Türkiye’de ne kadar Kürt yaşıyor: 'Öcalan açılımı'na ne diyorlar? Türkiye’de ne kadar Kürt yaşıyor: 'Öcalan açılımı'na ne diyorlar?

Binlerce kişiyi 'Çiftlik Bank' adı altında dolandırarak milyonlarca lirayla yurtdışına kaçan ve Brezilya'da teslim olduktan sonra Türkiye'yi iade edilen 'Tosuncuk' lakaplı Çiftlik Bank CEO'su Mehmet Aydın ilk kez konuştu.

Aydın, 29 aydır Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunuyor.

OdaTV'den Pınar Saraçoğlu'nun haberine göre Aydın hakkındaki iddialara cevap verip cezaevinde günlerinin nasıl geçtiğini, geleceği dair planlarını anlattı.

'KEŞKELERİM OLMASAYDI ŞUAN ZİNCİRLERİM OLURDU'

Yaptığı evlilikten "Keşke yapmasaydım" diye pişmanlığını dile getiren Aydın insanları dolandırmasına dair şunları söyledi:

"Yapılan denetimlerde tespit edilen usulsüzlükler de beni derinden sarstı. Keşke işlerin başında kendim dursaydım. Keşke oyunun adını Çiftlik Bank koymasaydım. Malumunuz BDDK Bank ifadesini kullanmaktan davadan 2,6 yıl ceza aldım. Tüm bu keşkelerim olmasaydı bugün Türkiye’nin 81 ilinde on binlerce şubesi olan şarküteri zinciri olan 50 yıldır sektörde olan dev markaların geldiği noktaya 5 yılda gelecektik."

Zamanı geri alabilse yine aynı işi yapacağını söylen Aydın "Ama bu hataları yapmazdım. Hiçbir zaman insanları dolandırmak kastıyla hareket etmedim. Dönemin Adalet Bakanı ve Ticaret Bakanı basına verdiği demeçlerde el konulan mal varlıklarından mağdurlara da ödeme yapılacağı vaadinde bulunmuş. Şu anda mağdurların paralarını alamamasının tek sebebi şirkete ait mal varlıklarına konulan tedbir kararıdır. Davacı olan çoğu kişi icra yoluyla alacaklarını almak için başvurmuş olsa da tedbir kararı nedeniyle mal varlıkları satışa zorlanıyor. Dava hala devam ediyor" diye konuştu.

'BAKANLARIN LAFIYLA ŞİKAYETÇİ OLAN MAĞDURLARA KIZMIYORUM'

Aydın şöyle devam etti: 154 milyon liralık taşınır taşınmaz mal varlıklarımız parada duruyor. Bugünkü değeri 1 milyar 200 milyon lira civarında. İnsanlar devlete ve devletin bakanlarına güvenip davaya müşteki olarak katıldı. Ancak iddianame hazır olunca herkes yaptığı hatanın farkına vardı. Yüzlerce kişi şikayetinden vazgeçti ama ne çare. Şimdi bazı üyeler çıkıp diyor ki, ‘Mehmet Bey keşke şikayetçi olmasaydık. Kendi ayağımıza sıktık’. Oysa ki yapılacak şey belliydi. Ellerindeki sözleşme ile gerekirse icra yoluyla alacaklarını tahsil edeceklerdi. Şimdi ne oldu? Dolandırıcılıkla suçladıkları şirketin mal varlıkları hazineye kaldı. Yani kendi mallarını kendi elleriyle hazineye bıraktıklarına hiç vicdan azabı falan duymuyorum. Bu kadar insanın vebali benim üstümde değil. Bakanların lafıyla şikayetçi olan mağdurlara kızmıyorum."

CEZAEVİNİ ANLATTI: EMEKLİLERE KIYASLA İYİ DURUMDAYIM

Cezaevi koşullarından bahseden Aydın şöyle konuştu:

"İki katlı bir odaya bir ev mi demeliyim bilemiyorum. Üst katta yatak ve kıyafetler için dolaplar var. Doğu’ya bakan iyi güneş alan bir odam var.

Alt kat Amerikan mutfak tarzı, salonda bir TV ve yuvarlak masa, alt katta mutfakta sadece çay, kahve bulunuyor. Yemekler 3 öğün şeklinde KYK yurtlarına kıyasla bin kat iyidir. Kurum tarafından veriliyor. 100 metrekare civarı toplamda açık ve kapalı alan mevcut. Günüm kitap okumak ve ders çalışmakla geçiyor. Tabii akşamları diziler, filmler oluyor. Sabahları spor yapıyorum.

30 kg verdim bu arada. Geldiğimden beri 3 kişilik odada olmama rağmen tek kalıyorum. Sağlık konusunda ilaç ve hastane gibi durumlarda çok iyi ilgileniyorlar. Belki de dışarda olup da böyle imkanlara sahip olmayan birçok insan vardır. Ekmek elden su gölden, ilaç devletten, hastane tedavi devletten, kışın petekler yanıyor. Doğalgaz faturası derdi yok, elektrik kesildi karanlıkta kaldım derdi yok. Dişçi için dilekçe verdim aynı gün diş dolgum yapıldı. Dışarıda bu işlem için 5 ay sıra beklemek gerekir. Biraz böyle övmüş gibi oluyorum ama burada durum böyle.

Emeklilerin haline kıyasla çok şükür iyiyim. Biraz nispet yapar gibi oldu ama keşke devlet bu imkanları dışarıdayken de sağlayabilse o zaman belki de bu kadar insan buraya düşmez. Ailemle, sevdiklerimle görüşmem kısıtlandığı için üzgünüm."

'BİLDİĞİM İŞİ YAPAR, E-TİCARETLE UĞRAŞIRDIM'

Cezaevinden çıktığında neler yapacağına dair Aydın şunları söyledi:

"Bunun cevabı biraz zor çünkü ne zaman çıkacağıma bağlı. En kötü senaryoda 2028 yılında denetimli serbestliğe ayrılabilirim. Starship’ten bir bilet alıp Mars kolonisine katılırım herhalde. O yaştan sonra dünya çekilmez. Daha erken çıkarsam ölmeden önce yapılacaklar listem var. 100 maddeden oluşuyor. Onları yapmak için çabalarım. Bu saatten sonra başka iş güç düşünecek halim kalmadı. İllede bir iş yapacak olursam bildiğim işi yapar, e-ticaretle uğraşırdım.

'SİSTEMİMİZ SEÇİL ERKAN’I KURBAN EDİP OLAYI BİTİRİR'

Mehmet Aydın kamuoyunda 'Fatih Terim fonu' adıyla bilinen yüksek getirili fon olayına ilişkin şunları söyledi:

"Bu tür olaylar aslında sürekli oluyor ancak ülkemizde sadece ünlü birileri veya büyük kitlelere ulaşan organizasyonlar gündemde kalıyor.

Ben bankacı değilim ama işlerim nedeniyle banka müdürleriyle, şube müdürleriyle çok görüştüm. Şube müdürünün isteği mevduat artsın hattta vadeye para koyulsun şube müdürü de başarı primini alsın. Bu işler böyle dönüyor. Ne hikmetse Seçil Erzan’a bir kişi de çıkıp demiyor müşteriler neden sürekli bu paraları çekiyor hem de nakit. Onu da geçtim MASAK ne iş yapıyor? 10 bin doların üzerinde yapılan her işlem MASAK tarafından incelenmiş. Genel müdürlük bunları görmedi mi? Yani yıllarca devam eden bir döngü. Bu işin arkasında genel müdürlük olmadan sürekli mevduat kaybeden bir şube müdürü o koltukta oturmaya nasıl devam etti sorusu da muhataplarına sorulmalıdır. Bu işten zarar görenler DenizBank’tan şikayetçi olmalıdır. Ama haklı sistemimiz Seçil Erkan’ı kurban edip olayı bitirir. Bu arada kayıt dışı dönen bu fonda kar elde edenlerin de hiçbiri sesini çıkartamaz"

Editör: Selda Manduz