Güncel

Urfa'da aileye polis şiddeti: Coplarla saldırdılar, biber gazı sıktılar

Urfa'da sokakta polis şiddetine maruz kalan bir aile baroya başvurdu. Cep telefonu kamerasına da yansıyan olay için 'işkence ve kötü muamele' diyen baro, suç duyurusunda bulunacak.

Abone Ol

Merkez Haliliye ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi'nde bir aileden beş kişiye ve onların bir komşusuna polisin sokak ortasında şiddet uyguladığı görüntüler ortaya çıktı.

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Türkiye ile Hollanda arasında 7 Temmuz'da oynanan çeyrek final maçı sonrası Yenişehir Mahallesi'nde silah sesleri duyuldu. Bu sırada dışarıda maç izleyen oğlunu almak için evden çıkan N.H. ile motorize polis ekipleri arasında bilinmeyen bir nedenle tartışma çıktı.

'EŞİM VE OĞLUMA BİBER GAZI SIKILDI'

İddiaya göre, "Burada ne arıyorsun?" diye soran polisler, yüksek sesle konuştuğunu söyledikleri N.H.'yi dövmeye başladı. N.H.'nin eşi T.H., polis karakolunda verdiği ifadede olay anına ilişkin şunları anlattı:

"07.07.2024 günü saat 00.30 sıralarında Yenişehir Mahallesindeki ikametimizde oturduğumuz sırada eşim N.H. dışarı çıkarak oğlumun maç izlemeden gelmesini bekledi. Ben de o sırada evimin balkonuna çıkıp baktığımda, yunus polislerin eşime 'Sesini yükseltme, bağırma' dediğini duydum. Eşim de 'Ben sesimi yükseltmiyorum, normal konuşmam bu şekilde' dedi. Eşim evde biraz alkol aldığından yanlış bir şeyin olmaması için hemen üstümü değişip aşağı eşimin yanına gittiğimde, eşim bağdaş kurup yerde oturuyordu, oğlum H.A.H. de ayakta duruyordu ancak onlara biber gazı sıkılmıştı"

'POLİS BİBER GAZI SIKTI, SAÇIMDAN VE ENSEMDEN TUTARAK ÇEKİŞTİRDİ'

Kendisi ve kayınbiraderi S.H.'nin de polis şiddetine maruz kaldığını belirten T.H, ifadesinin devamında şöyle dedi:

"O sırada biri bana sürahi ile su uzattı. Ben de eşimin gözüne doğru suyu dökerken kaynım S.H. elleri arkada polislere saygılı bir şekilde kendini ifade ederken polisler ona coplarla saldırdı. Ben de araya girerek polislere 'Ne yapıyorsunuz, niye vuruyorsunuz' şeklinde onlara söylerken S. beni kenara çekti. Ben tekrardan eşimin gözüne suyu döktüğüm sırada polis memuru benim gözüme doğru biber gazı sıktı. Ben kendimi korumaya çalışırken, polisler saçımdan ve ensemden tutarak beni çekiştirdiler. O sırada oğlum H.A'yı yere yatırıp dövüyorlardı."

'GÖZÜM KÖR OLDU, ALLAH KORKUNUZ YOK MU?'

Çevredekilerin cep telefonu kamerasıyla kaydettiği olay anına ait görüntüler, anne T.H'.nin söylediklerini destekliyor.

Görüntülerde polisin şiddetine maruz kalan yurttaşların 'sakin ol, sen polissin' ve 'Allah korkunuz yok mu?' dedikleri duyuluyor. Söylediklerinden yüzüne biber gazı sıkıldığı anlaşılan bir başka kişi de "Gözüm kör oldu" diyerek çevredekilerden su istiyor.

AİLE BAROYA BAŞVURDU

Aile, cep telefonu kamerasına da yansıyan polis şiddetiyle ilgili baroya başvurdu. Urfa Barosu'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Haliliye ilçesi Yenişehir Mahallesi'nde motosikletli polisler tarafından 7 Temmuz günü yurttaşlara darp ve cebir uygulandığına dair merkezimize başvuru yapılmıştır.

Merkezimize yapılan başvuruda sunulan videolardan; yurttaşlara şiddet uygulandığı; yurttaşın bahçe duvarına kelepçelendiği ve biber gazı sıkıldığı görülmektedir. İlimizde görev yapan kolluk güçleri müdahale sırasında işkence ve kötü muamelede bulunmuş ve devamında insan onuruyla bağdaşmayan eylemlerle yurttaşların kişilik haklarını ihlal etmiştir. İnsan onuruyla bağdaşmayan eylemlerde bulunan kolluk personeli hakkında idari ve cezai soruşturma ivedilikle açılmalıdır.

Yurttaşlara yapılan işkence ve muameleyi şiddetle kınıyoruz. İlgili polis memurlar hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız."

'KANUNA GÖRE HİÇ UYGUN OLMAYAN BİR MÜDAHALE VAR'

Artı Gerçek'ten Ali Güzel’in haberine göre, Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı avukat Ahmet Taş, yaşananların Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'na (PVSK) aykırı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Türkiye'nin maçından sonra birileri silahla havaya ateş açıyor. Şiddete maruz kalan baba da oğlu sokakta olduğu için onu almaya gidiyor. Bu sırada yunus polisleri ile baba arasında bir diyalog yaşanıyor ve polis babaya 'bağırma lan' diyor. Bir tartışma başlıyor ve yunus polisi vatandaşı dövüyor. Görüntülerde de duyulduğu üzere darp edilen kişi 'niye vuruyorsunuz?' diyor ve daha sonra olay büyüyor. PVSK'da bir orantı var; önce uyarılır sonra uyarıya göre bir müdahale yapılır. Direkt darp hiçbir şekilde kabul edilemez bir durum. Burada PVSK'ya göre hiç uygun olmayan bir müdahale var. Biz yaşananlara ilişkin tüm hukuki süreçleri yürüterek takipçisi olacağız."