AİHM'den Can Atalay adımı: Hükümetin savunması istendi AİHM'den Can Atalay adımı: Hükümetin savunması istendi

31 Mart yerel seçimleri öncesi birçok kentte taşıma seçmenler ortaya çıkıyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Ağrı merkez ve Taşlıçay ilçelerinde taşıma seçmenler bulunduğunu tespit etti.

90 bin 838 seçmenin bulunduğu ve HDP'nin 2019 yerel seçimlerinde 8 bin 559 oyla belediyeyi kaybettiği Ağrı'ya 7 bin 104 seçmenin taşındığı saptandı.

BİR ADRESTE 1923 SEÇMEN

Leylekpınar Mahallesi General Vehbi Engin Caddesi No: 2/31 adresine 1923 seçmenin taşındığı tespit edilirken, Fırat Mahallesi Yaşar Kemal Caddesi No:121/33 adresinde bulunan kamu misafirhanesinde de 1221 seçmen saptandı.

Atalay Caddesi No: 25 adresinde polis lojmanı olduğu tahmin edilen binaya 994 seçmen, Çevre Yolu Caddesi No: 141 adresine 287 seçmenin taşındığı saptandı.

TAŞLIÇAY'DA 45O TAŞIMA SEÇMEN

AKP’nin 2019 yerel seçimlerinde belediyeyi 138 oyla kazandığı Taşlıçay ilçesinde ise 450 taşıma seçmen tespit edildi. Taşlıçay Kaymakamlığı Konukevi’nde tespit edilen seçmen sayısı 14 Mayıs seçimlerde 9 iken şimdi 209’a yükselmiş.

DEM PARTİ'NİN İTİRAZI REDDEDİLDİ

DEM Parti Ağrı İl Eşbaşkanı Umut Doğruer, Merkez İlçe Seçim Kuruluna itirazda bulundu ancak itiraz dün reddedildi. İlçe Seçim Kurulu, İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazılan müzekkere yazısına dayanarak Fırat ve Leylekpınar mahallelerinde belirtilen adreslerde bulunan personellerden bir kısmının emniyet tedbirlerinin takviyesi için, bir kısmının ise planlı eğitim, tatbikat, hudut takviyesi ve operasyon faaliyetleri kapsamında görevli kamu personeli olduğunu ve 1 Ekim 2023 öncesinde adres değişikliği yapıldığını belirtti.

'EN FAZLA TAŞIMA SEÇMEN AĞRI'DA'

Artı Gerçek’ten Şenol Balı’ya konuşan DEM Parti Parti Meclisi üyesi ve Seçim İşleri Komisyonu üyesi Öner Yiğit, 14 Mayıs seçimlerinden sonra yurt dışı seçmen kütüklerine kayıtlı olan seçmenlerin Ağrı, Iğdır ve Kars gibi kentlere kaydırıldığını söyledi.

Yiğit, "En fazla taşıma Ağrı’da olmuş. 2023 mayıs seçimlerinden sonra 6 ay içerisinde kent merkezine başka yerlerden toplamda 7 bin 104 kişi getirilmiş. Bunların 5 bin 786'sı Ağrı dışından gelmiş. Diğer ilçelerinden merkeze getirilenlerin sayısı bin 318 kişi. Bunlardan 808’i Doğubayazıt ilçesinden getirilmiş.

Kazanamayacakları Doğubayazıt gibi ilçelerden merkeze seçmen kaydırırsak burada kazanabiliriz hesabı içerisindeler. 451 seçmen mayıs seçimlerinde yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlıyken yerel seçimlerde oy kullanabilecek şekilde yurtiçi seçmen kaydıyla Ağrı merkeze taşınmış. Yurtdışı kütüğüne kayıtlı seçmenler yerel seçimlerde oy kullanamıyor. Ama bunu da hesap ederek 6 ay öncesinden bu kaydırma yapmışlar" dedi.

'TAŞINAN SEÇMENLER GÜVENLİK GÖREVLİSİ VE MEMUR'

Taşınan seçmenlerin yurt dışında görev yapan güvenlik görevlilerinden ve memurlardan oluştuğuna dikkat çeken Yiğit, "İkisi yoğun olmak üzere toplamda dört-beş mahalleye yayılmış. 2023 seçimlerinde kayıtlı seçmenin olmadığı bir adreste bugün 1923 seçmen kaydı görünüyor. Buralı seçmen değil. Ezici çoğunluk erkeklerden oluşuyor.

Yurt dışında görev yapan güvenlik görevlileri ve memurlardan oluşuyor. Önceki seçimlerde bir kamu misafirhanesinde hiç seçmen yokken şu 1221 seçmen görünüyor. Yine bunlar da dışarıdan getirilmiş. Ağrı'nın Taşlıçay ilçesini az bir farkla kaybetmiştik. Buradaki konukevinde 9 seçmen kayıtlı iken şu an 209 seçmene çıkmış. Yine Doğubayazıt’tan getirilmiş" diye konuştu.

Yiğit, Yüksek Seçim Kuruluna itiraz edeceklerini ifade etti.

'TAŞIMA SEÇMENLER YURT DIŞINDA GÖREV YAPAN GÜVENLİK GÜÇLERİ'

DEM Parti İl Eşbaşkanı Umut Doğruer de "Ya yurtdışından görev yapan güvenlik güçlerini getirmişler ya da kazanamayacakları Doğubayazıt gibi ilçelerde çalışan bazı memur ve güvenlik personelini taşımışlar. Irak’ın kuzeyinden getirilmiş bazı memurlar da var. Ağrı kent merkezine 7 bine yakın seçmen taşınmış. Bir binada fiziki şartlara uygun olmayan bir şekilde yüzlerce insan görünüyor. Bunu kazanma ihtimali olan ilçeler için yapmışlar. Mesela Taşlıçay ilçesine de 450 seçmen taşınmış" dedi.

'VİCDANI OLAN HERKES İTİRAZ ETMELİ'

Taşıma seçmenlerin Fırat ve Leylekpınar mahallelerindeki askeri lojmanlarda göründüğünü dile getiren Doğruer, "İsimlerini, daha önce nerede oy kullandıklarını tespit ettik. 218 sayfalık bir dilekçeyi İlçe Seçim Kurulu’na teslim ettik. Taşlıçay ilçesi için de itiraz yaptık. İtirazlarımız reddedildi. Suç duyurusunda bulunacağız. Vicdanı olan herkesi buna itiraz etmeye çağırıyoruz. Ağrı insanı, bu yöntemlerle kendi iradesinin sandıktan çıkmadığını biliyor. Bu anlamda bir kamuoyu oluşturacağız" diye konuştu.

'TAŞIMA OYLAR DIŞINDA ALACAKLARI DESTEK YOK'

Taşınan seçmen sayısının kent için büyük bir sayıya denk geldiğini belirten Doğruer, şunları söyledi:

"Her dönem böyle bir yönteme başvurduklarını biliyoruz. Bu dönem, detaylı çalışma sonucu bu verilere ulaştık. Bağımsız bir kuruluşun yapacağı bir ankette kentin yüzde 70-80’inin bize oy vereceği bir ortamda sandıkta AK Parti ile kafa kafaya çıkmamızın sebebi burada oy kullanan seçmenin Ağrı’da yaşamıyor olması.

Seçimlerde mevcut oyları bu taşıma oylardan oluşacak. Bunlar dışında destek verecek kimse yok. Seçim sonuçlarını nasıl etkiler kestiremiyoruz ama 7 bin gibi bir seçmen sayısı Ağrı gibi küçük bir kent için büyük bir rakam."

Editör: Selda Manduz