Basın Özgürlüğü

Uğur Mumcu anma törenlerinde Meral Akşener'e tepki

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, suikast sonucu katledilmesinin 31. yılında Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.

Abone Ol

Evinin önünde arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 24 Ocak 1993'te ölen Uğur Mumcu'nun Cebeci Asri Mezarlığı'nda düzenlenen anma etkinliğine, eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu Aybars, oğlu Özgür Mumcu ve bazı siyasiler ile sevenleri katıldı.

Eşi ve çocukları, Mumcu'nun kabrine kırmızı karanfil bırakıp mum yaktı.

Arabasına konulan bombayla katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 31. yıldönümünde düzenlenen törenlerle anıldı. Açıklamalarda, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "Siyasi cinayetler mertçeydi" sözlerine tepki vardı.

'SİYASİ CİNAYETLER MERTÇE DEĞİL, KALLEŞÇEYDİ'

SAMSUN: Uğur Mumcu ve Muammer Aksoy için Atatürk Anıtı önünde düzenlenen anmaya siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Ortak açıklamayı okuyan ADD Samsun Şube Başkanı Birol Yelekin, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "Eskiden siyasi cinayetlere tanık olduk ama mertçeydi” sözlerine tepki gösterdi.

Yelekin, "İşlenen cinayetlerin hiçbirisi mertçe olmamıştır. Hepsi çeşitli tuzaklar kurularak kalleşçe olmuştur. Uğur Mumcu cinayeti de benzer diğer cinayetlerde aydınlatılamamış, aydınlatılmamıştır" dedi.

ABF: AKŞENER FAİLLERİN ADRESİNİ TARİF ETTİ

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) da yazılı açıklama yaparak Uğur Mumcu'yu andı. ABF, Akşener'in siyasi cinayetlerle ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

Açıklamada, "Eski İçişleri Bakanı Meral Akşener, 'Eskiden de siyasi cinayetler oluyordu ama mertçeydi' diyerek aslında bugüne kadar 'faili meçhul' olarak kayıtlara geçen tüm katliam faillerinin adresini de tarif etmiş oldu. Bunlardan biri de Uğur Mumcu cinayetidir. Tıpkı Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Musa Anter, Hrant Dink cinayetleri gibi. Tıpkı Madımak katliamı gibi tümünün failleri de bellidir" denildi.

'MUMCU'YU KATLEDEN KARANLIK SÜRÜYOR'

MERSİN: Atatürk Parkı'ndaki Uğur Mumcu Anıtı'nda düzenlenen törende konuşan Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Rüstem Kaya Tepe, 1909'da Hasan Fehmi’nin öldürülmesinden bu yana yaklaşık 60 gazetecinin katledildiğini hatırlattı.

Tepe, "Soğuk tabelalarda öldürülen gazeteci resimlerini görmek istemiyoruz. Gazetecinin görevlerini yapmasını istiyoruz” diye konuştu. CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür da "31 yıl önce Uğur Mumcu'yu katleden karanlık bugün bizleri tehdit etmeye, saldırmaya, öldürmeye cumhuriyetimizin olmazsa olmaz temelleri karşısında alçakça direnç göstermeye devam ediyor” dedi.

'YAZDIKLARIYLA IŞIK OLUYOR'

ADANA: Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen törene basın meslek örgütleri, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Sefa Saygıdeğer, Mumcu'nun güçlü ve onurlu bir kalem olduğunu söyledi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mumcu'nun yazdıklarıyla ışık olmaya devam ettiğini vurguladı. CHP Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu da katillerden ve azmetiricilerden bir gün mutlaka hesap sorulacağını belirtti.

KARANFİLLERLE ANILDI

EDİRNE: Uğur Mumcu Parkı'nda düzenlenen anma töreninde konuşan ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, "Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu ve aydınlanma şehitlerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız. Onların katline yol açan değerlerin savunucusuyuz, savunucusu olmayı ilelebet sürdüreceğiz" dedi. Törenin ardından Uğur Mumcu'nun büstüne karanfiller bırakıldı.

Kaynak: Artı Gerçek