Güncel

Uğur Kurt davası: Sanık polise ödül gibi ceza istendi

2014’te Berkin Elvan'ın cenazesine katılmak üzere bekleyen Uğur Kurt’un başından vurularak öldürülmesi davasında savcı yine "taksir" dedi, polis Sezgin Korkmaz’a 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istedi.

Abone Ol

İstanbul Okmeydanı Cemevi’nde 14 Mayıs 2014’te Berkin Elvan'ın cenaze törenine katılmak üzere bekleyen Uğur Kurt’u başından vurarak öldüren polis Sezgin Korkmaz’ın yeniden yargılandığı davada savcı ödül gibi ceza istedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) geçen yılın mart ayında Kurt’un yaşam hakkının ihlal edildiğine karar vererek, ilk yargılama kapsamında Nisan 2017’de 12 bin 100 liraya mahkum edilen Korkmaz’ın yeniden yargılanmasına karar vermişti.

Evrensel'in haberine göre, yeniden görülen davanın bugünkü duruşmasında mütalaasını sunan savcı suçla vasfını değiştirmedi, sanık polis Sezgin Korkmaz'a "taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 6 aya kadar hapis cezası istedi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, maktul Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt ve taraf avukatları katıldı. Duruşmayı CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de takip etti.

"OĞLUMA YAŞADIĞIMIZ ADALETSİZLİĞİ ANLATAMIYORUM"

Söz alan Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt, "Masum bir insanın kolluk kuvveti tarafından yaşam hakkının elinden alınması ve bizim yaklaşık 10 yıldır adalet arıyor olmamız çok acı. Sanığa 12 bin 100 lira para cezası veren hakim heyetini kınıyorum. Ve asla kabul etmiyorum. Oğlum, babası öldürüldüğünde 1,5 yaşındaydı. Bundan sonraki hayatında babasızlığa mahkum eden kişiye ceza verilmiyor olması çok acı. Oğlum büyüyor ve süreci sorgulamaya başladı. Oğluma yaşadığımız adaletsizliği anlatamıyorum. Biz haklı davamızda yüce adalete ve sizin vicdanınıza sığınıyoruz. Bu zamana kadar yaşadığımız haksızlığın son bulmasını ve adalet terazisinde eşit tartılmayı ben ve ailem adına sizden umutla bekliyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜLERİN İZLENMESİ VE YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Kurt ailesinin avukatı Turgut Kazan da polislerin olay anında bulunduğu konumun yukarıda, cemevinin aşağıda olduğunu vurgulayarak polisin görüşünün tam olduğunu ifade etti. Kazan, görüntülerin izlenmesini, yeniden bilirkişi raporu alınmasını talep etti. Mahkeme, bu talepleri reddetti.

SAVCI YİNE "TAKSİR" DEDİ, 2 YILDAN 6 YILA KADAR HAPİS İSTEDİ

Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasında,  toplanan delillere göre mahkemenin suç vasıflandırmasının yerinde olduğunu, sanığın somut olayda dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket ederek maktulün ölümüne sebebiyet verdiği belirtildi. Mütalaada, sanığın "Taksirle ölüme neden olma" suçunu işlediği, ancak AYM kararında cezanın eylemle orantılı olması ve ihlalin ortadan kaldırılması gerektiğinden  2 yıldan 6 yıla kadar hapsi ve alt sınırdan uzaklaşılarak verilen cezanın paraya çevrilmesine yer olmadığına karar verilmesi talep edildi. 

Taraf avukatları, mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre istedi. Mahkeme, taraflara süre vererek duruşmayı erteledi.

“BU DAVA YAŞAM HAKKININ VAR OLUP OLMADIĞI DAVASIDIR”

Duruşma sonrası Çağlayan Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez: “Cemevi’nde cenaze törenine gelen bir vatandaşın kasten nişan alınarak öldürülmesi kabul edilebilecek bir şey değildir. Cemevi değilde, bir camii, bir kilise avlusunda olsaydı acaba mahkeme bu kararı tekrar verir miydi? Bu dava Yaşam hakkının var olup olmadığı davasıdır. Herkesi 1 Mart’ta yapılacak davaya katılmaya çağırıyorum” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik  ise şunları söyledi;”Uğur Kurt’un eşi mahkemede, ‘Eşim katledildiğinde çocuğum 1 yaşındaydı. Bugün 11 yaşında ve benim artık ona bir şeyler söylemem lazım. Ben çocuğuma buranın güzel bir ülke olduğunu, adaletin mutlaka yerini bulacağını söylemeye çalışıyorum ama bunu ne yazık ki söyleyemiyorum’ dedi. Bu sadece Uğur Kurt davası değil, Türkiye toplumun davası. Adaletin vicdanlarda tesis edilebilmesi için davanın takipçisi olacağız.”

NE OLMUŞTU?

Uğur Kurt, Okmeydanı'nda 22 Mayıs 2014'teki olaylar sırasında Berkin Elvan'ın cenaze törenine katılmak için Okmeydanı Cemevi'nde bulunduğu sırada başına isabet eden polis kurşunu ile yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

İddianamede, Uğur Kurt'u vuran polis memuru Sezgin Korkmaz'ın "Taksirle adam öldürme" suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını istemiş, dosya İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Dosyayı inceleyen 85. Asliye Ceza Mahkemesi, Uğur Kurt'u öldüren polis hakkındaki "Taksirle adam öldürme" suçlamasını yetersiz bularak, suçun 20 ila 25 yıl arası hapis cezasını öngören "Olası kastla adam öldürme" olduğunu belirtip dosyayı "görevsizlik" kararıyla ağır ceza mahkemesine göndermişti.

Yapılan yargılamanın sonunda duruşma savcısı da sanık polisin "Olası kastla adam öldürme" suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar değişen oranda hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etmişti. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 25 Nisan 2017 tarihinde yapılan yargılama sonucunda polis Sezgin Korkmaz'a yönelik suçlama yine "Taksirle ölüme neden olma" olarak yöneliktildi. Korkmaz iyi hal indirimi de uygulanarak önce 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Bu ceza netice olarak 12 bin 100 lira adli para cezasına çevrilmişti.

Bu karara karşı Uğur Kurt'un ailesi avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmuştu. AYM, Uğur Kurt'un yaşam hakkının ihlal edildiğine karar vererek sanık polisin yeniden yargılanmasına hükmetmişti.