Gazeteci Sadık Topaloğlu'nun gözaltı süresi uzatıldı Gazeteci Sadık Topaloğlu'nun gözaltı süresi uzatıldı

ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği savaş suçlarını da delillendiren belgeleri yayınlayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde geçirdiği yedi, İngiltere'deki yüksek güvenlikli bir hapishanede geçirdiği beş yılı aşkın sürenin ardından dün serbest bırakıldı.

Serbest bırakılmasının ardından ülkesi Avustralya'ya doğru yola çıkan Assange'ın uçağı başkent Canberra'ya iniş yaptı. Assange, uçaktan inerken, kendisini karşılamaya gelenleri selamladı. 

Assange, ardından havalimanında eşi Stella Assange ile bir araya geldi.

Assange'ı karşılamak için havalimanına gelenlerin arasında babası ve çocukları da vardı. Baba John Shipton, Assange'ın Avustralya'ya varması öncesinde yaptığı açıklamada, oğlunu gördüğünde ona "Neredeydin sen?" diye sormayı planladığını anlattı.

Baba Shipton, Reuters'a verdiği demeçte, "İnancım asla ama asla, hiçbir zaman ölmedi. Julian'ın Avustralya'ya, evine gelebilmesi, ailesini düzenli olarak görebilmesi ve hayatın sıradan işlerini yapabiliyor olması bir hazine. Sıradanın güzelliği arasında ölçülen hayat, hayatın özüdür" diye konuştu.

52 yaşındaki Assange, ABD'li yetkililerle yaptığı ve kendisine yöneltilen 18 suçlamadan birini kabul etmesi karşılığında serbest bırakılmasını öngören anlaşma uyarınca 26 Haziran'da yerel saatle 09.00'da ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'ndaki Saipan Adası mahkemesine gitmişti. Assange'a burada Avustralya eski başbakanı ve şu anda ABD Büyükelçisi olan Kevin Rudd da eşlik etti.

Assange, ABD'yle yaptığı anlaşma gereği mahkemeye giderek hakkındaki 'ulusal savunmaya ilişkin gizli belgeleri elde etme ve ifşa etme amaçlı komplo' suçlamasını resmi olarak kabul etti. Mahkeme Assange'ın İngiltere'de hapishanede kaldığı sürenin karşılığında derhal serbest bırakılmasına hükmetti. Assange 14 yıl sonra serbest kaldı ve ülkesi Avustralya'ya doğru yola çıktı.

Kararın ardından açıklamada bulunan Assange'ın avukatlarında Jennifer Robinson, Assange'ın hikayesinin basın özgürlüğü ve ulusal güvenlik konularında önemli bir tartışmaya yol açtığını söyledi, "Julian Assange, 14 yıllık hukuki mücadelenin ardından nihayet evine özgür bir adam olarak dönebilir" dedi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, karar duruşmasının görüldüğü Batı Pasifik'teki Kuzey Mariana Adaları, Assange'ın ABD anakarasına seyahat etmeye karşı çıkması ve Avustralya'ya yakınlığı nedeniyle seçildi. Saipan, Kuzey Mariana Adaları'nın en büyük adası ve başkenti.

Editör: Selda Manduz