CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen Emekliler Buluşması’nda açıklamalarda bulundu.

HÜDA-PAR: Anayasa'nın 4. maddesine karşıyız HÜDA-PAR: Anayasa'nın 4. maddesine karşıyız

 "Bu ülkenin emeklilik sorunu beka sorunudur" diyen Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Emeklinin sesini duy yoksa biz sana emeklilerin sesini duyurmasını biliriz" diye seslendi.

Özel, iktidarın 2024 yılını "emekli yılı" ilan etmesini eleştirerek "Emekli yılının başında emekliyle dalga geçecek rakamlar ilan ettiler. Madem emekli yılı dediniz ama gereği yapılmadı. Bu salondakiler ömürleri boyunca bu ülkeleri için, aileleri için çalıştılar. Hatta birçoğu artık rahat etmesi gerektiği yerde emekli olduktan sonra hiç bilmediği işleri bile yapmaya razı gelerek hala çalışıyor. Bir emekli niye çalışır? İşsiz bir çocuk vardır da torunları için çalışır, ya da üniversitede okuyan bir evlat vardır da onun harçlığını yollayabilmek için çalışır" dedi.

Özel emeklilerin tatile gidemediğini belirterek "Hans, Almanya’dan Manavgat’a tatile gelirken, emekli Hasan bırak Manavgat’a tatile gitmeyi parka çıkmaya, manava gitmeye korkuyor. Biri Manavgat’a gidiyor, öbürü manavın önünden geçmeye korkuyor. Bu ülkenin emeklilerine bunu yaşatanlara yazıklar olsun!" diye konuştu.

"KKM'YE ÖDENEN PARA 800 MİLYAR TL"

Gıdadaki enflasyona dikkat çeken Özel, emekliye ayrılan payın ise yüzde 7’den yüzde 5’e düşürüldüğünü belirtti.

KKM’ye ödenen paranın 800 milyar TL olduğunu, bunun emekliye verilen paranın 4 katı olduğunu burgulayan Özel, "KKM’ye parasına para katanlara, 'aman sen parayı getir bize koy şu kadar faiz al, dolar artarsa o parayı hazineden ödeyeceğim' dediler. Birileri kira ödeyemezken, sizden aldılar onlara ödediler. KKM’ye ödenen para 800 milyar TL, size verip de yük olarak gördükleri para 4’te 1’i 200 milyar lira" dedi.

"ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ KALMAMALI"

"Bu yüzden bu düzen böyle gitmez" diyen Özel önerilerini "Kanun teklifimiz var. En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı, yetmez. 1’e 1,5’tu oralara tekrar çıkmalı ama en düşük emekli maaşı hiç olmazsa asgari ücret olmalı. Kalıcı bir düzenleme yapılmalı, emekliler siyasetçilerin ağızlarının içine bakmak zorunda kalmazlar, bir standarta bağlanmış olur. En düşük emekli maaşı asgari ücret olmalı, bu dul ve yetim için de bu her türlü maaşta bu sınırın altında hiçbir maaş kalmamalı. Bir emekliden kalan maaş 3’e 4’e bölünüp pay edilmemeli." diyerek sıraladı.

"Bu ülkenin emeklilik sorunu beka sorunudur" diyen Özel konuşmasını  "Tayyip Erdoğan’a sesleniyoruz. Emeklinin sesini duy, yoksa biz emeklilerin sesini sana duyurmasını biliriz" diyerek sonlandırdı.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz