Selda Manduz/KARS

"Cumhuriyet yeniden ayağa kalkacak, mutlaka!" manşetiyle çıkan TKP gazetesini dağıtan 4 kişi 31 Ekim’de Kars İl Emniyet Müdürlüğü tarafından ifadeye çağırıldı.

Emniyete çağrılan TKP’liler hakkında, “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma (217/A)” iddiasından soruşturma açıldı.

İfadesi alınan TKP’lilere, “Gazetenin gönderildiği kargo şirketi, kaç adet dağıtıldığı, ellerinde kaç gazete olduğu, gazete dağıtımı ile ne amaçlandığı “şeklinde sorular soruldu.

Soruşturmanın dağıtım nedeniyle değil gazetede yer alan içerikler nedeniyle açıldığı ifadesi alınan TKP’lilere gazetede yer alan herhangi bir içeriğe dair soru sorulmaması da dikkat çekti.

Soruşturmaya tepki gösteren TKP Kars İl Sorumlusu Ali Aytaç Mehmetoğlu, 17 gündür Türkiye’nin 81 ilinde dağıtımı yapılan gazetenin içeriğinin sadece Kars’ta soruşturma konusu olmasına tepki gösterdi.

Mehmetoğlu, “Günlerdir ülkenin bütün il ve ilçelerinde dağıtılan bir gazeteyi Kars’ta dağıtmak sorun oluyor. Cumhuriyet temalı bir gazetede halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu arıyorlar. Bununla Ne yapmak istediklerini biliyoruz, Kars’ta emekçilerin siyasetini ve onların mücadelesini engellemek. Kars’ta emekçileri bir araya getirme mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

Emekçilerin sorunlarını gündeme getirmeye devam edeceklerini ifade eden Mehmetoğlu, “Soruşturma süreci, emekçi halkın sorunlarını bir araya gelip çözme iddiasını boşa düşüremez. TKP tam da bunun için Kars’ta çalışmalarını yapıyor. Bunun engellenmesine izin vermeyeceğiz. Kars’ta işsizlik var, gençlerin sorunları var, kadınların sorunu var. Emekçileri bu sorunlarla baş başa bırakmayacağız, birlikte hareket etmek için mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu.

Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma (217/A) maddesi ne diyor?

(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi hâlinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.

TKP gazetesinde yer alan haberlerin bir kısmı şu şekilde:

CUMHURİYET YENİDEN AYAĞA KALKACAK, MUTLAKA!

Cumhuriyet'in 100. yılında patronların ve gerici AKP iktidarının işbirliğinde yıkılan cumhuriyeti yeniden kurma iradesi yükseliyor. Cumhuriyet yeniden ayağa kalkacak, mutlaka! Bu ayağa kalkış hiç kuşkusuz emekçi halkımızın eseri olacak.

TARİKATLAR CUMHURİYETİ NASIL KEMİRDİ?

Tarikatlar iktidarının merkezine çağrılıyordu artık. Cumhuriyeti kemiriyorlardı. Laik aydınları kurşunlayanların. Sivas'ta onlarca aydını katledenlerin izini sürün, bir tarikata çıkacaktır. Kontrgerillayla iç içe geçen bu tarikatlaşma Sivas'ta gövde gösterisi yaptı... AKP'yi iktidara getiren yol biraz da böyle döşendi.

Narin Güran'ın annesi Yüksel Güran'la ilgili 'kan' iddiası: 'Devlet istiyor, gizli' Narin Güran'ın annesi Yüksel Güran'la ilgili 'kan' iddiası: 'Devlet istiyor, gizli'

SERMAYE CUMHURİYETİ NASIL KEMİRDİ?

100 yıl boyunca Cumhuriyet, halkın yarattığı tüm değerlere rağmen asıl düşmanla rekabet edemediği için yenilgiye uğradı. Asıl düşman, kendisini içten içe kemiren, cumhuriyetin temelindeki yurttaşlığı karlarını büyütmek için un ufak etmekten geri durmayan sermaye sınıfıydı.

EMPERYALİZM CUMHURİYETİ NASIL KEMİRDİ?

Türkiye sermayesi ve düzen siyaseti emperyalizme tam teslimiyetini her fırsatta ortaya koymaktan çekinmiyor. Yani bu yağma düzenine "kökü dışarda" demek için sayısız sebep var. Emekçiler bu yüzden cumhuriyetin etrafına örülen zincirleri kaldırmak için öncelikle bu kökü kurutmak zorunda.

CUMHURİYET İÇİN SOSYALİZM

Türkiye Komünist Partisi, Cumhuriyetin 100. yılında İzmir'de büyük bir halk buluşmasına imza atıyor: Halk için Cumhuriyet. Cumhuriyet için Sosyalizm! Cumhuriyet'in 100. Yanı karşılarken, sermaye sınıfı ve AKP eliyle yıkılan, karşı devrime yenik düşen bir cumhuriyetten söz etmiyoruz yalnızca o cumhuriyeti yeniden ayağa kaldıracak iradeyi de işaret ediyoruz.

NEDİR CUMHURİYET?

Cumhuriyet mücadele ederek kazanılacak bir özgürlüktür. O halde cumhuriyet bir tercih konusu değil, mücadeledir. Halk ne kadar örgütlenir, mücadele ederse cumhuriyeti o kadar ileri taşıyacaktır.

İKİ DOST KURULUŞ: CUMHURİYET VE CUMHURİYET'İ YOK EDENLERE MEYDAN OKUYORUZ: HALK TEMSİLCİLERİ YOLA ÇIKIYOR

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi Cumhuriyeti ayağa kaldırmak için bir araya geliyor.

HALK İÇİN CUMHURİYET, CUMHURİYET İÇİN SOSYALİZM

100. yılında, çökertilen Cumhuriyeti ayağa kaldırmamız, diriltmemiz gerekiyor. Bugün halk olarak içinde yaşadığımız yoksulluk ve sefaletten çıkış için Cumhuriyete ihtiyacımız var, Cumhuri- yetin yeniden ayağa kalkması için ise sosyalizme.

SOVYET DEVRİMLERİSTLER NEDEN CUMHURİYETÇİDİ

Cumhuriyetin 100. yılına girerken, onun altını oyanlar da cumhuriyeti nasıl ayağa kaldıracağımızı çok iyi biliyoruz. Türkiye yeniden kurulacak, cumhuriyet bu kez sosyalizme ilerleyecek...

Akıl ve bilim rehberliğinde aydınlığa çıkan insanlığı daha ileriye taşıyacak olan zemin cumhuriyettir. İşte bu yüzden Komünistler, tarih sahnesinde var oldukları ilk günden beri cumhuriyetçidirler.

Editör: Selda Manduz