İran’ın başkenti Tahran’da 31 Temmuz Çarşamba günü sabaha karşı düzenlenen suikastta öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

Cenaze töreninin ardından Katar’da toprağa verilecek olan İsmail Haniye’nin cenaze namazını İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney kıldırdı.

ABD medyası, İranlı yetkililere dayandırdığı haberinde Hamaney’in İran topraklarındaki saldırıdan sorumlu tuttuğu İsrail’e doğrudan bir saldırı emri verdiğini bildirdi. İsrail ise henüz saldırıyla ilgili doğrudan bir açıklama yapmadı.

Whatsapp Image 2024 08 01 At 13 Pbiw.jpg

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise ülkesinin son günlerde düşmanlarına karşı 'ezici darbeler' vurduğunu söyledi. Orta Doğu’da savaşın yayılabileceği korkusu artarken, Netanyahu İsraillilere 'ileride zorlu günler bulunduğu' uyarısı yaptı. Netanyahu televizyondan canlı yayımlanan konuşmasında, Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür'ün öldüğü saldırıya işaret ederek, “Beyrut’taki saldırıdan sonra, bütün taraflardan tehditler duyduk. Tüm senaryolara hazırlıklıyız, bir ve kararlı olacağız” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de bölgedeki çatışmalarda 'tehlikeli tırmanışa' karşı uyarı yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da Ortadoğu'daki tüm taraflara, İran'da İsmail Haniye ve Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün öldürülmesinin ardından 'gerilimi tırmandıran' eylemleri durdurmaları çağrısında bulundu.

Blinken, Moğolistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Şu anda bölgenin içinde bulunduğu yol daha fazla çatışmaya, daha fazla şiddete, daha fazla acıya, daha fazla güvensizliğe doğru gidiyor ve bu döngüyü kırmamız çok önemli ve bu, üzerinde çalıştığımız ateşkesle başlıyor ve bunun yalnızca başarılabilir olması gerektiğine değil, başarılmasının zorunlu olduğuna inanıyorum" dedi.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları da Haniye’ye saldırının 'savaşı başka boyutlara taşıyacağını' ve büyük sonuçları olacağını söyledi. Öte yandan, İsrail ordusu, bugün bir açıklama yaparak Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif'in 13 Temmuz'da Gazze'de düzenledikleri saldırıda öldüğünü doğruladıklarını duyurdu.

Erdoğan, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı özelleştirmesinin Vahit Karaarslan'a verilmesini onayladı Erdoğan, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı özelleştirmesinin Vahit Karaarslan'a verilmesini onayladı

Gazze’de ateşkes için yapılan müzakerelerde önemli bir rol oynayan Haniye, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezekşiyan’ın yemin törenine katıldıktan saatler sonra öldürüldü. BBC’ye konuşan üst düzey bir Hamas yetkilisi, saldırıda Haniye’nin daha önceki Tahran ziyaretlerinde de kaldığı bir binanın hedef alındığını söyledi.

Saldırı sırasında üç diğer Hamas lideri ve korumaların da aynı binada olduğu belirtildi. Üst düzey Hamas yetkilisi Halil El Hayya, kendisiyle birlikte bulunan görgü tanıklarına dayandırarak, füzenin Haniye’yi doğrudan vurduğunu kaydetti.

Whatsapp Image 2024 08 01 At 13 Ysdr.jpg

Haniye’nin öldürülmesinden hemen önce İsrail üst düzey Hizbullah lideri Fuad Şükür'ü Beyrut’ta hedef almıştı. İsrail, Şükür'ün cumartesi günü İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nde düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan roket saldırısından sorumlu olduğuna inanıyor. Hizbullah, Şükür'ün cesedinin vurulan binanın enkazında bulunduğunu, saldırıda ikisi çocuk dört kişinin daha öldüğünü duyurmuştu.

Editör: Selda Manduz