Zam Serbest "muazZAM Bir Sergi" Yasak

Abone Ol

"Yine palto, yine gocuk, yine odun, yine kömür

Yine sövgü karakışa, yine bahara selam

Ederler yine tombul, gelirler yine cılız

Kiralar yine azgın, kuyruklar yine dilsiz

Yine mızmız sıkıntı, yine hep vıdıvıdı”

Hasan Hüseyin Korkmazgil

Enflasyon sözcüğünü bilmeyen, duymayan, kanıksamayan kalmadı. Okullarda öğretilmiyor, adına piyasa denilen her yerde bizzat yaşayarak öğrendik.

Çocuklar bile ekonominin dolayısıyla enflasyonun sözlük anlamını ezbere biliyor demek değil, gerçek anlamını alamadığı bir tek dondurmadan, ailesine aldıramadığı herhangi bir şeyden ötürü biliyor.

Zam üstüne zam sonra yine zam... Hemen herkes hayat mektebinden mezun olmuş durumda. Ne kadar övünülse azdır.

Seçim yenilgisinin ardından kucağında bulduğu "değişim " tartışması sayesinde kendine gelemeyen ana muhalefet nihayet zamların farkına varmış (!) Zaten yüksek olan temel tüketim maddelerinden artırılarak alınan KDV ,ÖTV ve MTV gibi (yüzde 100 zamlı) dolaylı vergilerin kaldırılması veya azaltılması için taraftarını, halkı sokağa çağırarak itiraz etmek yerine tek kalemden çıkma basın açıklamasını binalarında okumak olmuştu, çoğu yerde bunu da yapmadı. E-postayla gelen bildiri E -postayla basına gönderildi veya sosyal medyada yayınlayarak görev ifa edilmişti.

İstifa başka dünyanın bir erdemi olduğu için bizde, kart kurtların başka birisini "seçmesi" veya eski(ler)nin daha önce belirlediği delegeler ile "güven" tazelemesiyle "bit pazarına " nur yağması bekleniyor !

Hala ne idüğü belirsiz "değişim " sancıları medyada tartışılıyorken minik bir haber muhalif kanallarda gazete ve haber sitelerinde kendine yer buldu: CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın, AKP iktidarının genel seçimden sonra yaptığı zamlara dikkat çekmek için hazırladığı “muazZAM Bir Sergi" adlı gezici sergi, Eyüpsultan kaymakamlığının kararıyla yasaklandı.

Seçimlerden 50 gün önceki ve 50 gün sonraki fiyatlarının karşılaştırıldıĝı gezici serginin 'insan kalabalığı oluşturma' tehlikesinden korkmuş olmalılar. Korktukları için daha büyük korku yayarak yasak ve şiddet aygıtları devrede. Yasağın sökmediği yerde kolluk kuvvetleri marifetiyle yapılanları biz seyirciler, televizyon ekranlarında görüp izledik.

"Bağımsız ve tarafsız yargı" kararıyla bu güne kadar aktif siyasette önü kesilemeyen İBB seçimleri mimarı CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu farkıyla düşünülen eylemin bütün yurtta yayılma ve büyüme olasılığı da bertaraf edilmiştir. Siyaset yapma yasağı nedeniyle il kurultayında aday olamayacak olan Canan Kaftancıoğlu da bugün yarın bertaraf edilecektir. Zam serbest "muazZAM bir Sergi" yasak... Tek adam yönetiminin ruhuna ne kadar uygun olduğunu da yaşayarak öğreniyoruz.

Temmuz bitti enflasyon oranları açıklandı.

Yılın yarısı da muazZAM bir şekilde gitti. İkinci yarı birinciden daha muazZAM olacak ama gelecek yıldan daha az muazZAM olacağını tahmin etmek için "ben ekonomist'im" demeye gerek yok.

Bir zincir market sloganı gibi "aldın aldın " yoksa muazZAM alırsın! "Aldın aldın " yoksa nah alırsın...

TÜİK 'e göre enflasyon temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 9,49 artış gösterdi, ENAG verilerine göre ise 13,18 artı.

TÜİK'e göre 12 aylık enflasyon ise yüzde 57,45 oldu. ENAG verilerine göre, son 12 aylık artışı yüzde 122,88 olarak gerçekleşti. Türkçe meali bunun adı zam üstüne muazZAM zam.

İster devletin resmi görüşüne ister bağımsız ekonomi hocaların verilerine göre olsun durum muazZAM. Emekçilerin gelirleri gıdım gıdım artarken cılız, giderlerde muazZAM tombul.

Memleketin battığını, geminin su aldığını görmek, söylemek marifet değil artık. Bu halde bile ülkenin yüzde bilmem kaç büyüdüğünü duymak bile şaşırtıcı olmayacaktır. Kimin büyüdüğü kimin küçüldüğü önemli. 7500 lira maaşa talim eden emekliye 2024 ocağını bekleyin deniyor, aynı yılın martında yerel seçim var. Seçim öncesi beklentisi mücadeleye yeğ tutulduğu için iktidar rahat, burjuva muhalefet ondan rahat "sandıkta " hesap soracak, ya  tutarsa göle çalınan yoğurt mayası...Ya tutarsa…

Türk-İş araştırmasına göre Temmuz 2023'te Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması toplamı (açlık sınırı) 11.658,10 TL ile asgari ücreti geride bıraktı.

Daha yeni zamlanan en düşük memur maaşı 22 bin 17 lirayla yoksulluk sınırı 37.974,10 TL’nin altında ezildi. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 15.123,60 TL’ye yükselmişken çay simit hesabını yapmanın bir manası yok artık. "Kiralar yine azgın (...)Yine mızmız sıkıntı, yine hep vıdıvıdı"

Alış veriş mağazalarının doluluk oranı kimi ünlü markaların önündeki tuzu kuru kuyruklar, cep telefonunun markası falan filan bir tarafta, pazarlardan çıkma meyve/sebze alma derdinde olanlar, muazZAM bir çaresizlik içerisinde torbaları boş dönenler bir tarafta.

Yaygın ve etkili bir çalışmayla işin muhatabı halkı seyirci konumdan çıkarmak için gösterilecek her çaba bu muazZAM haksızlıklara, yasaklara karşı bir cevap olmanın yolunu açacaktır.