Hollanda'da Ukrayna'yı açık bir destek ile destekleyen Rutt yönetiminden sonra seçimi kazanan Geert Wilders hem Ukrayna'ya silah yardımını eleştiriken hem de Hollanda'da sığınmacı olan Ukraynalılara geri gönderilmesi için açıklamalarda bulunuyor. 

Kiev yönetimine yakın gazetelerde bu tedirginlik açık bir ile ifade edilirken, Zelenski'nin Geert Wilders'i Ukrayna'ya davet etmeye hazırlandığı iddia edildi.

Geert Wilders'in seçim zaferinin ardından Evropejska Pravda'nın haber manşeti "Ukrayna'ya yardıma karşı olan aşırı sağcı bir kişi Hollanda'nın Başbakanı olacak mı?" oldu.

Hollanda yakın zamanda Ukrayna'ya F-16 teslim etmeye hazırlanırken Wilders bu durumu açıkça eleştirmişti.

Hollanda'da yaşayan Ukraynalı gazeteci Jana Rudenko "Ukrayna'ya yapılan yardımın azalmasından endişe duyuyorum" dedi. 

"Hollanda bizim için çok önemli. F-16'ların teslimine gün sayıyorum. Evlerimize atılan Rus füzelerine karşı bizi koruyacaklar." açıklamasında bulundu.

Wilders, Ukrayna'ya silah tedariğine başından beri karşı çıkıyor. Özgürlük Partisi Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini kınarken aynı zamanda Ukrayan'ya silah yardımı ile ilgili yapılan tüm oylamalara hayır oyu kulandı.

Wilders F-16 yardımı ile ilgili "bu silahlar saldırı amaçlı kulanılan silahlar, bu silahlar Hollanda'yı savaşın içine çekebilir" demişti.

Ukraynalı analist Volosky, "Kiev herkesle konuşmaya ve neden desteğe ihtiyaç duyulduğunu açıklamaya devam etmek istiyor. Örneğin Ukrayna'ya destek konusunda şüpheci olan ve gelecek yıl yeniden başkan olmayı ümit eden Donald Trump, Zelensky tarafından Kiev'e davet edildi. Wilders başbakan olursa muhtemelen yakında kendisi de bir davet alacaktır." dedi.

İsrail’den Lübnan'a yeni saldırı: Elektronik cihazlarda patlamalar, ölü ve yaralılar var İsrail’den Lübnan'a yeni saldırı: Elektronik cihazlarda patlamalar, ölü ve yaralılar var

HABER MERKEZİ

Editör: Selda Manduz