Aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin yapılan değişiklikle ‘eziyet yönetmeliği’ne döndüğüne işaret eden aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı’na iş bırakarak yanıt verdi. Yurt genelinde iş bırakan aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanları, il sağlık müdürlükleri önünde yaptıkları açıklamalarla yeni yönetmeliğinin hasta hekim ilişkisini müşteri ilişkisine çevirdiğine dikkat çekti. Açıklamalarda, halk sağlığını tehdit edecek, çalışanların iş güvencesini yok edecek ve emek sömürüsünü artıracak eziyet yönetmeliğinin derhal geri çekilmesi istendi.

Aile hekimleri, koruyucu sağlık hizmeti sunan aile sağlığı merkezlerinin tüm fiziki ve tıbbi donanımının kamu tarafından sağlanmasını, ASM’lere yeterli sayıda ebe, hemşire ve teknisyen görevlendirilmesini, hekim başına düşen nüfusun 2 bini aşmamasını ve tüm çalışanlara insanca yaşayabilecekleri ücret verilmesini talep ettiler. 

Hekimler, yönetmeliğe ilişkin eleştirilerini de sıraladı: “Yönetmelikle İhtiyacı olan hastayı hastaneye sevk etmemiz istenmiyor. Hekimin ilaç yazma yetkisi kısıtlanıyor. Hasta hekim ilişkisi müşteri ilişkisine çevriliyor. Hastayı tedavi etme özgürlüğümüz kısıtlanıyor. Belirsiz hedef puanlarla sözleşmemizi feshedip, mesleki güvencemiz yok ediliyor.

ADANA’DA “BAKAN İSTİFA” SESLERİ YÜKSELDİ

Adana’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan yüzlerce sağlık çalışanı, yönetmeliği “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirerek geri çekilmesini talep etti.

Sağlık Emekçileri yönetmeliğin geri çekilmesini isterken Sağlık Bakanı’nın da istifa etmesi yönünde sloganlar attı.

"SORUNLAR DAHA DA DERİNLEŞECEK"

Sağlık alanında faaliyet gösteren 13 sendika ve meslek örgütünün oluşturduğu Sağlık Platformu adına basın açıklamasını Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz yaptı. Polatöz, yönetmeliğin halkın sağlığına katkı sağlamayacağını, aksine mevcut sorunları daha da derinleştireceğini belirterek yasanın geri çekilmesini istedi.

Dr. Polatöz, Sağlık Bakanlığı’nın bu yeni yönetmelikle sağlık sistemindeki yapısal sorunları göz ardı ettiğini belirterek "Yönetmelik, halk sağlığına ve sağlık çalışanlarının haklarına katkı sağlamayacak; koruyucu sağlık hizmetlerine gerekli önemi vermemekte ve hekim bağımsızlığını kısıtlayan unsurlar içermektedir," dedi.

Polatöz ayrıca, performans sistemi üzerinden yapılan değişikliklerin, hekimlerle hastalar arasında gerilim yaratacağını ve sağlık çalışanlarına iş güvencesi sağlamadığını vurguladı.

Bu yönetmeliğin aile sağlığı merkezlerindeki eksiklikleri gidermek yerine, mevcut sorunları daha da artıracağını ifade eden Polatöz, "Bu yönetmelik koruyucu sağlık hizmetlerine yeterli zamanı ayırmamıza olanak tanımıyor, şiddet riskini artırıyor ve sağlık çalışanlarının güvencesini tehdit ediyor. Sonuçta, sağlık emekçilerinin çalışma koşulları daha da zorlaşacak," ifadelerine yer verdi

'HakkımıVer' eyleminde darp ve gözaltı 'HakkımıVer' eyleminde darp ve gözaltı

"TALEPLERİMİZ KARŞILANABİLİR”

Sağlık çalışanlarının taleplerinin karşılanabilir olduğunu vurgulayan Polatöz, Sağlık Bakanlığı’ndan şu taleplerde bulundu,

-Aile sağlığı merkezlerinin kamu tarafından desteklenmesi,

-Yeterli personelin kadrolu ve güvenceli şekilde istihdam edilmesi

-Sağlık emekçilerinin emekliliğe yansıyacak, tek kalemden oluşan bir maaş alabilmesi.

Polatöz, talepleri karşılanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ve eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

Aile hekimlerinin 3 gün iş bırakmasına destek veren ve açıklamada yer alan kurumlar,

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) , Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HekimSen), Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD).

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz