Dünya

Venezuela ve Guyana, Essequibo'da yerleşim için şiddetten kaçınma konusunda anlaştı

Venezuela ve Guyana başkanları bugün St Vicente ve Granada adalarında buluşarak aralarındaki sınır anlaşmazlıklarına karşı çözüm için bir deklarasyon yayınladılar.

Abone Ol

Guyana ve Venezuela tarafından Perşembe günü yapılan ortak açıklamaya göre, iki ülke sınır anlaşmazlığı meselesini 1966 Cenevre Anlaşması ile belirtilen ölçüde çözecek.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından yayınlanan açıklamada, "Guyana ve Venezuela, doğrudan veya dolaylı olarak tehdit etmeyecek veya güç kullanmayacak" denildi.

"İki Devlet arasındaki her türlü ihtilafın, 17 Şubat 1966 tarihli Cenevre Anlaşması da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uygun olarak çözülmesi konusunda mutabakata varıldı"; açıklamaya eklendi.

Her iki tarafın da mutabakata vardığı üzere önümüzdeki üç ay içinde Brezilya'da "anlaşmazlık konusu bölge açısından sonuçları olabilecek her türlü konuyu değerlendirmek" amacıyla bir toplantı yapılması bekleniyor. anlaşmazlığın çözümü için dışişleri bakanları ve teknik kişilerle ortak bir komisyon kuruldu.