Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı saat 12.20'de başladı.

Beştepe'deki toplantıya Şura üyeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu katıldı.

ERDOĞAN KARARLARI İMZALADI

Sözcü’nün haberine göre, 1 saat 20 dakika süren toplantının ardından Erdoğan'ın Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarını imzaladığı anlar Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinden paylaşıldı.

77 ALBAY, GENERAL-AMİRAL OLDU

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu toplantıya ilk kez iştirak etti.

23 general ve amiral bir üst rütbeye, 77 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.

Kuvvet komutanları arasında yalnızca Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu'nun görev süresi bu sene itibariyle doluyordu.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tatlıoğlu'nun görev süresi Erdoğan'ın onayıyla bir sene uzatıldı.

GENERAL-AMİRAL SAYISI 281'DEN 327'YE ÇIKTI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, YAŞ kararlarına ilişkin açıklama yayımladı. Buna göre;

- 30 Ağustos tarihinden geçerli olmak üzere; 23 general ve amiral bir üst rütbeye, 77 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiştir. 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 455 albayın görev süreleri ise iki yıl süre ile uzatıldı.

- Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu'nun görev süresinin bir yıl uzatılmasına karar verildi. Halen 281 olan general ve amiral sayısı, 30 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla 327 olacak.

31 KOMUTAN EMEKLİYE SEVK EDİLDİ

- 2 general yaş haddi nedeniyle 1 Eylül 2024 tarihinden, 29 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2024 tarihinden geçerli olarak emekliye sevk edildi.

TERFİ ALAN GENERAL VE AMİRALLER 

- Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Korgeneraller Levent Ergün ve Metin Tokel Orgeneralliğe;

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Koramiral Kadir Yıldız Oramiralliğe;

Bakırhan: Güçlü örgütlenme ile güçlü parti olabiliriz Bakırhan: Güçlü örgütlenme ile güçlü parti olabiliriz

- Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Tümgeneraller Tevfik Algan ve Gültekin Yaralı Korgeneralliğe;

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Tümamiraller Mustafa Kaya ve Yalçın Payal Koramiralliğe;

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda Tümgeneral Yaşar Kadıoğlu Korgeneralliğe terfi ettirildi.

- Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Tuğgeneraller İlker Görgülü, Erman Kiraz, Mustafa Köksal, Ferat Vural, Ahmet Gülmüş, Rıfat Dönel, İlhan İstanbullu, Yusuf Diker ve Zeynel Abidin Erginbaş Tümgeneralliğe;

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Tuğamiraller Serhat Sözbir, Mehmet Emre Sezenler, Mevlüt Savaş Bilican ve Recep Erdinç Yetkin Tümamiralliğe;

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda Tuğgeneraller Mete Kuş ve Sadık Uygur Tümgeneralliğe terfi ettirildi.

Editör: Selda Manduz