ABD'nin savaş ve insanlık suçlarını gözler önüne seren gizli belgelerini yayımlayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange, Casusluk Yasası'na göre 175 yıla kadar hapsini isteyen Washington'la anlaşmaya vardı.

'SUÇLAMALARI KISMEN KABUL KARŞILIĞI YATTIĞI KADAR HAPİS' ANLAŞMASI

ABD Adalet Bakanlığı, WikiLeaks kurucusunun "hakkındaki suçlamaları kısmen kabul etmesi karşılığında" 5 yıl kadar ceza talebinde bulunacağını ve bunu da yattığına sayacağını vaat etti.

Anlaşma kapsamında, Britanya'da 5 yıldır tutulduğu yüksek güvenlikli Belmarsh cezaevinden çıkan Assange, ABD'nin Kuzey Mariana Adaları'nda Bölge Mahkemesi'ne çıkacak ve ABD Casusluk Yasası kapsamındaki suçlamalardan birini kabul edecek.

ABD'DE GÖZALTI SÜRECİ OLMADAN AVUSTRALYA'YA GİDECEK

Vatandaşı olduğu Avustralya'ya yakınlığı nedeniyle Büyük Okyanus'un Asya kıyılarına yakın Amerikan adasında yapılacak duruşmada Britanya'da cezaevinde kaldığı süreye denk gelecek 62 ay hapis cezasına çarptırılacak Assange, ABD'de gözaltı ya da hapis süreci olmadan Avustralya'ya gidecek.

EŞİ: ÖNCELİĞİMİZ JULIAN'IN YENİDEN SAĞLIĞINA KAVUŞMASI

X hesabından "Julian serbest" müjdesini veren WikiLeaks kurucusunun eşi Stella Assange, serbest kalmasından sonra ne yapacaklarını tartışmak için henüz zamanlarının olmadığını söyledi.

Önceliklerinin 5 yıldır çok kötü durumda olan Julian'ın "yeniden sağlığına kavuşması" olduğunu belirten Stella, "doğayla temas halinde" olmaya odaklanacaklarını belirtti.

Türkiye'nin sansür karnesi: 953 bin erişim engeli Türkiye'nin sansür karnesi: 953 bin erişim engeli

AVUSTRALYA'DAN ASSANGE'A DESTEK

Assange'ın Londra'dan ayrıldığını doğrulayan Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ABD toprağındaki duruşmada Avustralya'nın Londra Büyükelçisi Stephen Smith'in Assange'a eşlik edeceğini açıkladı.

12 YILLIK ESARET SONA ERECEK

WikiLeaks'in 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamasıyla dünyada çığır açması sonrası Batılı ülkelerin peşine düştüğü Assange, 12 yıldır esir hayatı yaşıyordu.

Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden Nisan 2019'da zorla çıkarılarak gözaltına alınan ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlalden" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulan Assange, o zamandan beri demir parmaklıklar ardında ölmesi anlamına gelebilecek ABD'ye iade edilmesi talebine karşı yılan hikayesine dönen hukuk mücadelesi veriyordu.

ABD'ye iade kararı 2022'de dönemin Britanya İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından resmen imzalanan Assange, nihayet Mayıs 2024'te Washington'ın sunduğu güvenceleri kabul etmeyen Londra'daki Yüksek Mahkeme'den tam temyiz hakkı kazanmıştı.

Editör: Selda Manduz