Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ikinci kez ‘ihlal’ kararı vermesi sonrasında İstanbul 13’ncü Ağır Ceza Mahkemesi dosyası ikinci kez Yargıtay’a gönderdi.

TİP ise mahkemenin hukuku “ayaklar altına” aldığını belirterek, Can Atalay’ın ‘derhal’ serbest bırakılması için Kadıköy’de protesto gerçekleştirdi.

228 gündür cezaevinde olan Can Atalay'ın serbest bırakılması için yapılan açıklamada, talimatın "Saray'dan" verildiği belirtildi.

'MAHKEME HUKUKU TANIMADIKLARINI SÖYLEDİ'

Üzerinde cüppe bulunan ve hakim koltuğunda oturan kişilerden oluşan bu heyetin talimatla hareket ettiği vurgusu yapılan açıklamada, "Mahkeme, açık şekilde Anayasa Mahkemesi kararını tanımadığını söylediği bir metnin kabul edilmesi mümkün olmayan büyük bir sorumsuzluk olduğunu buradan bir kez daha söylüyoruz" denildi.

Artı Gerçek’ten Osman Çaklı’nın haberine göre, açıklamanın devamında ise şunlar kaydedildi:

"Anayasanın 153. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin yapması gereken AYM’nin bu kararını uygulamak ve milletvekilimiz Can Atalay’ı tahliye etmek iken mahkeme bir kez daha AYM kararını, hukuku tanımadığını söylemiş durumdadır."

'HSK GÖREVDEN ALMALI'

Mahkeme heyetinin tutumunun eleştirildiği açıklamada, "Mahkeme heyetinin bu tutumu karşısında onları ve yazdıkları talimatı tanımıyoruz. İşlerini yasalara uygun ve ciddiyetle yapması gereken bu mahkemenin uygulama zorunluluğu bulunan AYM kararı karşısındaki bu tutumu aleni bir suçtur ve bu heyetin üyeleri bir an önce HSK tarafından görevden alınmalıdır" ifadelerine yer verildi.

'ÜLKEYİ KAOSA SÜRÜKLEMEYİN'

TİP ve Can Atalay'ın avukatı Özgür Urfa, "Herkes sorumlu davranmalı ve görevini yapmalıdır. 24 saat geçti Adalet Bakanı açıklama yapmadı. Buradan bir kez daha uyarıyoruz, suç işlemeyi bırakın. Ülkeyi kaosa sürüklemeyin" dedi.

DEM Parti'den 'İmralı' açıklaması DEM Parti'den 'İmralı' açıklaması

NE OLMUŞTU?

Gezi Parkı davasından hakkında 18 yıl hapis cezası verilen ve cezaevinde TİP’in Hatay milletvekili seçilen Can Atalay, AYM’ye başvurdu.

25 Ekim’de Atalay’ın başvurusunu görüşen AYM, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğini tespit etti. AYM’nin kararı sonrasında serbest bırakılması beklenen Atalay hakkında İstanbul 13’ncü Ağır Ceza Mahkemesi, AYM kararına uymadı ve dosyayı Yargıtay 3’ncü Dairesi’ne gönderildi.

Yargıtay 3’ncü Dairesi de Atalay hakkında ihlal kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Can Atalay’ın hakkındaki yargılamanın durması isteminin reddedilmesi sonrası ikinci kez AYM’ye başvurdu. AYM ikinci kez ihlal kararı verdi ancak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ikinci kez dosyayı Yargıtay’a gönderdi. Öte yandan, İstanbul Barosu da İstanbul 13’ncü Ağır Ceza Mahkeme heyetinin AYM kararını uygulamadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: Selda Manduz