Koç Holdinge bağlı TÜPRAŞ İzmit rafinerisinde ise yoksulluk sınırının altındaki ücretlerine itiraz ettikleri, yönetimi ve sendikacıları eleştirdikleri için 5 işçi işten atıldı.

Türk-İş’e bağlı Petrol- İş’in örgütlü olduğu iş yerinde yürürlükte olan toplu sözleşmede yer alan disiplin kurulu maddeleri işletilmediği gibi, sendikacıların işten atmalar karşısında sessiz kalması da dikkat çekiyor. İşten atılan işçiler, kendilerine herhangi bir gerekçe bildirilmediğini; sendika yöneticilerinin ise işten atmalar karşısında patron temsilcisi gibi davrandığını ifade ediyor.

Evrensel’den Gözde Meydan’ın haberine göre, İnsan kaynaklarına çağrıldığı gün sendika yöneticilerini aradığını ifade eden bir TÜPRAŞ işçisi, “Bizden habersiz bir şey yapmayın dediler. Sonra da gelip bize işverenin kararını işverenden önce tebliğ ettiler. Soruyoruz ‘Ne yapacaksınız’ diye, yüzümüze bakıyorlar. Disiplin süreci yok, tek bir savunma yok, gerekçe yok. Senin üyeni kapının önüne koyuyorlar ve sen sessiz kalıyorsun. Bu mudur sendikacılık?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Hopa saldırısı sonrası Yapı-Soy Beton projeden çekildi Hopa saldırısı sonrası Yapı-Soy Beton projeden çekildi

‘İSTİYORLAR Kİ İŞÇİ HAK ARAMASIN’

Bir süredir içeride işten atma olacağı yönünde söylentiler olduğunu belirten işçi; “Bu söylentileri sendika yöneticilerine soran arkadaşlarımız da oldu, inkar etmedikleri gibi ‘Böyle bir şeye izin vermeyiz, eğer olursa şunu yapacağız’ da dememişler. Yani en tepeden en aşağıdakine tüm sendika yöneticileri bu durumdan haberdardı ve hiçbir şey yapmadılar. İşten çıkarılırken de hiçbir gerekçe sunulmadı, yarım ağız ‘performans, küçülme’ gibi şeyler söylendi ama hepimiz biliyoruz ki esas mesele hem işveren temsilcilerine hem de sendikacılara yönelttiğimiz eleştiriler. İstiyorlar ki işçiler köle gibi çalışsın, hakkını aramasın” diye konuştu.

Bir başka atılan işçi de “Bizi işverenin karşısında tek bıraktılar. Bizim aidatlarımızla o koltukta oturuyorlar. Ocak ayından sonra şube başkanı aylarca rafineriye gelmedi, orada burada ‘Ben TÜPRAŞ işçisine küsüm’ dediği söylendi. Bir sendika başkanı kim oluyor da işçiye küsüyor? İn o zaman o koltuktan dedik onu da yapmadı. Şimdi de herkes biliyor ki bizi çıkaran işverendir, bu yolu hazırlayan ön açan da işte bu sendikacıların anlayışı” dedi.

‘İSTİFA EDERSENİZ DAHA KÂRLI OLURSUNUZ!’

Türkiye’nin en büyük işletmesinde kölelik düzeni kurulmaya çalışıldığını ifade eden başka bir işçi de şunları söyledi: “Bu kadar özgürlük, demokrasi cumhuriyet değerleri denen iş yerinde emek sömürüsünü had safhada tutup, kölelik düzeni inşa etmeye çalışıyorlar. Haksızlığa da uğrasanız sesini çıkarmayın diyorlar. Sendika da buna çanak tutuyor. Sosyal medyada ne paylaştığımız ne yazdığımız bile takip ediliyor, denetleniyor. Sonra da demokrasi özgürlük lafları ediyorlar.”

Bir başka atılan işçi de “Geçtiğimiz ocak ayında ek zam eylemlerimiz sendikanın işgüzarlığı nedeniyle sonlandı. İşveren bile ‘Sendikanız istemedi ben verdim’ dedi. Sen sendikasın benim adıma o masaya oturuyorsan olması gerekeni isteyeceksin, olması için uğraşacaksın. Bu zamana kadar atılan arkadaşlarımız oldu biz hiçbiri için eylem yapmadık ve bugün yine aynı senaryo. Eğer sendikada, işveren tarafında torpilin varsa bir ihtimal kara listeden adın çıkıyor, yoksa kapının önündesin. Ya düşünün bu işten atılma durumunu işverenden önce sendikacı tebliğ etti bize. İşveren önümüze istifa dilekçesi koydu, beni koruması gereken sendika imza atarsanız daha kârlı olursunuz dedi. ‘Ben imza attıktan sonra ne yapacaksın’ diye sorunca da suratımıza bakıyorlar. Yıllarımı verdiğim iş yerinden bir çöp gibi atıldım” diye konuştu.

Atılan işçilerin iddialarını sormak için aradığımız ve sorularımızı yazılı olarak ilettiğimiz Petrol-İş Kocaeli Şube Başkanı Nesimi Yetişoğlu ise geri dönüş yapmadı.

TÜPRAŞ’IN KÂRI BİR YILDA YÜZDE 215 ARTTI

TÜPRAŞ 2022 yılında bir önceki yıla göre net satış gelirlerini yüzde 215.9 artırarak 481 milyar 765 milyon liraya çıkardı. 2022 yılında da bir önceki yılda olduğu gibi Fortune 500 Türkiye listesine ikinci sırada giren TÜPRAŞ, net kârı ve cirosuyla dünyanın 30. Avrupa’nın 7. büyük şirketi. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu ve kimyasallar kategorisinde ülkenin ihracat şampiyonu.

Editör: Selda Manduz