozarak bugünlere geldik. Şunu bugün bir kez daha ifade etmek isterim. 14 Ağustos 2001 tarihinde büyük bir heyecanla yola revan olurken milletimize verdiğimiz sözleri tutmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Bugün partimiz 23. yaşını kutluyor. Kasım ayında kesintisiz iktidarımız 22 yılı doldurmuş olacak. 23 yılımızın her safhası iş yapmakla, milletin dertlerine derman olmakla geçti.

'OBJEKTİF DEĞERLENDİRME YAPAN HERKES...'

Türkiye'yi nereden alıp nereye getirdiğimizi milletimiz çok iyi biliyor. Yurtdışındaki gurbetçi kardeşlerimiz ülkelerine her gelişme ülkemizde yaşanan değişime şahitlik ediyorlar. elini vicdanına koyup objektif değerlendirme yapan herkes AK Parti'nin hakkını teslim etmektedir.

2001'den sonra doğan ve iktidarlarımız döneminde yetişen gençlerimiz burayı dikkatle dinlemeli. AK Parti'yi kurduğumuzda ülkemizin nüfusu 68 milyondu. Bugün bu sayı 85.5 milyona ulaştı. Aradan geçen 23 yılda Türkiye nüfusu yüzde 25 oranında artış kaydetti. Nüfusumuz artarken Türk ekonomisine dair göstergelerde çoğu zaman 2-3-4 kat artış oldu. Eğitimde 343 bin olan derslik sayımızı 613 bine; öğretmen sayımızı 626 binden 1 milyon 32 bine çıkardık.

2001'de sadece 76 üniversite ve 70 bin akademik personel varken 208 üniversitemiz 183 bin akademik personelimiz var.

Sağlık, milletimizin duasını aldığımız alanların en başında geliyor. Hastane yatak sayımız 18 bini nitelikli olmak üzere 164 bin iken; şu an 182 bini nitelikli 270 bin yatağımız bulunuyor. 25 şehir hastanesi açtık.

'MAHKEME SAYIMIZ 10 BİN 350'YE YÜKSELDİ'

Dünyanın en kapsayıcı sosyal güvenlik sistemini ülkemizde kurduk. Hakim-savcı sayımız 25 bine; mahkeme sayımız 10 bin 350'ye yükseldi.

Ulaşım, Türkiye'ye gerçek manada çağ atlattığımız alandır. Cumartesi açtığımız Çukurova Havalimanı ile havalimanı sayımız 8 oldu. YHT hattı olmayan ülkemizi 2.032 km uzunluğunda hızlı tren hattına kavuşturduk.

'6 ŞUBAT'IN İZLERİNİ SİLİYORUZ'

TOKİ ile 1 milyon 422 bin depreme dayanıklı konut ürettik. 6 Şubat'ın izlerini süratle siliyoruz. Deprem bölgemizde 200 bin konutu tamamlamayı hedefliyoruz. Muhalefetin istismar ettiği tarımda ciddi ivme yakaladık. Enerjideki atılımlarımızı 85 milyonun tamamı takip ve takdir ediyor. Karadeniz'de ülkemizin en büyük doğal gaz rezerv keşfini yaptık. Gabar'da yine100 bin varillik keşfe imza attık.

Türkiye'nin otomobili Togg artık yollarda. Piyade tüfeğinde bile başkalarına bağlı bir ülkeyi kendi tankını, uçağını, insansız hava aracını üretebilen seçkin ülkeler listesine yükselttik. Güvenlik kuvvetlerimize ihtiyacı olan her türlü desteği sağladık. Kişi başı gelir 3 bin 608 dolar iken 2023 yılında 13 bin 100 dolar seviyesine ulaştı. Merkez Bankası rezervimizi 150 milyar dolar sınırına getirdik.

'KİŞİ BAŞI GELİR 2023'TE 13 BİN 100 DOLARA ULAŞTI'

Türkiye'nin otomobili Togg artık yollarda. Piyade tüfeğinde bile başkalarına bağlı bir ülkeyi kendi tankını, uçağını, insansız hava aracını üretebilen seçkin ülkeler listesine yükselttik. Güvenlik kuvvetlerimize ihtiyacı olan her türlü desteği sağladık. Kişi başı gelir 3 bin 608 dolar iken 2023 yılında 13 bin 100 dolar seviyesine ulaştı. Merkez Bankası rezervimizi 150 milyar dolar sınırına getirdik.

Bizim lügatimizde bitti kelimesi, yeter kelimesi, hiç olmadı. Türkiye'yi rekordan rekora koşturduk ama bir gün olsun bitti demedik, yeterli demedik. Her zaman kendimizle yarıştık kendi hedeflerimizi aşmanın mücadelesini verdik. u aziz millet için çalışmak şereftir. illet için ter dökmek ibadettir. Biz bu düşünceden hiç uzaklaşmadık. 23 yıllık bu başarı hikayesinde sadece şahsımın değil, sadece kabinedeki meclisteki arkadaşlarımızın değil başta bu salonda olanlar olmak üzere AK Parti'de görev almış her bir kardeşimin emeği var. Allah'a hamd olsun, burada olan ve olmayanlarla nice arkadaşlarımla çok büyük işler başardık. Demokrasimizin standartlarını beraber yükselttik. Durmak yok, yola devam dedik. Her şey Türkiye için dedik. Heyecanla yılmadan yorulmadan çalıştık. Milletimizin emanetine canımız pahasına sahip çıktık. Milletimizin emanetine zafiyet göstermedik. Milletimizin başını öne eğdirmedik. Bundan sonra da milletimize mahcup olmayacağız inşallah. Bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Tarih bu başarılara öncülük eden AK Parti'yi, bu kadroyu hayırla yad edecektir. her birinize teşekkür ediyorum. Cumhur İttifakı'ndaki ortağımız MHP'deki kardeşlerime destekleri için teşekkürlerimi iletiyorum.

HÜDA-PAR: Anayasa'nın 4. maddesine karşıyız HÜDA-PAR: Anayasa'nın 4. maddesine karşıyız

'AKP'NİN YENİ DÖNEM RUHUNU ISKALAMASI DÜŞÜNÜLEMEZ'

23. yıl sloganımızı "Umudun ve geleceğin, icraatın adı AK Parti" olarak özellikle tercih ettik. Gelecek asrı da şimdiden şekillendirmenin gayretindeyiz. Türkiye AK Parti sayesinde 23 yılda kapsamlı dönüşüm yaşadı. Sadece ekonomi ile ilgili beklentilerde değil hak ve özgürlükler, kültür, kamusal alanda, özellikle gençlerimizin kendilerini tanımladığı alt kimliklerde de ciddi değişim yaşanıyor. Bunu görüyoruz.

Biz de buna uygun politikalar uygulamak zorundayız. AK Parti'nin yeni dönem ruhunu ıskalaması düşünülemez. AK Parti'nin siyaset yapacağı yer dün olduğu gibi bugün de Türkiye'nin merkezidir. Özeleştirimizi samimiyetle yapıyor, eksiklerimizin üzerine gidiyoruz. Kongre maratonumuzu milletimizin bizden beklediği kapsamlı değişimin ana zemini olarak görüyoruz. Hangi görevde olursa olsun hiçbir arkadaşım koltuğuna kapılıp rehavete kapılamaz. Biz bu aziz milletin umuduyuz. Biz aziz ümmetin de umuduyuz. Onların umudunu boşaa çıkaracak işlere girenler altından kalkamayacakları vicdani yükle ezilir.

'UMUTLARI ZİYAN EDENLERİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYIZ'

Umutları ziyan edenlere hoş görü göstermeyiz, gözünün yaşına bakmayız. Tazelenerek ilerlerken kimsenin bize ayak bağı olmasına müsaade etmeyiz. Yorulmuş olan kenara çekilmeli. Her bir arkadaşımız işine odaklanacak ve bu millete nasıl daha fazla hizmet ederim sorusunu kendisine soracak. Kadrolarımız kaliteyi artırarak hizmetini sürdürecek. 2028 seçimlerinde de milletimiz gayretimizi, tecrübemizi takdir edecek ve emaneti yine AK Partili kadrolara, bizlerin ehil ellerine teslim edecektir. Daha yapacak çok işimiz var. daha gidecek uzun yolumuz var. Milletimizin tercihi ile daha uzun yılar iktidarda olacağız. Millete memlekete hizmet edeceğiz. Birilerinin gazı ile iktidar hayali kuranlar yine hüsrana uğrayıp avuçlarını yalayacak. AK Parti milletin partisidir. Milet sevdalılarına AK Parti çatısında yerimiz var. AK Parti değerlerini benimseyen herkese kapımız açıktır, bundan sonra da açık kalacaktır.

Birilerinin gazıyla iktidar hayalini kuranlar ise son 23 yıldır olduğu gibi hüsrana uğrayacak, avuçlarını yalayacak. Kuruluşumuzdan itibaren hep saflarımızı genişletmek istedik. Partimize güç katacak, mücadelemize omuz verecek herkesle ortak değerler etrafında buluşma irademizi bugün de muhafaza ediyoruz. AK Parti'nin değerlerini benimseyen herkese kapımız sonuna kadar açıktır.

MUHALEFETE YÜKLENDİ

Muhalefeti de söylem düzeyinde dönüştürmeyi başardık. Örneğin başörtüsü bazı kesimler için öcü olmaktan çıktı. Zaman zaman bazı marjinaller tarafından bazı nobranlıklar sergilense de bu özgürlükler konusunda mutabakat sağlandı. Bir kesimin alerjisi önemli ölçüde törpülendi. Atılan her özgürlük adımı karşısında 'Laiklik elden gidiyor' söylemi yerini özgüvene bıraktı.

Ne eski CHP Genel Başkanı'nın 'helalleşme' kurnazlığını, ne de mevcut CHP Genel Başkanı'nın 'normalleşme' söylemlerini AK Parti'nin mücadelesinden bağımsız okumak mümkün değildir. CHP eski alışkanlıklarını pervasızca sürdürmekte zorlanmaktadır. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı sınamalar, yeni bir siyaset tarzına yönelik ihtiyacı ortaya çıkarmıştır.

Hangi siyasi görüşe mensup olursak olalım hepimiz aynı gemideyiz. Gemideki delikleri büyütmenin ya da yeni delikler açmanın kimseye faydası olmaz."

Editör: Selda Manduz