Adalar halkı bugün çalışmaya açılan minibüs hatlarına tepki gösterdi. Büyükadalılar, 15 Haziran'da seferlere başlayacağını duydukları minibüslerin önüne geçti, sokağı kapatmak istedi. Büyükada Ermeni Kilisesi önünde minibüslerin önünde bekleyen Ada halkına polis müdahele etti. 9 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Adalıların bazılarının ismi şöyle:

Mardin'in 5 ilçesinde yangın: Yerleşim yerlerine ilerliyor Mardin'in 5 ilçesinde yangın: Yerleşim yerlerine ilerliyor

Hatice Kaymakçı, Beril Ünal, Cem Kesici, Cemal Üna, Onur Şen, Utku Eroğlu, Destan Özgit, Muhammet Uygun.

Adalar'da faytonların yasaklanmasının ardından ortaya çıkan ulaşım sorununa çözüm arayışı sürüyor. 27 Mayıs'ta İETT Genel Müdürü İrfan Demet'in Adalar halkı ile gerçekleştirdiği görüşmede Adalar Belediyesinin bir yol çalıştayı yapacağını ve çalıştay sonuçlanmadan yeni bir uygulamaya başlanmayacağını belirtmişti. Kurban Bayramı arifesinde seferlere başlamak üzere Adalar'a minibüslerin getirildiği fark edildikten sonra ise Adalar Sivil İnisiyatifi tarafından yapılan basın açıklamasında "Adalar'ın tamamı doğal, kentsel ve arkeolojik sit alanıdır ve yasaların koruması altındadır. Koruma Kurulu kararlarında Adalar'ın yaya bölgesi olduğu, taşıt trafiğine kapalı olduğu, elektrikli ya da fosil yakıtlı da dahil olsun motorlu taşıt kullanımının çöp toplanması vb. kamu hizmetlerini görmek dışında yasak olduğu açık bir şekilde belirtilmektedir. Mevcut koruma kurulu kararlarına aykırı her türlü karar ve icraat suç teşkil etmektedir" ifadelerine yer verilmişti.

"ADALAR HALKININ FİKRİ TALEPLERİ GÖZARDI EDİLİYOR"

Adalarda minibüs uygulamasın bölgenin tarihi ve doğal dokusuna vereceği zararın tepki çektiğini söyleyen Adalarlı yurttaşlar belediyenin ve İETT'nin tavrını "ben yaptım, oldu" şeklinde nitelendiriyor.

Gazetemize konuşan Hüseyin Sarısayın, "Adalar'ın doğal ve kültürel mirasını turizme açma hırsı hem mevcut yasa ve kuralları çiğnetiyor hem de Adalar halkının talepleri göz ardı ediliyor" dedi.

Adalar halkının bugün gerçekleştirdiği eylemde de haksız müdahalede bulunulduğunu ve Büyükada Ermeni Kilisesi önündeki Mehmetçik Caddesi'nin yaya yolu olduğunu vurgulayan Sarısayın, "Polisin sert müdahalesiyle kitle dağıtılmak istendi. 9 Arkadaşımız göz altına alındı. Polis yasayı koruması gerekirken Adalıları göz altına alıyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz